ΤΑ ΧΑΛΚΕΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αν και η μπόχα των σκουπιδιών αμαύρωσε την απεργιακή κίνηση, καθώς μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε σκουπιδότοπο, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού, ασφαλώς ήταν μια μεγαλειώδης απεργιακή κίνηση που τρόμαξε την κυβέρνηση και ίσως να προβλημάτισε και την «τρόικα». Τα ξένα ΜΜΕ είχαν εκτενείς περιγραφές από τα συλλαλητήρια των εργαζομένων της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης. Ήταν η κορύφωση της αγανάκτησης της εργατικής τάξης για τα σκληρά μέτρα που έλαβε, και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να λαβαίνει, η κυβέρνηση. Όμως αυτό το γιγαντιαίο πάθος και η μη συγκρατούμενη πλέον αγανάκτηση αμαυρώθηκαν από τη δραστηριότητα του παρακράτους και την εσκεμμένη αδράνεια του κράτους.
Η κορύφωση αυτής της απαράδεκτης για μια δημοκρατία κατάστασης ήταν ο θάνατος του άτυχου οικοδόμου που συμμετείχε στο συλλαλητήριο και ο τραυματισμός πολλών δεκάδων αθώων πολιτών. Και το περίεργο είναι τόσο η αδράνεια της Αστυνομίας όσο και η εξαφάνιση του αρμόδιου υπουργού Χρ. Παπουτσή, που θέλει να αυτοπροβάλλεται και ως δελφίνος για τη διαδοχή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό το γεγονός του δεκαπενθημέρου. Το δυστύχημα είναι ότι οι εναπομείναντες 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν και το κόμμα τους σε χαλκείο, χαλκεύοντας δεσμά για την ελληνική οικονομία και για την εργατική τάξη. Και τα δεσμά αυτά πήραν το όνομα «πολυνομοσχέδιο». Η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής έχει υπογράψει πολλές καταδικαστικές αποφάσεις-νόμους, που συντρίβουν την ελληνική οικονομία και τη μεσαία τάξη γενικότερα και προκαλούν κίνδυνο ανάφλεξης μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και δυστυχώς κανένα διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να εμποδίσει αυτόν τον κατήφορο που επεσώρευσε και θα επισωρεύσει και άλλα δεινά στην ελληνική κοινωνία. Τα ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αντιληφθεί τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας ή όσοι τα έχουν αντιληφθεί φοβούνται, καθώς δεν θέλουν να χάσουν τα βουλευτικά τους προνόμια. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει καταντήσει ένα αξιοθρήνητο άθυρμα ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν και τι νομοθετούν. Και όσοι γνωρίζουν, ενώ στις δηλώσεις τους καυτηριάζουν τα μέτρα, τελικά τα ψηφίζουν, επικαλούμενοι τάχα το εθνικό συμφέρον! Και ποιο είναι το εθνικό συμφέρον; Αυτό που καταδικάζει την πλειοψηφία των Ελλήνων που κατοικούν σ’ αυτήν τη χώρα στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, γεγονός που αποτυπώνεται στο κυνήγι μιας οποιασδήποτε απασχόλησης με εξευτελιστική αμοιβή. Και αυτά για να μη δυσαρεστήσουμε τους δανειστές μας, όπως το ομολόγησε και ο πρωθυπουργός την περσινή χρονιά. Όλα αυτά τα μέτρα που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι το αποτέλεσμα της προσκόλλησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις πανίσχυρες αγορές. Όμως οι αγορές έγιναν πανίσχυρες γιατί τις αγκάλιασε, τις στήριξε και τις γιγάντωσε το πολιτικό σύστημα που έχει σχεδόν κυριαρχήσει σε όλον τον πλανήτη.
Κι αν σύσσωμη η κυβέρνηση ακολουθεί τα προστάγματα της παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των ελεύθερων αγορών προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, οι 153 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν δικαιολογούνται να θεσμοθετούν αυτά τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν χάσει ακόμη τον ανθρωπισμό τους. Τρανό παράδειγμα η συμπεριφορά της τέως υπουργού Λούκας Κατσέλη, η οποία καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή και έκανε ηρωική έξοδο από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η θέση της κ. Κατσέλη ήταν εξαρχής αντίθετη με τα μέτρα της «τρόικας» και διαφωνούσε ριζικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός την απομάκρυνε από το υπουργείο Εργασίας. Εάν αυτό το κίνημα αντίστασης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είχε εξαπλωθεί, η οικονομική πολιτική θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η «τρόικα» όμως δεν φοβήθηκε να εφαρμόσει στην Ελλάδα μια τόσο άγρια αντιλαϊκή πολιτική, καθώς διαπίστωσε ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επικρατεί η σιωπή των αμνών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ομαδικά υπεύθυνη για τα σημερινά δεινά της ελληνικής κοινωνίας. Και εφ’ όρου ζωής θα φέρει το στίγμα αυτό, γιατί στερείται δικής της βούλησης και παρασύρεται από διάφορα στελέχη, που μπροστά στην ενότητα του κόμματος θυσιάζουν τον ελληνικό λαό. Και αυτά τα κάνουν χωρίς ντροπή!
