Αδιαπραγμάτευτοι οι όροι για μεταβατική κυβέρνηση

Πρώτη και βασική προϋπόθεση η άμεση παραίτησή του από την πρωθυπουργία!

«Έχει χάσει τη νομιμοποίηση της κοινωνίας, έχει καταστεί αναξιόπιστος έναντι των Ευρωπαίων, δεν τον πιστεύει και δεν τον εμπιστεύεται πλέον κανείς», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά, που εγείρουν θέμα εμπιστοσύνης ως προς το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, καθώς, όπως τονίζουν, «άλλα λέει, άλλα συμφωνεί και άλλα κάνει στη συνέχεια»! Και ως απόδειξη επικαλούνται την τακτική που ακολούθησε στις επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Ανάλογα… υπεύθυνη στάση τήρησε και την περασμένη Πέμπτη, όταν στη σύντομη (τρίλεπτη) τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Σαμαράς τού ζήτησε να παραιτηθεί κι εκείνος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο… συγκυβέρνησης.

Αμετακίνητος στη θέση του εμφανιζόταν ο πρόεδρος της ΝΔ όσον αφορά το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης: Μοναδική αποστολή της θα είναι να εξασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης και να επικυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τίποτα περισσότερο. «Τη διαπραγμάτευση για τους εφαρμοστικούς νόμους και τις πολιτικές που θα συνοδεύουν τη σύμβαση πρέπει να την κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές», τονίζουν από το επιτελείο της Συγγρού. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί, ως πρωθυπουργός, με τους ευρωπαίους ηγέτες την αλλαγή βασικών πτυχών της πολιτικής που υλοποιείται τους τελευταίους 18 μήνες και έχει αποτύχει παταγωδώς.

Ως προς τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, προκρίνει τη λύση των μη πολιτικών προσώπων και αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής σ’ αυτήν στελεχών της ΝΔ, πιστός στην πάγια θέση του κατά της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, «δεν θα μπούμε στο ίδιο κάδρο με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που είναι απαξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε καταστροφικές πολιτικές και έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό».

Ωστόσο από πολλές πλευρές, ακόμη κι από βουλευτές της παράταξης, εκφράζονται επιφυλάξεις (αντιρρήσεις) για το κατά πόσον μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας υπουργικής θέσης. Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένα υπουργεία όπως το Εξωτερικών, στην περίπτωση που ανακύψει μείζον εθνικό ζήτημα, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου και του θανάτου του Αλεξ. Γρηγορόπουλου. «Πώς θα μπορέσει ένας τεχνοκράτης, καθηγητής ή έστω δικαστικός να χειριστεί την κατάσταση αν υπάρχουν ταραχές και συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας;» ρωτούν.

Από τη Συγγρού απαντούν ότι και σε περιπτώσεις «έκτακτων γεγονότων» μπορεί να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών και να πάρει αποφάσεις, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο κ. Σαμαράς να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση, όπως να τοποθετηθούν πρόσωπα που δεν είναι ενεργά στελέχη κομμάτων, αλλά έχουν πολιτική εμπειρία και έχουν ασκήσει διοίκηση.

Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να είναι βραχύβια, θέτοντας ως όριο τις έξι εβδομάδες, και αμέσως μετά να διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Κι αυτό διότι θεωρεί ότι το διάστημα αυτό είναι «χαμένος χρόνος» και πρέπει να συντομευθεί.

Ωστόσο, στις συζητήσεις που θα γίνουν είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί μια μικρή επιμήκυνση του χρόνου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στο ενδεχόμενο που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος για κυβέρνηση εξάμηνης διάρκειας.


Σχολιάστε εδώ