Γαντζωμένος στην καρέκλα

Τη λέξη «παραίτηση» δεν την ανέφερε στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα, όπως πολλοί, σχεδόν όλοι, ανέμεναν.

Αντίθετα, με την περιγραφή της πρότασής του για το πώς αντιλαμβάνεται αυτήν την περιβόητη κυβέρνηση συνεργασίας, ουσιαστικά φρόντισε να αφήσει εκτός το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού απέρριψε όλους τους όρους που είχε θέσει ο Αντ. Σαμαράς.

Και είπε μεν ότι, στο πλαίσια των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να συζητηθεί ακόμα και το πρόσωπο του επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό μάλλον σαν υπεκφυγή μοιάζει ή σαν προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ώστε να μην αποκλείεται τίποτα. Ούτε και το να παραμείνει αυτός στη θέση του πρωθυπουργού, αν και «κράχτηκε» άγρια όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε, ακόμα και από βουλευτές του δικού του κόμματος, ακόμα και από υπουργούς του!

Μάλιστα δεν έλειψαν, ακόμα και μετά τη δεύτερη ομιλία του στη Βουλή, οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό να τους δουλεύει όλους ο Γιώργος και στο τέλος να παραμείνει πρωθυπουργός, με ένα ακόμα ψέμα μέσα στον ορυμαγδό των ψεμάτων στα οποία επιδόθηκε την τελευταία περίοδο! Κι αυτό επειδή, αν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποτύχουν, τότε άνετα θα μπορεί να ισχυριστεί ότι παραμένει πρωθυπουργός…

Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει το περίγραμμα της συνεργασίας, όπως το πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, και επιμένει στις εκλογές.

Η κατηγορηματική άρνηση του Αντ. Σαμαρά να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση όπως την αντιλαμβάνεται ο Γ. Παπανδρέου, καθιστά εκ των πραγμάτων από δύσκολο έως αδύνατο τον σχηματισμό της. Κι αυτό επειδή η συμμετοχή του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντ. Μπακογιάννη, οι οποίοι κατά τα άλλα έδειξαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι δεν θέλουν να αφήσουν στον Σαμαρά «γήπεδο» να «παίξει» άνετα, για ευνόητους λόγους.

Κατά τα άλλα δεν εντυπωσιάζει η θεαματική «κωλοτούμπα» πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι άλλα έλεγαν πριν από την ψηφοφορία και άλλα έπραξαν την κρίσιμη ώρα, παρότι ο Γιώργος δεν ικανοποίησε τους όρους που είχαν θέσει.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που διακρίνονται στις… κωλοτούμπες. Έτσι και η μέχρι τότε «ηρωική» και «οργισμένη» Βάσω και ο Λιντζέρης και ο Ανδρουλάκης και ο Βουδούρης και η Καϊλή και άλλοι… προσγειώθηκαν στα κυβικά τους! Ακόμα και η Λούκα, η οποία είχε δείξει γενναιότητα καταψηφίζοντας το περιβόητο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου με αποτέλεσμα να διαγραφεί απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε στο μαντρί. Λίγες μόνο μέρες «άντεξε» η αντίστασή της… Σύμφωνα με συνεργάτες της ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αποδέχθηκε τις προϋποθέσεις που είχε βάλει η κ. Κατσέλη για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ήτοι το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και μετά να πάμε σε εκλογές. Ως προς την επανένταξή της λέγεται ότι την εξέπληξε γιατί η ίδια δεν είχε κάνει καμιά συζήτηση και ότι ήταν πρωτοβουλία βουλευτών.

Εξαίρεση η Μιλ. Αποστολάκη, η οποία τουλάχιστον διέσωσε την αξιοπρέπειά της απέχοντας απ’ την ψηφοφορία…

Σενάρια για πρωθυπουργό Βενιζέλο…

Ούτως ή άλλως, ωστόσο, οι διεργασίες για τον σχηματισμό κάποιας κυβέρνησης συνεργασίας ξεκίνησαν με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το σενάριο που μετ’ επιτάσεως έπαιζε απ’ το βράδυ της Παρασκευής ήταν το εξής:

• Θα προταθεί ως πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον αυτή τελικά σχηματιστεί, ο Β. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, αυτή θα είναι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου στους όποιους εταίρους αυτής της κυβέρνησης, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου επί του θέματος.

Σύμφωνα εξάλλου με καλές πηγές, την πρόταση αυτή φαίνεται να την αποδέχεται και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δείχνει πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας. Ίσως αυτό που θα τον προβληματίσει, όπως προαναφέραμε, είναι η κατηγορηματική άρνηση του Σαμαρά να συμμετάσχει.