Ύστερα από παλινωδίες και καθυστερήσεις που είχαν σκοπιμότητα, η «τρόικα» αποφάσισε τη χορήγηση της έκτης δόσης του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο των 100 δισ. ευρώ που θα καλύψει, εκτός απροόπτου, τις ανάγκες τής ελληνικής οικονομίας για την επόμενη διετία (2012 – 2013), θα χορηγηθεί εξ ολοκλήρου με δυσβάστακτα βάρη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία. Τα βάρη αυτά δεν τα συσσωρεύει στους ώμους μας η «τρόικα». Εξ ολοκλήρου υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της δεν κατάφερε ούτε καν να πλησιάσει τους στόχους τους οποίους η ίδια είχε αποδεχθεί. Και προκειμένου κάθε δόση να χορηγείται, θα έχουμε και νέες δέσμες φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση δεν εννοεί να ακολουθήσει για τον εαυτό της και τα δικά της παιδιά μια σώφρονα πολιτική λιτότητας. Και συνεχώς οι στόχοι θα απομακρύνονται. Έτσι οι δέσμες των μέτρων θα διαδέχονται η μία την άλλη. Και είναι μεγάλο ψέμα αυτό που προσπαθεί να περάσει το ΠΑΣΟΚ στον λαό, ότι τάχα τα μέτρα τα υπαγορεύει η «τρόικα». Η «τρόικα», όπως είπαμε και προηγουμένως, έχει θέσει ορισμένους στόχους, για παράδειγμα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος του ελληνικού Δημοσίου. Όμως τα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού τα θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον λαό για να μη δέχεται τα παραμύθια που πάνε να του σερβίρουν. Και αποτυγχάνει η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο, γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει αυτούς που πάσχουν από «κλεπτομανία» και προκάλεσαν τη χρεοκοπία της χώρας μας. Η φορολογική εξόντωση δεν είναι μονόδρομος. Θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση να αντλήσει έσοδα για το Δημόσιο από αυτούς τους γνωστούς σαλταδόρους πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.λπ., οι οποίοι κατάφεραν να απομυζήσουν όχι μόνο τους δημόσιους πόρους, αλλά και να εκμεταλλευτούν τους έλληνες καταναλωτές με την κερδοσκοπία των αγορών.
Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες της περασμένης Τετάρτης αποφάσισε, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, με εξαίρεση τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την «τρόικα» και το χρέος του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του χρέους υπολογίζεται περίπου επί ποσού 200 δισ. ευρώ και επομένως προκύπτει όφελος για την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Είναι βέβαια μια ανάσα αυτό για τη χώρα μας, καθώς δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Και καθορίστηκε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο κούρεμα γίνεται σε εθελοντική βάση. Επομένως θα πρέπει να επέλθει ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθόσον αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα!
Ένα έντονα αρνητικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι ότι καθιερώνει ενισχυμένη και σε μόνιμη βάση εποπτεία στη χώρα μας, καθόσον αφορά την οικονομική πολιτική και την κοινωνική πρόνοια. Ο γερμανός εκπρόσωπος της «τρόικας» Χορστ Ράιχενμπαχ θα υλοποιήσει το Δ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, και συνεπώς η όλη ρύθμιση κατά την άποψή μας θα πρέπει να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή με 180 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα για τις συμφωνίες που περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο της όλης συμφωνίας είναι η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η χώρα μας πρέπει τάχιστα να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δέχτηκε. Το ερώτημα το δικό μας είναι: Μήπως ο κ. πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες δέχτηκαν κι άλλες ρυθμίσεις τις οποίες θα μάθουμε όταν θα υπογραφεί το νέο Μνημόνιο;
Η Ελλάδα, πέρα από τα 110 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου, θα πάρει και δεύτερο συμπληρωματικό δάνειο ύψους 100 δισ. ευρώ με την υπογραφή δευτέρου Μνημονίου, και φυσικά με την κύρωση της σχετικής δανειακής σύμβασης. Οι όροι του νέου αυτού Μνημονίου θα παίξουν σπουδαίο ρόλο και στην καθημερινότητα του Έλληνα και στις οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. πρωθυπουργός, μετά την απόφαση του κουρέματος, δήλωσε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις της νέας συμφωνίας. Και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη θα στηριχτεί στις δικές μας δυνάμεις». Άρα δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά πράγματα στον αναπτυξιακό τομέα, καθώς αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού πρέπει να συνδυαστεί με την αμέσως επόμενη υπόμνηση του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση. Επομένως οι κύριοι στόχοι της «τρόικας» είναι και πάλι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις που μας θύμισε η κ. Λαγκάρντ.
Στην ανάλυσή μας της επόμενης Κυριακής θα σχολιάσουμε τα μέτρα επιμελώς και με αντικειμενικότητα χωρίς το ιερό μένος της αντιπολίτευσης. Και θα προσπαθήσουμε μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα προκαλέσει η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Πάντως το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το κούρεμα 50% πολύ δύσκολα θα λύσει το χρεωστικό άγχος της χώρας μας.