Casus belli για τον Σαμαρά η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν αναίτιους τους πανηγυρισμούς του Γ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι είναι η τέταρτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που αναγγέλλει τη… σωτηρία της χώρας. Σπεύδουν μάλιστα να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια πολιτική που θα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, προαναγγέλλοντος έτσι την αρνητική ψήφο τους στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Παράγοντες του κόμματος υπογραμμίζουν ότι η απομείωση του χρέους δεν αρκεί και ότι αν αυτή δεν συνοδευτεί από μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα χρόνια η φτώχεια θα διευρυνθεί και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οριστική κατάρρευση. Στο πλαίσιο αυτό επαναδιατυπώνουν την πάγια θέση τους για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται. «Αν δεν αλλάξουν αυτά που εμποδίζουν την ανάκαμψη, όπως οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και οι αβάσταχτες οριζόντιες περικοπές, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση», προειδοποίησε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια (σ.σ.: μέχρι το 2021) φτώχειας και κατάρρευσης που δεν αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία». Από την άλλη η ΝΔ εκφράζει ουσιαστικές επιφυλάξεις για το ουσιαστικό όφελος που θα έχουν η χώρα και η οικονομία από τη διαγραφή του χρέους σε ποσοστό της τάξης του 50%, καθόσον, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το 2021 το χρέος θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα όπου ήταν το 2009. Κι αυτό ενώ έχουν προηγηθεί δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και εκτός απροόπτου θα ακολουθήσουν εννέα ακόμη με αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων που θα επιδεινώσουν την κατάσταση των πολιτών και θα οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα.

Στη Λ. Συγγρού περιμένουν να δουν και να μελετήσουν τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, καθόσον πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τη λήψη νέων δυσβάστακτων και επώδυνων μέτρων για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. «Casus beli» θεωρούν στη ΝΔ οποιαδήποτε δέσμευση που θα συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προειδοποιούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδρασή τους θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα περιοριστούν σε δημόσια καταγγελία της κυβέρνησης και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, αλλά θα αναλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η κατάθεση πρότασης μομφής. Ως προς τα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας η ΝΔ στέκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις επιπτώσεις που θα έχουν από τη μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Στελέχη της παράταξης αμφισβητούν τη βασιμότητα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια απέκλειαν τη λήψη νέων μέτρων και κάθε τρίμηνο ανακοίνωναν ένα ακόμη πακέτο», λένε χαρακτηριστικά. Ορισμένοι βουλευτές εγείρουν ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης των όσων δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και δεν είχε γιʼ αυτό καμιά εξουσιοδότηση.

Στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προσωρινή μόνο ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Κι ότι, όταν αποκαλυφθούν οι κρυφές πτυχές της συμφωνίας με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα κορυφωθούν. Αυτό σε συνδυασμό με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε οριστικά». Προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυαγίου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους ναυαγοσώστες»!


Σχολιάστε εδώ