Πάντως, κάθε άλλο παρά άσχετη με τα προαναφερθέντα πρέπει να ήταν η αιφνιδιαστική συνάντηση Βενιζέλου – Καρατζαφέρη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τόσο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και οι παρασκηνιακές διεργασίες για το τι μέλλει γενέσθαι…

Βέβαια δεν αποκλείεται καθόλου, όπως προαναφέραμε, να τους πουλήσει ο Γιώργος και τους δύο! Εκεί όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, τίποτα δεν μπορεί πια να αποκλειστεί…

Απ’ την άλλη μεριά όμως, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό τέλος του Γιώργου έχει πλέον επέλθει. Ακόμα κι αν τινάξει στον αέρα τη συζητούμενη κυβέρνηση συνεργασίας, με όποιον στέρξει να συμμετάσχει, θεωρείται βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πέσει, και μάλιστα αμέσως, απ’ την αντίδραση του λαού και την αντίδραση βουλευτών του, οι οποίοι του έδωσαν την ύστατη ευκαιρία στοιχειωδώς αξιοπρεπούς αποχώρησης την Παρασκευή τα μεσάνυχτα…

Το ρέκβιεμ γι’ αυτόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρουσία του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, έχει ξεκινήσει. Και αυτή την αντίστροφη μέτρηση, και μάλιστα σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, τίποτα δεν μπορεί να την αποτρέψει…

Το ρέκβιεμ του Γιώργου…

Ήρθε, στο έσχατο σημείο του «σημιτισμού», το 2004, ως σωτήρας του ΠΑΣΟΚ, ενός ΠΑΣΟΚ βαρύτατα πληγωμένου τότε.

Ήρθε, την ίδια περίοδο, ως φορέας ενός ονόματος με μυθικά σχεδόν χαρακτηριστικά, αποδεκτός ακόμα και ως «πρίγκιπας» και σε κάθε περίπτωση στηριζόμενος και απ’ το ιστορικό ΠΑΣΟΚ αλλά και απ’ τους τότε «εκσυγχρονιστές».

Ήρθε ως εκφραστής ανανεωτικών απόψεων και αντιλήψεων, με προσδοκία να βάλει το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή.

«Ήρθε» ξανά, το 2007, αφού αμφισβητήθηκε από ένα σοβαρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ μετά από μια νέα εκλογική συντριβή, επειδή στηρίχθηκε πάλι απ’ το ιστορικό ΠΑΣΟΚ κραδαίνοντας τη ρομφαία ενάντια στα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα που στήριζαν τον εσωκομματικό του τότε αντίπαλο, τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης απώθησε τον κόσμο με το αυταρχικό, «ναπολεόντειο» ύφος του.

Ήρθε ως πρωθυπουργός, πριν από 25 μήνες, υποσχόμενος ότι «λεφτά υπάρχουν», δεσμευόμενος για διαφάνεια, νέα ήθη στην εξουσία, νέα εποχή για τη χώρα.

Φεύγει, ύστερα από 25 δραματικούς μήνες για τη χώρα και τον λαό, αφού προηγουμένως «πέτυχε» να οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής κι αφού στα σίγουρα έγινε βούκινο παγκοσμίως.

Φεύγει ταπεινωμένος, σε συνθήκες προσωπικού Βατερλώ, αν και την Παρασκευή πήρε μια ανάσα, αφού στις τελευταίες του πολιτικές ώρες στη θέση του πρωθυπουργού εξευτελίστηκε από Σαρκοζί και Μέρκελ, μετά την τυχοδιωκτική του έμπνευση για… δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και αφού λοιδορήθηκε ακόμα και από υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι λίγο πριν του φώναζαν «ωσαννά» και στο πολιτικό του ρέκβιεμ τον αποκαλούσαν «αναξιόπιστο», «ψεύτη», «βαρίδι»!

Φεύγει απαξιωμένος απ’ τον λαό που τον πίστεψε το 2009 και σήμερα βιώνει συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, εξαθλίωσης, ενώ η Ελλάδα έχει συρθεί απ’ αυτόν σε κινδύνους ακόμα και εθνικού ακρωτηριασμού!

Σε κάθε περίπτωση, τα βάγια του 2004 έχουν γίνει τώρα «ανάθεμα» και το ταπεινωτικό «φύγε για να ανοίξουν διαδικασίες λυτρωτικές» ηχεί σαν πένθιμη καμπάνα στα ώτα του έως πριν από λίγες εβδομάδες «ηγέτη»!

Οι διαδικασίες λοιπόν για την ταπεινωτική έξοδο του Γ. Παπανδρέου άνοιξαν. Καταλυτικό γεγονός για τη δρομολόγησή τους ήταν η ολέθρια «έμπνευση» για το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Από κει και πέρα το «καπάκι» της οργής που είχε συσσωρευτεί επί μήνες, όχι μόνο στον λαό (εκεί έτσι κι αλλιώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη) αλλά και στο ίδιο του το κόμμα, ακόμα και μέσα στην κυβέρνησή του, πετάχτηκε.

