Προβληματισμός στις πολιτικές νεολαίες

Την ώρα που σχεδόν όλες οι πολιτικές νεολαίες ευαγγελίζονται τη διαφορετικότητα από τις προηγούμενες γενιές, την ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, την αναγκαιότητα ρήξεων και ανατροπών, οι πολιτικές οργανώσεις νέων και τα στελέχη τους παραμένουν στο περιθώριο των εξελίξεων, επιλέγουν την (επίσημη) σιωπή, κλείνονται στα γραφεία και τους διαδρόμους.

Οι γαλάζιοι στα κεραμίδια
Η μόνη ημιεπίσημη αντίδραση από πλευράς ΟΝΝΕΔ ήταν ένα άρθρο του Ανδρέα Παπαμιμίκου στο προσωπικό του blog (που είχε να το ενημερώσει κάνα δίμηνο…), το οποίο ακολούθως αναπαρήγαγαν ορισμένες ιστοσελίδες. Κατά τα άλλα, η Μεσογείων και τα στελέχη της επέλεξαν να συνταχθούν πλήρως, χωρίς διαφοροποιήσεις, με την επίσημη γραμμή του κόμματος για τις εξελίξεις, αναπαράγοντας τις θέσεις της ΝΔ. Το άρθρο του προέδρου της ΟΝΝΕΔ έχει τίτλο «Ο διχασμός είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος», με αφορμή το «επικίνδυνο δίλημμα του δημοψηφίσματος». Στο άρθρο του ο Παπαμιμίκος, αφού καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ συνολικά αλλά αναλυτικά από την περίοδο Σημίτη μέχρι σήμερα, επιρρίπτει συγκεκριμένες ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου. Προχωρά λίγο παραπέρα, προσπαθώντας να εκφράσει συνολικά τους νέους, λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε Ευρωπαίοι. Για εμάς η Ευρώπη δεν ήταν οι άλλοι. Είμαστε Ευρωπαίοι και θέλουμε να ζούμε, να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε, να μας συμπεριφέρονται ως περήφανους Έλληνες και ενεργούς Ευρωπαίους. Η ευρωπαϊκή πορεία για την πλειοψηφία της νέας γενιάς των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ζητά μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ότι αντιλαμβάνεται πως η θέση του θα αμφισβητηθεί ως συμφεροντολογική, ακριβώς επειδή είναι πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας. Όμως εκείνος αναφέρει (αντί απάντησης) ότι πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τα βασικά: «Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να παραμείνει στην εξουσία; Αμφιβάλλουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ένα άλλο μείγμα πολιτικής που δεν θα ξεζουμίζει τους μεσαίους και τους αδύναμους, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, μια διαφορετική νοοτροπία στις διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση κρίσεων; Χρειαζόμαστε συνθήκες που θα τονώσουν τη δημιουργικότητά μας, την ανάπτυξη στην οικονομία, την αυτοπεποίθηση και τη συνοχή στην κοινωνία, το γόητρο στην εξωτερική πολιτική; Τελικά θέλουμε και μπορούμε να είμαστε περήφανοι και πώς;». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και στενοί του συνεργάτες είναι προβληματισμένοι γενικά με τις προοπτικές της νέας γενιάς. Παρότι έχουν επενδύσει σε συνεχείς προτάσεις, παραγωγή πολιτικής και γενικά διαπνέονται από θέληση για μάχη ιδεών, η γενικότερη εικόνα της χώρας φαίνεται να τους επηρεάζει αρνητικά. Γενικά το κλίμα στους γαλάζιους δεν είναι πολύ «ανθηρό», παρά τη διαφαινόμενη πτώση Παπανδρέου. Πάντως ο γνωστός τίτλος του Έθνους του 1989 «Πέφτει ο φαύλος» είχε γίνει καραμέλα όλη την προηγούμενη εβδομάδα στα χείλη των σκληροπυρηνικών της ΟΝΝΕΔ. Και βέβαια οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί που ακολουθούσαν για τον Γιώργο Παπανδρέου δεν περιγράφονται…

