Το μυστικό σχέδιο Ρέππα

Οι εισηγήσεις αυτές συζητήθηκαν σε συσκέψεις συνεργατών του αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα λέγεται ότι η εισήγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα επέσπευσε τη συγγραφή του άρθρου-μανιφέστου από τους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση με το οποίο θέλησαν να βγάλουν δική τους περπατησιά και να αποτελέσουν πόλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προλαβαίνοντας άλλους διαδόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Ρέππας, που αυτήν την περίοδο είναι ο πιο σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού, μετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις και συσκέψεις, ακόμη και στο πιο στενό επιτελείο, παρουσίασε στον πρωθυπουργό το εξής σενάριο, που θα πρέπει να ακολουθήσει μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Να απευθύνει στον Αντώνη Σαμαρά πρόσκληση συγκυβέρνησης μακράς πνοής μέχρι το 2017 -καλά, το 2013 δεν λήγει η εντολή ή είναι τόσο σίγουροι ότι θα πάρουν αυτοδυναμία ακόμα και σε μια κολεγιά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – μέχρι δηλαδή να ξεπεραστεί η κρίση και η χώρα να καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές, και αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τη δεχθεί, η κυβέρνηση να θέσει θέμα 180 βουλευτών στην ψήφιση των νέων μέτρων. Προφανώς και εδώ παραείναι σίγουροι ότι το 180 δεν θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Αν ο Σαμαράς δεν σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, τότε αντί για εκλογές η κυβέρνηση να προσφύγει σε δημοψήφισμα με το εκβιαστικό ερώτημα αν θέλουν οι πολίτες ή όχι τη νέα βοήθεια της Ευρώπης, τη νέα δανειακή σύμβαση. Εκτίμηση όχι μόνο του Ρέππα, αλλά και άλλων υπουργών, είναι ότι μια τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου μπορεί με την πρώτη ματιά να θεωρείται ότι θα συγκεντρώσει το «όχι» των πολιτών, ωστόσο οι πολίτες μπορεί, λένε, να φοβηθούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και να πουν «ναι». Με άλλα λόγια πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει σαν ασπίδα και ανάχωμα στο ΠΑΣΟΚ που κινδυνεύει να διαλυθεί μετά από εκλογές.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη, ότι η μόνη διέξοδος που δίνει το δημοψήφισμα είναι η… αξιοπρεπής αποχώρηση, χωρίς να χρεωθούν μια πολύ βαριά ήττα, με διαφορά μεγαλύτερη από τις 10 μονάδες που έχασε ο Καραμανλής.

Η λύση που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν απορρίπτεται από τον Παπανδρέου, ίσα ίσα φαίνεται να τη συζητά, καθώς θεωρεί πιθανό να οδηγηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