Τα όσα μεσολάβησαν απ’ την περασμένη Δευτέρα, ημέρα εξαγγελίας του δημοψηφίσματος, μέχρι την Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα, αποτελούν οριακές στιγμές της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Τον τελείωσαν Αμερικανοί και «νταβατζήδες»

Η οργή ενάντια στους πειραματισμούς του Γιώργου έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι «νταβατζήδες», θερμοί υποστηρικτές του έως και πριν από λίγο καιρό, του γύρισαν την πλάτη, τον ξέγραψαν.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν επενδύσει πάνω του, τον είχαν στηρίξει, είχαν κάνει «παιχνίδι» μαζί του, απ’ την ημέρα εξαγγελίας του δημοψηφίσματος άφηναν να διαρρεύσει ότι «αυτή είναι η τελευταία του εβδομάδα στην πρωθυπουργία»!

Μεγάλο deal με Βενιζέλο;

Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν.

Αλλά πέραν των γενικότερων, δραματικών εξελίξεων, ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι εξελίξεις και διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί τα διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή στρατόπεδα είναι:

– Το «προεδρικό», αυτό των υποστηρικτών του Γιώργου. Μέσα όμως στον ορυμαγδό των εξελίξεων στελέχη αυτού του στρατοπέδου (Ρέππας, Καστανίδης, Πετσάλνικος, Παπαϊωάννου, Μόσιαλος και πολλοί βουλευτές) ψάχνουν πλέον νέα στέγη και νέα αποκούμπι…

– Το «βενιζελικό», που συνεχίζει να έχει αρκετά μέλη, αν και την τελευταία περίοδο ο Β. Βενιζέλος απώλεσε κάποιους υποστηρικτές λόγω του κόστους που εισέπραττε εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που έπαιρνε ως υπουργός Οικονομικών.

– Αυτό των «τριών» που έγιναν τέσσερις (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος).

– Το «παραδοσιακό» ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν ο Χρ. Παπουτσής, τον οποίο στηρίζει και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, τις τελευταίες δραματικές ώρες, στο πλαίσιο των έντονων εσωκομματικών διεργασιών, επετεύχθη ένα μεγάλο εσωκομματικό deal μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Β. Βενιζέλου, με συμμετοχή και του Δημ. Ρέππα, αλλά και με την «ανοχή» των «τεσσάρων».

Το deal περιλαμβάνει την παράδοση του «δαχτυλιδιού» απʼ τον Γιώργο στον Βενιζέλο και την ενεργό συμμετοχή στο νέο σχήμα και των «τεσσάρων», καθώς και του Ρέππα.

Έτσι, ο Βενιζέλος θα διαδεχθεί «ομαλά» τον Παπανδρέου.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις εκλογές. Αν δηλαδή στις επόμενες εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί ο Γιώργος ή ο Βενιζέλος.

Ο Δημ. Ρέππας προσχώρησε τις τελευταίες μέρες στην πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος μέχρι και λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή την Παρασκευή είχε διαρκείς επαφές με περίπου 15 βουλευτές. Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη το βράδυ περί τους 15 βουλευτές ήσαν στο γραφείο του αντιπροέδρου. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Οι περισσότεροι ήσαν ανένδοτοι:

– Ή πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας ή καταψηφίζουμε στη Βουλή την κυβέρνηση!

Ούτως ή άλλως το παρασκήνιο, η ίντριγκα, οργιάζουν και η μάχη της κληρονομιάς έχει ξεκινήσει. Οι εξελίξεις θα τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς…

Και σενάρια… αποστασίας

Πάντως, ενδεικτικό του ότι μέχρι και την ύστατη στιγμή ο Γ. Παπανδρέου επέμενε να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του, παρά τα περί του αντιθέτου απʼ αυτόν λεγόμενα, είναι και το γεγονός ότι ακόμα και την Πέμπτη, όταν οι εξελίξεις είχαν λάβει ανεξέλεγκτους ρυθμούς και συζητούνταν ακόμα και η πτώση του Γιώργου απʼ την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το επιτελείο του Μαξίμου ενεργοποίησε ξανά τη σεναριολογία περί… αποστασίας που είχε ενεργοποιήσει και τον Ιούνιο. Προς τούτο ενεργοποιήθηκαν κάποιοι «πρόθυμοι», επιπέδου Μαγκούφη, Μιχελογιάννη, Παρασύρη και λοιπών, οι οποίοι άρχισαν να μιλάνε για αποστασίες, αποστάτες, ξένα κέντρα, «νταβατζήδες». Μέχρι και για «συμμορίες» μίλησαν ο Παρασύρης και ο Μιχελογιάννης!

Ακόμα και την Παρασκευή υπήρξαν ομιλίες στη Βουλή σε αυτό το μήκος κύματος, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σ. Βαλυράκη… Μόνο που αυτήν τη φορά τα σενάρια αυτά δεν «περπάτησαν». Οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την επανάληψη της Ιστορίας ούτε καν ως φάρσας. Και απεσύρθησαν εγκαίρως…


Σχολιάστε εδώ