Πράσινος προβληματισμός
Στο στρατόπεδο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ μοιραία ο προβληματισμός ήταν όλη την εβδομάδα πολύ πιο έντονος. Κυρίως γιατί μετά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις απέκτησε και έντονο εσωκομματικό άρωμα. Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις όλων με όλους (σχεδόν) ήταν συνεχείς, με τα εσωκομματικά στρατόπεδα να λαμβάνουν θέση και να αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται και ομάδες νεολαίων με αναφορά σε «δελφίνους» του Κινήματος. Επειδή αυτή η πλευρά της επικαιρότητας είναι εξαιρετικά ρευστή (τουλάχιστον δύο γνωστά πράσινα στελέχη καταγράφονται σε διαφορετικές ομάδες), θα επανέλθουμε σε αυτό αργότερα με βάση τις πολιτικές εξελίξεις. Η ουσία είναι ότι επανασυγκροτήθηκαν ομάδες με κομματική (και όχι νεολαιίστικη) αναφορά, με σαφώς υπερτερούσα την προεδρική τάση που στηρίζει αναφανδόν ΓΑΠ, από κριτικά έως ανεπιφύλακτα. Άλλωστε στην Ιπποκράτους βάζουν στοίχημα ότι η μόνη συντεταγμένη οργάνωση του ΠΑΣΟΚ που πρόσκειται κατά συντριπτική πλειοψηφία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η Νεολαία του. Όμως σε όλους επικρατούσε προβληματισμός. Είναι χαρακτηριστικές οι συζητήσεις και οι απόψεις ηγετικών στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από τη μία αναγνωρίζουν λάθη του Παπανδρέου (από την αρχική υιοθέτηση της πολιτικής του Μνημονίου έως τους τακτικούς χειρισμούς της προηγούμενης εβδομάδας). Από την άλλη καταγγέλλουν και τους πρωτοκλασάτους υπουργούς που προσπαθούν να το «παίξουν» σωτήρες και άμεμπτοι, όταν έχουν υπηρετήσει, χωρίς καν οραματικό στόχο, το Μνημόνιο και την «τρόικα» (για ποιους χτυπά η καμπάνα;). Παράλληλα καταφέρονται κατά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, η οποία θα έπρεπε να καταγγέλλει τον Σαμαρά για «κωλοτούμπα», διότι πιστεύουν ότι εκτέθηκε πολιτικά ανακοινώνωντας ότι συναινεί και θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Οι πράσινοι νεολαίοι λοιπόν δεν αντιλαμβάνονται γιατί οι βουλευτές τους ασχολούνται περισσότερο με το να «συμβουλεύουν» τον Γιώργο Παπανδρέου αντί να καταγγέλλουν τον Αντώνη Σαμαρά, που κατά την άποψή τους «είναι καβάλα στο άλογο τις τελευταίες ημέρες χωρίς να έχει δικαιωθεί πολιτικά». Πέρα από αυτά, στη νεολαία του Κινήματος επικρατεί και πάλι η πάγια αντίληψη ότι ο ΓΑΠ υπερασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής από (εγχώρια κυρίως) συμφέροντα, διότι ποτέ δεν υπήρξε συνομιλητής τους, και άρα δεν τον εμπιστεύονται και τούμπαλιν, τονίζοντας ότι κάτι κρύβεται πίσω από το άγχος και την αγωνία που δείχνουν τα ΜΜΕ για την απομάκρυνση αποκλειστικά του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Μαξίμου, εκτιμώντας την (κριτική) συστράτευση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό, ζήτησε τη γνώμη κεντρικών της στελεχών. Αυτό που καταφέραμε να μάθουμε είναι ότι η βασική εισήγηση (πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) περιελάμβανε επιμονή στην ψήφο εμπιστοσύνης, απαίτηση κύρωσης της συμφωνίας και προκήρυξη εκλογών από τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, χωρίς καμία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» (η οποία θα εξυπηρετούσε μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα κατά τη νεολαιίστική ανάλυση).

Αριστερή αισιοδοξία
Στην Αριστερά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΚΝΕ δεν «καταλαβαίνει τίποτε» από τις τακτικές κινήσεις του αστικού πολιτικού συστήματος και συνεχίζει τη δουλειά στις λαϊκές γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανώσεις της ΚΝΕ, το ΜΑΣ, το ΣΑΣΑ δεν εξέδωσαν ούτε καν ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά συνέχισαν την οργανωτική τους δουλειά. Μάλιστα έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προετοιμασία ενός όσο το δυνατόν μαζικότερου συλλαλητηρίου στις 11 Νοέμβρη για ζητήματα των ΤΕΙ, που το διοργανώνει το ΜΑΣ. Παράλληλα προχωρούν όλες οι προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις της επετείου του Πολυτεχνείου.

