Επικίνδυνα παιχνίδια…

ΣΕ μια πρωτόγνωρη περιδίνηση έχει περιέλθει η χώρα λόγω των ακατανόητων (επικίνδυνων) πολιτικών πρωτοβουλιών (τακτικισμών) του Γ. Παπανδρέου, που έχουν φέρει την οικονομία ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Μετά την κατακραυγή των Ευρωπαίων και τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό (και του ΠΑΣΟΚ) αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, καθώς αφενός το κύρος της χώρας υπέστη καίριο πλήγμα και αφετέρου άνοιξε δημόσια η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εξίσου ισχυρές ήταν οι αναταράξεις στο εσωτερικό, ιδίως δε στο κυβερνητικό στρατόπεδο με υπουργούς να απειλούν με παραιτήσεις και βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται ή να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Αρκετά στελέχη ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης, την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Υπό τις σφοδρές επικρίσεις και τις αιτιάσεις κορυφαίων υπουργών και βουλευτών ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε έτοιμος να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. Αίσθηση προκάλεσε η «επίθεση» της Βάσως Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και ότι οδηγεί τη χώρα και την παράταξη στην καταστροφή.

Εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μεταβατικού χαρακτήρα με μη πολιτικά πρόσωπα και μικρής διάρκειας, επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη παρούσα Βουλή και εκλογές αμέσως, ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο, ήταν η θέση του Αντ. Σαμαρά. Αυτά ως βασική προϋπόθεση για να συναινέσει στην υπερψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας η εθνικής σωτηρίας. Ο κ. Σαμαράς και με αφορμή το θέμα του δημοψηφίσματος χαρακτήρισε τυχοδιωκτικές τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου και τον ίδιο επικίνδυνο για τη χώρα. Εκλογές αμέσως με υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα είναι παράνομη. Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας τάχθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης και κατηγόρησε τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι βάζουν το κομματικό και προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Εκλογές και μάλιστα στις 4 Δεκεμβρίου ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα συνιστούσε απόπειρα εκτροπής, προσθέτοντας ακόμη ότι η σημερινή σύνθεση της Βουλής δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση. Εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε ο Φ. Κουβέλης υπογραμμίζοντας ότι όλα τα άλλα πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και τη ρευστότητα. Παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης πρότεινε η Ντ. Μπακογιάννη.

Στην πυρά
ΕΙΧΕ προηγηθεί η δραματική συνάντηση κορυφής στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου G20, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί έδωσαν τελεσίγραφο προς τον Γ. Παπανδρέου. Ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί και να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και μέχρι τότε «παγώνει» η εκταμίευση της 6ης δόσης. Έκαναν ωστόσο ένα βήμα παραπέρα απειλώντας ευθέως ότι αν η χώρα μας δεν αποδεχτεί τη συμφωνία θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Απαίτησαν μάλιστα από τον πρωθυπουργό να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και το ερώτημα να είναι «ναι η όχι στο ευρώ». Η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα είχε, όπως προαναφέραμε, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τα Μέσα Ενημέρωσης να ασκούν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και να προδικάζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στο ίδιο κλίμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που «πάγωσε» τις διαδικασίες εκταμίευσης της 6ης δόσης, ενώ «πάγωσαν» και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ευθέως ότι η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας. Μετά την ανάκληση της απόφασης για το δημοψήφισμα το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας άλλαξε, αλλά οι ηγέτες της Ευρωζώνης διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και ζητούν έμπρακτα δείγματα από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την απομείωση του ελληνικού χρέους…

Αντιδράσεις
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αιφνιδιαστικά -εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης- σε αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς επαρκείς εξηγήσεις ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης προχώρησε στην αποστρατεία των αρχηγών και των τριών όπλων, σχεδόν όλων των υποστρατήγων του Πεζικού και όλων των ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού. Η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της αυτές ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας και προειδοποίησε ότι ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αποφάσεις και θα ακυρώσει τις κρίσεις. Εξηγήσεις για τους λόγους που επέβαλαν τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησε το ΚΚΕ, δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αλλαγές όσο διαρκεί η πολιτική και οικονομική αναστάτωση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι οι κρίσεις ήταν τακτικές, έγιναν με αντικειμενικά και όχι κομματικά κριτήρια!


Σχολιάστε εδώ