Το κλείσιμο της ΕΤ1 δεν μειώνει το έλλειμμα της χώρας

Με τον τρόπο αυτό η ΕΤ3 θα καταλάβει το δίκτυο της ΕΤ1, που είναι το καλύτερα αναπτυγμένο σε όλη τη χώρα, ενώ το Prisma+, με τα προγράμματα και τα λογότυπα των σταθμών μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, θα καταλάβει τις δημόσιες συχνότητες της ΕΤ3, το δίκτυο της οποίας δεν είναι τόσο ευρύ.

Πρόκειται για ένα πολλαπλώς προβληματικό σχέδιο που δεν αφορά τη σωτηρία της χώρας ή της ΕΡΤ, αλλά σχετίζεται με ιδεοληψίες και προσωπικά συμφέροντα. Αν η μέγιστη προσπάθεια είναι να σωθεί η Ελλάδα, με τη μείωση του ελλείμματος, τότε η παρέμβαση δεν μπορεί να αφορά την ΕΡΤ, αφού δεν επηρεάζει αρνητικά τον κρατικό προϋπολογισμό, από τη στιγμή που χρηματοδοτείται, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από το ανταποδοτικό τέλος. Το κλείσιμο της ΕΤ1 δεν εξυπηρετεί τον πολιτικό και οικονομικό στόχο της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος, αντιθέτως η μείωση των δραστηριοτήτων της θα μειώσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που προσέφερε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Θανάση Παπαγεωργίου, στο ελληνικό δημόσιο η ΕΡΤ.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Με την κατάληψη της συχνότητας της ΕΤ3 από το Prisma+ η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετατρέπει ένα ψηφιακό κανάλι σε αναλογικό, όταν όλα τα υπόλοιπα μέλη πραγματοποιούν ακριβώς το αντίθετο.

Το τρίτο είναι το ανταποδοτικό τέλος. Στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων της κυβέρνησης που αποφασίζουν υπάρχουν πρόσωπα που θεωρούν χαράτσι τα 4,24 ευρώ υπέρ της ΕΡΤ και «ειδικό τέλος» τον βαρύτατο φόρο-χαράτσι για την κατοικία με το οποίο θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά μέσω της ΔΕΗ! Ορισμένοι λένε πως με το ανταποδοτικό τέλος παραβιάζεται ο ανταγωνισμός, όταν όλοι γνωρίζουν πως η ιδιωτική τηλεόραση είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή εξαιτίας των δικών της επιλογών που αφορούν το κόστος παραγωγής του προγράμματος, τις αμοιβές των αστέρων, τις σχέσεις με τις διαφημιστικές και δεν τους φταίει το ανταποδοτικό τέλος. Αντιθέτως, αν δίνονταν σήμερα 100 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος για την παραγωγή προγράμματος, θα διασώζονταν θέσεις εργασίας στις εταιρείες παραγωγής (σκηνοθέτες, μοντέρ, ηθοποιοί, μακενίστες κ.ά.), ενώ θα υπήρχαν περιθώρια και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με τη δημιουργία συμπαραγωγών. Είναι πάντως βαθιά υποκριτικό να μιλάει η κυβέρνηση για ανεξάρτητη ΕΡΤ και να αποφασίζει να μη μεταδοθεί το μήνυμα καταληψιών φοιτητών ή να στέλνει το πρωί του περασμένου Σαββάτου τις δυνάμεις των ΜΑΤ προληπτικά εντός προαυλίου του Ραδιομεγάρου. Άραγε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, πώς θα ηγηθεί μιας επιτροπής για το μέλλον της ΕΡΤ, σε μια εταιρεία η οποία θα έχει ντε φάκτο ιδιωτικοποιηθεί και τις βασικές αποφάσεις θα έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση;


Σχολιάστε εδώ