Στην άλλη πλευρά της Αριστεράς, στη Νεολαία του ΣΥΝ, σχεδόν πανηγύριζαν για τις εξελίξεις! Θεωρούν ότι ως νεολαία και ως κόμμα έχουν μόνο να κερδίσουν από την ξεκάθαρα αντιμνημονιακή τους στάση και την πλήρη καταγγελία των κομμάτων που συμμετέχουν σε συζητήσεις περί κυβερνήσεων συνεργασίας. Θεωρούν ότι ο λαός και η νεολαία θα γυρίσουν την πλάτη σε όσους συνεχίσουν τη μέχρι σήμερα πολιτική και πιστεύουν πως οι ίδιοι, μέσω της συμμετοχής τους και του καταγγελτικού τους λόγου, θα καρπωθούν τη λαϊκή οργή και θα τη μετασχηματίσουν σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.

*****
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Γαλάζιος ανασχηματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες μας πραγματοποιήθηκε ήδη, αλλά δεν ανακοινώθηκε δημόσια, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ο ανασχηματισμός του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ, του οποίου το γενικό πλαίσιο σας περιγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουμε μάθει, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος αποφάσισε να αντικαταστήσει σχεδόν το μισό Πολιτικό Συμβούλιο, φέρνοντας αρκετά νέα πρόσωπα και αναβαθμίζοντας κάποια που απέδωσαν καλά.
Στους αναβαθμισμένους περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Θέμης Μπίμπας (είναι επιχειρηματίας του τουριστικού τομέα και κρίθηκε πετυχημένος στη θητεία του ως τομεάρχης Τουρισμού), Πολιτισμού Νίκος Σωτηρόπουλος (ο οποίος αναλαμβάνει μεν «ελαφρύτερο» χαρτοφυλάκιο, του ενδιαφέροντος του δε, και θα συμμετέχει ταυτόχρονα στην κεντρική ομάδα σχεδιασμού και στρατηγικής της ΟΝΝΕΔ) και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Γεωργουλής (ο οποίος θεωρήθηκε ότι έβγαλε δουλειά μετά την αποχώρηση της αρχικής τομεάρχη Νίκης Αραμπατζή προς τη ΔΗΣΥ).
Τα νέα πρόσωπα του Πολιτικού Συμβουλίου είναι οι υπεύθυνοι Δικαιοσύνης Σωτήρης Πανουτσόπουλος, Εθελοντισμού Θάνος Καραγιάννης (με έντονη ενασχόληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων), Αθλητισμού Γιάννης Βουγιουκλάκης, Τουριστικής Πολιτικής Μπάμπης Τσιανάκας (με μεταπτυχιακό στον Τουρισμό από την Ελβετία), Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Νίκος Μπατσικούρας (με μεταπτυχιακό στην Καινοτομία), Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Πολιτικής Αποστόλης Σπυράκος (με σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις). Αμετακίνητοι στις αρμοδιότητες που είχαν παραμένουν οι υπεύθυνοι (τομεάρχες) Οικονομίας Αργύρης Νταλιάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άγγελος Παπανικολάου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δήμητρα Λυγούρα, Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Πανόπουλος, Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Δήμητρα Λάμπου, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Άρης Καλαφάτης (σιγά μην άλλαζαν τους πιο εργατικούς και πετυχημένους), Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Λιότσος. Αντιδράσεις από τους αποχωρήσαντες ούτε μάθαμε ούτε είδαμε (ακόμη…) καθώς κάποιοι από αυτούς μάλλον «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» τους τελευταίους 14 μήνες.

*****

Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου
Με αυτόν τον τίτλο το ΣΑΣΑ (Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας) που πρόσκειται στην ΚΝΕ, αρχίζει το επόμενο Σαββατοκύριακο παναττικό τουρνουά ποδοσφαίρου 7 Χ 7 για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ. Ήδη μαθαίνουμε ότι παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή! Σε αυτό το τουρνουά οι «κόκκινοι» δηλώνουν ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού βγαίνει στη «σέντρα» και όλα τα ναρκωτικά παίρνουν «κόκκινη κάρτα»! Τα σχολεία που συμμετέχουν μας λένε ότι αρνούνται πεισματικά να μείνουν στον «πάγκο». Οι αγώνες ξεκινούν στις 12 – 13 Νοέμβρη και θα συμμετάσχουν 36 όμιλοι. Από τους αγώνες θα αναδειχθούν 16 νικητές και 1 Πρωταθλητής και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

