Το πείραμα

Πώς είναι δυνατόν ο στόχος να είναι το σημείο εκκίνησης του δράματος; Να το δεύτερο ερώτημα. Και για να ληφθεί αυτή η «απόφαση», ο κόσμος της εργασίας έχει χάσει το 30-50% των εισοδημάτων, το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική ασφάλιση έχουν διαλυθεί, η ανεργία καλπάζει, τα χαράτσια πέφτουν απανωτά. Το Μνημόνιο είναι καταστροφή, χρεοκοπία, οδηγεί σε αδιέξοδο. Αυτό αποδείχτηκε. Και για να γίνει πράξη (;) θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, νέα δανειακή σύμβαση, νέα μέτρα.

«Τι κάνετε επιτέλους; Θέλετε να τους καταδικάσετε σε πείνα;» είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς, απευθυνόμενος στη Μέρκελ.

Σε πείνα. Τι βαριά λέξη. Για να σωθούν οι τράπεζες, τα κέρδη των πολυεθνικών, το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπερλουσκόνι. Να σωθούν δηλαδή οι υπεύθυνοι για την κρίση, γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε από πού και πώς ξεκίνησε (όχι πάντως από τα δημόσια χρέη, όχι απ’ την Ελλάδα).

Και η ελληνική κυβέρνηση; Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν έχει σε υπόληψη τη δουλειά του πρωθυπουργού. Έχει όμως σε μεγάλη υπόληψη τον τίτλο. Έτσι δέχεται ευχάριστα την επιτροπεία, τον κ. Ράιχενμπαχ. Σ’ αυτόν τον βωμό θυσιάζει την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού και αφαιρεί το μέλλον γενεών. Από κοντά και οι δελφίνοι – αντιπρόεδροι, υπουργοί κ.λπ.

Είναι σίγουρο ότι η «λύση» είναι ψευδής και θ’ αποδειχθεί καταστροφικό λάθος. Κύρια γιατί αναζητεί λύση μέσα από σιδερένια πειθαρχία και προσαρμογή, δηλαδή μόνιμη βάρβαρη λιτότητα.

Λογαριάζουν λάθος. Η πρακτική ζωή και θα τους διαψεύσει και θα τους ανατρέψει. Και οι «ηγέτες» της Ευρώπης, σύντομα, πολύ σύντομα, θα αισθανθούν τη δύναμη της συσπείρωσης των εργαζομένων, τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, την οργή του παρόντος και του μέλλοντος.

ΥΓ. Πόσο ίδιες είναι οι αναφορές της απόφασης της Συνόδου για την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες, με αυτές για την Ελλάδα μετά την υπογραφή του επαίσχυντου Μνημονίου; Η Ελλάδα «πειραματόζωο». Αλλά, όπως γνωρίζει κάθε φυσικός, η Ιστορία διδάσκει πως το πείραμα συχνά βγάζει τελείως διαφορετικά από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και συγχρόνως ανοίγει νέους δρόμους.


Σχολιάστε εδώ