Σε απομόνωση ο Παπανδρέου

Άσχετα με την αβάντα που του πρόσφεραν τα καθεστωτικά ΜΜΕ την Πέμπτη, ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση, η πολιτική του απομόνωση συνεχίζεται.

Όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εξαίρεση η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη) εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση, την οποία ο Γιώργος και το επικοινωνιακό του επιτελείο παρουσίασαν σαν… μεγάλο θρίαμβο (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

Με αποχρώσεις στις διατυπώσεις τους πάντως άσκησαν σφοδρότατη κριτική.

Πέραν αυτού, που διαιωνίζει την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, είναι σίγουρο πως όταν θα αρχίσει να έρχεται ο σκληρότατος λογαριασμός της «νίκης», θα συνεχιστούν και οι έντονες λαϊκές αντιδράσεις. Και αυτήν τη λαϊκή έκρηξη δεν είναι σε θέση να την κατευνάσει η κυβέρνηση, όση στήριξη κι αν έχει απʼ τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Όταν θα αρχίσουν να «διαβάζονται» και να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, τότε τα προβλήματα θα μεταφερθούν και στην έτσι κι αλλιώς σε αναβρασμό ευρισκόμενη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε μια καταφανή προσπάθεια να ελέγξει τις αντιδράσεις, συγκαλεί για τη Δευτέρα την ΚΟ, με σκοπό να εισπράξει το χειροκρότημα των βουλευτών του και να φτιάξει κλίμα.

Αλλά όταν στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης θα βρεθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και με τις οποίες η χώρα μπήκε σε μια ιδιόμορφη κατοχή, πόσο σιωπηλοί θα παραμείνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς εισπράττουν την ανεξέλεγκτη λαϊκή οργή;

Και αυτό το θέμα θα «παίξει» πολύ το επόμενο διάστημα. Θα το σηκώσουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΚΕ, καθώς και ο ΛΑΟΣ.

Απʼ την άλλη, όταν θα αρχίσουν να λαμβάνονται τα νέα σκληρά, σκληρότατα μέτρα στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης των Βρυξελλών, κάτι αναπόφευκτο, πάλι η συνοχή της ΚΟ θα δοκιμαστεί πολύ. Και υπενθυμίζεται (με όση αξία μπορεί να έχει αυτό, καθώς «κωλοτούμπες» έχουμε ζήσει αρκετές από πράσινους βουλευτές) ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ξαναψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα…

Πόσο επομένως θα μπορέσει να αντέξει ο Γιώργος αυτήν την πίεση, που θα επανέλθει αναπόφευκτα;

Ήδη πάρα πολλοί βουλευτές, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά προερχόμενοι απʼ το «βενιζελικό» μπλοκ, έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου; Πώς θα απαντήσει σε αυτό το αίτημα;

Απʼ ό,τι φάνηκε απʼ το «διάγγελμα» της Πέμπτης, δεν έχει διάθεση να αναλάβει καμία πρωτοβουλία!

Πιστεύει ότι αγόρασε πολιτικό χρόνο με την απόφαση. Και ουσιαστικά είπε ότι θα συνεχίσει στην ίδια καταστρεπτική ρότα.

Επειδή απʼ τη μία βλέπει ότι η συγκυβέρνηση δεν είναι εφικτή στον βαθμό που ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να την αρνείται, απʼ την άλλη απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών είναι ασφυκτικά περιορισμένες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, του έχουν γίνει εισηγήσεις για ανασχηματισμό.

Αλλά τι ανασχηματισμό να κάνει;

Αν πάει απλώς σε μια ανακύκλωση στελεχών, θα είναι άνευ ουσιαστικού και σοβαρού πολιτικού αντικρίσματος και ασφυκτικά περιορισμένης χρονικής εμβέλειας.

Απʼ την άλλη «πρόθυμοι», όχι μόνο από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά ακόμα και τεχνοκράτες ή «προσωπικότητες», δεν υπάρχουν, πλην ίσως της Ντόρας, αλλά ένας ανασχηματισμός με τη συμμετοχή της Ντόρας θα προκαλούσε αφενός… γέλια και αφετέρου ανεξέλεγκτους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Άλλη εισήγηση που του έχει γίνει είναι να ζητήσει την ψήφιση του νέου Μνημονίου με 180 ψήφους και εφόσον η ΝΔ αρνηθεί, τότε να πάει σε εκλογές κατηγορώντας τη ΝΔ.

Αλλά και αυτό φαίνεται να το απορρίπτει, επειδή ενέχει τη βεβαιότητα της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, κάτι που δεν θέλει.

Υπάρχει και το σενάριο του δημοψηφίσματος. Αυτό δεν το έχει αποκλείσει εντελώς.

Αλλά θα του το επιτρέψει η «τρόικα», μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί ό,τι προτείνει η κυβέρνηση, λόγω της αντίδρασης της πλειοψηφίας του λαού στην κυβέρνηση;

Είναι επομένως σαφές ότι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και του Γιώργου προσωπικά θα συνεχιστεί. Οι πιέσεις επίσης. Οι λαϊκές αντιδράσεις το ίδιο. Οι παρενέργειες όλων αυτών στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσουν. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που με βεβαιότητα θα έρθουν, θα ξαναφέρουν την κυβέρνηση και τον Παπανδρέου στο σημείο που ήταν τις μέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Το τοπίο δεν αλλάζει ουσιαστικά.

Τα δύσκολα είναι μπροστά…

Πυρά από παντού

Με σφοδρά «πυρά» υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συμφωνία των Βρυξελλών για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν, ενώ απηύθυναν βαρύτατες κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Τα περισσότερα κόμματα προεξοφλούν επιμήκυνση της λιτότητας με νέα δυσβάσταχτα μέτρα και θεωρούν περίπου αναμενόμενη την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. (Ρεπορτάζ για τη ΝΔ στη σελ. 8 και για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στη σελ. 20.)

Να σημειωθεί ότι εξαιρετικά σκληρός με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ήταν στην κριτική του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, που έκανε λόγο για «θεσμοποίηση της ταπείνωσης». «Δεν είναι τόσο επικίνδυνοι γιʼ αυτά που αποδέχθηκαν, αλλά είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι για τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν» ανέφερε. Τέλος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και η παρέα του είτε είναι ανυποψίαστοι είτε πολύ χειρότερα: πολιτικά δόλιοι».


Σχολιάστε εδώ