****

Κινητικότητα για φοιτητικό κίνημα

Αυτή η στήλη επέμενε, παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες και εκτιμήσεις, ότι υπάρχει θέμα ανασύστασης του φοιτητικού κινήματος και μάλιστα με κυβερνητική πρωτοβουλία. Πέρα από τις πρωτοβουλίες των ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ ΤΕΙ, εμείς γράφαμε «για καπνό» από το Μαρούσι μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια παλαιότερων πληροφοριών για τις οποίες σας είχαμε ενημερώσει. Στην αρχή της εβδομάδας λοιπόν είχαμε την εκδήλωση σχετικής πρωτοβουλίας της Άννας Διαμαντοπούλου για συνάντηση με τις δύο ανωτέρω παρατάξεις αλλά και το «κίνημα των «αγανακτισμένων φοιτητών» για «ανοιχτές σχολές». Σημειώνουμε ότι ΔΑΠ (ΑΕΙ και ΤΕΙ), ΠΑΣΠ ΤΕΙ και οι «αγανακτισμένοι φοιτητές» έχουν ζητήσει συνάντηση με τη Διαμαντοπούλου ακριβώς γιʼ αυτόν τον λόγο, να παρουσιάσουν δηλαδή τις προτάσεις τους για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Η ΔΑΠ μάλιστα έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει νόμος (εκτελεστικός του Συντάγματος) για τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Η υπουργός Παιδείας τελικά συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, ενώ ανέβαλε τη συνάντηση με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, κατόπιν αιτήματος των γαλάζιων. Ο λόγος που επικαλέστηκαν αμφότεροι ήταν «ανωτέρα βία», αλλά στην πραγματικότητα καταλαβαίνουμε ότι απέφυγαν τη συνάντηση μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που «κάηκε» επικοινωνιακά μέσα στην εβδομάδα η πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου. Οπότε μάλλον άπαντες αποφάσισαν να αφήσουν για αργότερα τις συζητήσεις, αν και εφόσον συνεχίσει η Άννα Διαμαντοπούλου να είναι υπουργός Παιδείας. Το τελευταίο το σημειώνουν και από την Ιπποκράτους, όπου πολλά στελέχη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είδαν με αρνητικό μάτι τις εξελίξεις αλλά στοιχηματίζουν ότι χωρίς την ΠΑΣΠ ΑΕΙ και με αντίθετη την ΚΝΕ με το ΜΑΣ, η πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου θα πάει άκλαφτη….

*****

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Με σχεδόν διθυραμβικούς τόνους η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε ότι, ύστερα από πρωτοβουλία της, σύσσωμη η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) καταδίκασε την ανευθυνότητα του έλληνα πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για επικίνδυνη στάση και για έλλειψη πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ηγεσίας του YEPP, το δημoψήφισμα που προτάθηκε αποτελεί μια ιδέα άκρως επικίνδυνη, που αποσταθεροποεί την Ευρωζώνη και οδηγεί σε χρεοκοπία την Ελλάδα. Το κείμενο της απόφασης υπογράφηκε από τα 14 εκλεγμένα μέλη του προεδρείου του Οργανισμού, τα οποία σε κοινή τους δήλωση συντάσσονται, σύμφωνα με τους γαλάζιους, με τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ και τη θέση του Αντώνη Σαμαρά ως προς το δημοψήφισμα. Εμείς πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, ενώ διαβάσαμε την επίθεση των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δεν είδαμε πουθενά θετική αναφορά στη ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά…

Για το παρεμπόριο
Ενδιαφέρουσα ήταν τελικά η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Αττικής για το παρεμπόριο, η οποία βέβαια «χάθηκε» επικοινωνιακά λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Στην εκδήλωση που έγινε στο ΕΒΕΑ μίλησαν οι Μίχαλος Κωνσταντίνος (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης (βουλευτής Β’ Αθηνών-αν. τομεάρχης εμπορίου ΝΔ), Κικίλιας Βασίλης (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής-αν. γραμματέας προγράμματος ΝΔ), Κύρτσος Γιώργος (δημοσιογράφος – εκδότης «City Press», «Free Sunday»), ενώ παρενέβη και ο Κωνσταντίνος Καψοκώλης (πρόεδρος Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών). Στην ΟΝΝΕΔ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή και την αστυνόμευση του φαινομένου του παρεμπορίου. Θεωρούν αναγκαίο να εφαρμοστεί μεγαλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος στις πύλες εισόδου των λαθρεμπόρων (λιμάνια, χερσαία σύνορα κλπ.) και να γίνεται άμεση καταστροφή των πιθανών ευρημάτων. Το μεγαλύτερο βάρος όμως, λένε, πρέπει να πέσει στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν καθημερινούς και αυστηρότερους ελέγχους σε όλο το πιθανό φάσμα πώλησης (πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες). Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι είναι οικονομικά καταστροφικό και επώδυνο για κάθε επιχείρηση, την ώρα που λειτουργεί, να πωλούνται έξω από την είσοδό της απομιμήσεις των εμπορευμάτων της, αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας. ΟΙ ΟΝΝΕΔίτες καλούν το αρμόδιο υπουργείο να διασφαλίσει αμέσως τις αυτονόητες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και παράλληλα τους πολίτες να αντιληφθούν πως βάζοντας τέρμα στο παράνομο εμπόριο θα διασφαλίσουμε ως κοινωνία χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Από τους καλεσμένους ωστόσο δεν ακούσαμε κάποια ιδιαίτερη θέση ή άποψη, πέρα από τις γνωστές που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν, ενώ μας έμεινε η εντύπωση ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε περισσότερο ως αυτοδιοικητικός παρά ως βουλευτής της ΝΔ. Τον ρόλο δε του κομματικού τον ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας (που έπαιζε σχεδόν «εντός έδρας»).

