στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί ΔΕΝ είχαν συμφωνήσει στο «κοστούμι» για την Ελλάδα. Η περιβόητη Σύνοδος Κορυφής δεν είχε καταλήξει σε καμία συμφωνία, σε καμία δέσμευση, σε καμία απόφαση για το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, ούτε καν για την ίδια τη συνέχεια της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της…
δ Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι ευρωαγορές είχαν δεχθεί μια ψυχρολουσία από τις νέες παλινωδίες των ευρωπαίων πολιτικών, το ΧΑ συνέχιζε την πορεία του σε ρηχά νερά, οι αναλυτές είχαν επιδοθεί σε μια νέα σεναριολογία για το ποσοστό της τελικής απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και της αντίστοιχης ζημίας που θα εγγράψουν οι τράπεζες -με πρώτες φυσικά τις ελληνικές- και το μείζον ζήτημα του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες ήταν να καθησυχάσουν (;) την αγορά και τους πολίτες για τις πιθανές ζημίες των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων από ένα «βαθύ κούρεμα». Των ίδιων Ταμείων που εδώ και καιρό έχουν εξαναγκασθεί να πουλάνε μετοχές όσο όσο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους…
δ Είναι προφανές πως υπό αυτές τις συνθήκες σοβαρή κουβέντα και ανάλυση για την αγορά, τις επιδόσεις της και τις προοπτικές της δεν μπορεί να γίνει. Για όσους ακόμα επιμένουν, η συμπεριφορά της αγοράς την Τρίτη, ημέρα με θετικό αποτέλεσμα και σημαντική ενίσχυση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας για τον Γενικό Δείκτη, λέει πολλά: Το πρωί και με τις τράπεζες «οδηγό» το ΧΑ πήγε μέχρι και το +3,5%. Στη συνέχεια ήρθε η είδηση για την αναβολή του Ecofin και τα δύο τρίτα των κερδών εξανεμίστηκαν!
δ Εξ ου και πλέον δεν μπορεί να μας προξενεί έκπληξη ούτε το γεγονός πως ακόμα και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που… αλωνίζουν σε τέτοιες περιόδους εσχάτως έχουν περιορίσει τη δραστηριοποίησή τους. Άπαντες περιμένουν τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.
δ Οψόμεθα…
ΥΓ.: Το 93,5% του ημερήσιου τζίρου και όγκου της συνεδρίασης της Τρίτης «στριμώχθηκε» στους τίτλους του 20άρη δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρόμοιο ποσοστό καταγράφηκε και τη Δευτέρα. Η πλήρης απαξίωση της αγοράς στο σύνολό της!
ΥΓ.2: Για… στατιστικούς και μόνο λόγους: Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών στο ΧΑ έφερε και αλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη. 22 προσθήκες και μία αποχώρηση και πλέον η σύνθεση του Δείκτη του ΧΑ θα αποτελείται από 60 μετοχές. Οι νέες προσθήκες αφορούν στις μετοχές των εταιρειών: Autohellas, Βωβός, Centric, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Dionic, Ελληνικά Καλώδια, Eurodrip, Κορρές, MLS, Νηρεύς, Flexopack, Forthnet, Intracom, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Κρήτης, Trastor, Quest, Reds και Χαλκόρ. Εκτός η Πλαίσιο.


Σχολιάστε εδώ