Συμφωνία με γκρίζες ζώνες…

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, που ισοδυναμεί με ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ, κατέληξαν έπειτα από σκληρές, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, σε συνεννόηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και θα εκτείνεται μέχρι το 2014, ενώ προβλέπει την ενίσχυση με ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, θα υπάρξει ταυτόχρονα ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την επισήμανση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πανηγυρίσει ότι οι αποφάσεις αντιμετωπίζουν με οριστικό τρόπο το πρόβλημα του χρέους, ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις και ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις εξέφρασαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς επίσης και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Στο «κόκκινο»
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Βρυξελλών και επικεντρώνουν την κριτική τους στις «γκρίζες ζώνες». Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν αρκεί το «κούρεμα» για να σωθεί η ελληνική οικονομία, απαιτείται ανάπτυξη ώστε να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ζήτησε αλλαγή πολιτικής, διαφορετικά «έχουμε μπροστά μας άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης που δεν αντέχει η οικονομία και η κοινωνία». Χαρακτήρισε βιαστικούς και αναίτιους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, δεδομένου ότι με τη νέα συμφωνία το 2020 το χρέος της χώρας θα είναι στα επίπεδα του 2009 και κατά συνέπεια το όφελος είναι περιορισμένο. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι οι αποφάσεις είναι προς όφελος των μονοπωλίων και ότι το «κούρεμα» θα το πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, ενώ προέβλεψε νέο γύρο επώδυνων μέτρων, μεταξύ αυτών και περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Ο Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για «ταπεινωτική συμφωνία» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ότι είναι «ανυποψίαστοι ή πολιτικά δόλιοι». Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε ότι οι αποφάσεις δεν οδηγούν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο διότι βασίζονται σε λάθος συνταγή, τη συνταγή της λιτότητας που γεννά την ύφεση. Ο Φ. Κουβέλης παρατήρησε ότι ναι μεν εξυπηρετείται ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισήμανε ωστόσο τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα ασφαλιστικά ταμεία και τάχθηκε κατά μιας ενδεχόμενης «βαριάς επιτροπείας».
Στον αέρα…
ΕΝΤΟΝΕΣ ανησυχίες προκαλούν οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τα ασφαλιστικά ταμεία από την απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους. Τα ταμεία έχουν στην κατοχή τους πλέον των 20 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και ως εκ τούτου θα έχουν σημαντικές απώλειες. Η κυβέρνηση, αλλά και οι διοικητές ορισμένων Ταμείων διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που πείθονται. Οι πιο… αισιόδοξοι προβλέπουν ότι τα περισσότερα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθούν να μειώσουν το ύψος των συντάξεων. Οι απαισιόδοξοι κάνουν ένα βήμα πιο πέρα κι εκτιμούν ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα φέρει νέες προς το χειρότερο αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Κι αυτό, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά τα Ταμεία και να μην καταρρεύσουν.
Στον δρόμο
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, οι φορείς πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν καταρτίσει τις λίστες με τους υπαλλήλους, ώστε ως τις 31 Δεκεμβρίου 30.000 να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο. Πρώτοι στη σειρά για να βγουν στην εφεδρεία οι υπάλληλοι με 33 χρόνια υπηρεσίας και ηλικίας 53 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που τίθενται είναι ακόμη πιο ασφυκτικά, ιδίως από την πλευρά του υπουργού υποδομών Γ. Ραγκούση. Ο τελευταίος απαίτησε από τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων να δώσουν «εδώ και τώρα» τις λίστες με τα ονόματα, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αντιδράσεις για το μέτρο ωστόσο συνεχίζονται, με τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι δεν υπόκειται στον νόμο, ενώ αρκετοί δήμοι αρνούνται να εφαρμόσουν την εφεδρεία και προχωρούν σε μετατάξεις και εξορθολογισμό των δαπανών. Από τις αρχές του 2012 θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου, που προβλέπει την κατάργηση 10.000 διευθυντικών (οργανικών) θέσεων στον στενό δημόσιο τομέα.
Σε νέο γύρο…
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ύφεση στο μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ενώ στο επίκεντρο των διαμαρτυριών θα βρεθούν ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, η εφεδρεία κ.ά. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη εντός της εβδομάδας, ενώ στάση αναμονής τηρούν οι ιδιοκτήτες ταξί. Οι τελευταίοι έχουν δηλώσει ότι αν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση κατατεθεί στη Βουλή χωρίς αλλαγές, θα ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις. Οι δικηγόροι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες απεργίες, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας μέσα στον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, αναταράξεις προκαλεί στον χώρο της δικαιοσύνης το έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου στο οποίο επισημαίνει ότι η αποχή από τα καθήκοντα που κάνουν οι δικαστές συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που επισύρει κυρώσεις. Οι δικαστές απέχουν του έργου τους μετά τις 12 το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.


Σχολιάστε εδώ