*****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Πράσινες συνεδριάσεις

Στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη έχει κατατεθεί ήδη η επίσημη πρόταση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για άμεση σύγκληση, λόγω των εξελίξεων και ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Κινήματος αλλά και της Νεολαίας, είτε σε κοινή συνεδρίαση είτε ξεχωριστά.

Στοιχήματα

Ήδη μαθαίνουμε ότι μπαίνουν στοιχήματα στην Ιπποκράτους ότι αυτήν τη φορά ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι παρών στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Νεολαίας του…

Παραίτηση

Συνεχίζεται η (ανεξάντλητη;) σειρά των παραιτήσεων στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από τα καθοδηγητικά όργανα και το κόμμα, για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους… Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την επιστολή παραίτησης από την Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ του Μάκη Αγγελατάκη, εκ Πειραιώς ορμωμένου…

Περιοδεία

Η ΟΝΝΕΔ συνεχίζει να παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα την ενημερωτική της πρωτοβουλία epixeiro.info για θέματα επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Ήδη έγινε στη Δράμα εκδήλωση με σχετική επιτυχία και ακολουθούν Ροδόπη και Πρέβεζα.

Ανασύνταξη Ι

Για τις προσπάθειες ανασύνταξης και εκ νέου δραστηριοποίησης της ΜΑΚΙ, όπου είναι εφικτό σε όλη την Ελλάδα, σας έχουμε ξαναγράψει. Ήδη τα πράγματα προχωρούν και στην Καρδίτσα, για παράδειγμα οι μαθητές της ΟΝΝΕΔ έκαναν εκλογές για ανάδειξη διοίκησης! Άντε, καλόν αγώνα!

Ανασύνταξη ΙΙ

Πάντως οι προσπάθειες ανασύνταξης της ΜΑΚΙ φαίνεται ότι εξαπλώνονται. Τελευταίο παράδειγμα η επαναλειτουργία του μαθητικού της ΟΝΝΕΔ στο Παλαιό Φάληρο, με δεκαπέντε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Άντε και εις ανώτερα και με ουσία!

Αυτοκριτική

Ακούσαμε τον γνωστό δημοσιογράφο και εκδότη Γιώργο Κύρτσο να λέει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ: «Προσωπικά ανήκω και εγώ στη γενιά του Πολυτεχνείου, τα λάθη και τις παραλείψεις της οποίας καλείται σήμερα η γενιά σας να αντιμετωπίσει. Συμφωνώ με τις περισσότερες παρεμβάσεις που έχει κάνει η ΟΝΝΕΔ για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».

Επανάληψη…

Στον ορυμαγδό των διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, διέφυγε από όλους ότι η Νεολαία ΣΥΝ επανέλαβε τη θέση της για πλήρη κατάργηση των παρελάσεων, ως αναχρονιστικές, ανεπίκαιρες και άσχετες με τους αγώνες του λαού, ενώ αναφέρεται, μάλλον υποτιμητικά, σε εορτασμούς του «έθνους» (ναι, εντός εισαγωγικών…)

… και κλιμάκωση

Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό η Νεολαία ΣΥΝ. Μετά τα επεισόδια στις παρελάσεις και τη μορφή που έλαβαν, σχεδόν πανηγύριζαν, ενώ εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση υπερασπιζόμενοι τους διαδηλωτές διότι «ο λαός αποκατέστησε τη μνήμη των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, διαδηλώνοντας ένα μεγάλο ”ΟΧΙ” στη διάλυση της κοινωνίας». Παραδέχονται μάλιστα τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, καθώς καταγγέλλουν ότι στέλεχος της Νεολαίας τραυματίστηκε από τις δυνάμεις καταστολής…

Διαδικτυακά Ι

Η νεολαία της ΔΗΣΥ, παρά τις συνεχείς φήμες για το κόμμα, συνεχίζει τη δραστηριότητά της. Έπειτα από αρκετούς μήνες απέκτησε ξεχωριστή διαδικτυακή παρουσία και μπορείτε να βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα της στη διεύθυνση neolaiadimsim.gr. Πάντως με την πρώτη ματιά μάς φάνηκε ιδιαίτερα φτωχό το περιεχόμενο, έχει ωστόσο τεχνικά πολλές δυνατότητες εμπλουτισμού. Μας έκανε εντύπωση πάντως η παντελής απουσία ονομάτων στελεχών της Νεολαίας από την ιστοσελίδα, σε αντίθεση με το κόμμα της ΔΗΣΥ που προβάλλει εκατοντάδες στελέχη του στην επίσημη ιστοσελίδα. Γιατί άραγε;

Διαδικτυακά ΙΙ

Στο διαδίκτυο επίσης απέκτησε το δικό της blog η οργάνωση της ΝΕΟΣ στη Θεσσαλονίκη. Θα το βρείτε στη διεύθυνση neosthess.blogspot.com, το οποίο όμως έχει αρκετά φτωχό περιεχόμενο μέχρι στιγμής.

Αλλαγές

Στη ΝΕΟΣ Θεσσαλονίκης μάθαμε ότι γίνονται αρκετές αλλαγές και ανανεώσεις τον τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα, ακούμε ότι ανακαινίζουν τα γραφεία τους και φιλοδοξούν να τα κάνουν το «πρώτο στέκι της πατριωτικής νεολαίας της πόλης». Ωστόσο ακούσαμε επίσης ότι αποχώρησε ο βασικός οργανωτικός και πολιτικός βραχίονας της Νεολαίας στη συμπρωτεύουσα, ο Δημήτρης Ζιαμπάζης. Λέτε να πείραξαν κάποιους στην Καλλιρόης κάποια «καλά λόγια» που γράψαμε σε ανύποπτο χρόνο σε αυτήν τη στήλη; Ή συμβαίνει κάτι άλλο; Κάθε απάντηση δεκτή…

Αποστολή

Ως αποστολή είδαν τα στελέχη της ΝΕΟΣ την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της εθνικής εορτής, στο γνωστό πομακικό χωριό Μέγα Δέρειο, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στελέχη της νεολαίας ΛΑΟΣ από τον Έβρο, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΝΕΟΣ Γιάννη Παναγιωτακόπουλο, παρακολούθησαν την παρέλαση από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και κατέθεσαν στεφάνι, ενώ συνομίλησαν και με πολλούς κατοίκους.

Αυτό που μας εντυπωσιάζει (αν και δεν θα έπρεπε) είναι ότι η νεολαία του ΛΑΟΣ (τόσο επίσημα όσο και τα στελέχη της ως πρόσωπα) επιλέγει στα κρίσιμα θέματα και ειδικά σήμερα να μη μιλά με δικό της λόγο παρά μόνο να αναπαράγει παντού όσα λέει και κάνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης (βασικά) και οι βουλευτές του κόμματος (επικουρικά). Προσωπολατρία, εσωκομματικές ισορροπίες, έλλειψη φαντασίας ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Απορία

Αν ψάξουμε το θέμα με τη φοιτητική εστία επί πληρωμή που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων στην Ομόνοια, σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, λέτε να βγάλουμε λαβράκι; Για να δούμε…

Μελλοντικές εξελίξεις

Πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης, αλλά όλοι οι ασχολούμενοι με την εκπαίδευση μας λένε ότι θα έχει μεγάλη σημασία στο μέλλον. Μιλάμε για τη συνένωση των κολεγίων «Deree» και «ALBA». Το πρώτο αποτελεί τη ναυαρχίδα της «αμερικανοτραφούς» ανώτερης ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο την κορωνίδα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των εγχώριων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Μήπως πρέπει να διαβάσουμε κάτι πίσω από τις γραμμές της απλώς «ακαδημαϊκής συνένωσης δυνάμεων»;

****


Σχολιάστε εδώ