Πολυετές πλάνο συνεργασίας της Εκκλησίας με το Κατάρ
Μερικές συντηρητικές φωνές, εντός και εκτός Ιεραρχίας, ήδη λέγουν το γνωστό τροπάριο, πως η Εκκλησία πρέπει να μείνει μακριά από το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί Μητροπολίτες που βλέπουν… πέρα από τη μύτη τους, διαπιστώνουν καθημερινά πως καλή η προστασία του ορθόδοξου πνεύματος, όμως οι ανάγκες του λαού αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.
Τα έσοδα από τα παγκάρια ολοένα και λιγοστεύουν, τα έξοδα για τη συντήρηση των ιδρυμάτων έχουν τιναχτεί στον αέρα, οι μετοχές της Εθνικής που αγόρασαν συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου, έχουν γίνει τραπουλόχαρτα και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός σκοτεινού τούνελ που θα κρατήσει από δεκαετία και πάνω. Επομένως τι απομένει; Η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας –όσης της έχει απομείνει– για να έρθουν έσοδα που θα καλύψουν πληγές του λαού. Και γιατί όχι, όπως πρότεινε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ετοιμάζοντας ανάλογη πρόταση, κάποια στιγμή να αναλάβει η Εκκλησία και μέρος της μισθοδοσίας των ιερέων, ελαφρύνοντας τα δημόσια ταμεία.
Με αυτό το πνεύμα ανταποκρίθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, λένε συνεργάτες του, στην πρόσκληση του σεΐχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και τον επισκέφθηκε στο Κατάρ. Επισήμως η «αφορμή» ήταν να παραστεί στο Διαθρησκειακό Συνέδριο που οργάνωσε ο Εμίρης του Κατάρ. Επί της ουσίας όμως το ταξίδι έγινε για να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, που παραμένει «βαλτωμένη». Γι’ αυτό και ο κ. Ιερώνυμος πήρε μαζί του τους πιο αρμόδιους, που έχουν πλήρη εικόνα για το εκκλησιαστικό χαρτοφυλάκιο: τον Μητροπολίτη Ελασσώνος, πρόεδρο των Οικονομικών, τον π. Αντώνιο Αβραμιώτη, διευθυντή των Οικονομικών, και τον επίσκοπο Γαβριήλ, αρχιγραμματέα της Συνόδου.
Θετικές οι εντυπώσεις
από τη συνάντηση
Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε για 45 λεπτά με τον Εμίρη του Κατάρ. Οι πληροφορίες λένε πως είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και καθόρισαν το γενικό πλαίσιο της συνεργασίας που θα μπορούσαν να αναπτύξουν οι δύο πλευρές σε βάθος χρόνου.
Άνθρωποι που ήσαν παρόντες στη συνάντηση τονίζουν πως ο Αρχιεπίσκοπος κέρδισε τις εντυπώσεις, καταθέτοντας όλο το σκεπτικό του και τι περιμένει από αυτήν τη συνεργασία. Στη συνέχεια συζήτησε τις λεπτομέρειες των επενδυτικών του προτάσεων με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζαμπίρ Αλ Θανί, σε συνάντηση που είχαν και η οποία κράτησε μισή ώρα.
Για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα ενημερώσει ο κ. Ιερώνυμος τους συνοδικούς Μητροπολίτες κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Νοεμβρίου. Αν συμφωνήσουν και πάρει το πράσινο φως από τη Σύνοδο, τότε θα υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις και θα κατατεθούν από την πλευρά του Κατάρ συγκεκριμένα σχέδια αξιοποίησης της περιουσίας της Εκκλησίας.
«Οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται πολύ σκληρές και αυτό υποθέτω πως η πλευρά της Εκκλησίας το ξέρει», σχολίαζε οικονομικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει άριστα την αγορά του Κατάρ. «Την ώρα που οι πολιτικοί πηγαινοέρχονται στο Κατάρ και τσακώνονται για το ποιες δουλειές θα κλείσει ο καθένας για τους δικούς του φίλους, η Εκκλησία μπορεί να γίνει ο εναλλακτικός τους συνεργάτης που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας. Και σίγουρα θα είναι πολύ πιο αξιόπιστος», επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας.
«Από το να παραμένει η εκκλησιαστική περιουσία αναξιοποίητη, καλύτερα να την εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες, γιατί αυτό θα ωφελήσει τον κόσμο που έχει ανάγκη. Μήπως αν έρχονταν επιχειρηματίες από Ευρώπη ή Αμερική θα ήταν πιο… χριστιανοί; Βλέπουν κοντόφθαλμα και δεν κοιτούν ότι αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει τον λαό», έλεγε κληρικός της Συνόδου.
Στην Εκκλησία δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους για τα πεδία συνεργασίας που προσελκύουν το ενδιαφέρον του Κατάρ, μέχρις ότου ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώσει τους συνοδικούς Μητροπολίτες. Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για συνεκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων στη Βουλιαγμένη, τη Χαλκιδική και τα νησιά του Αιγαίου, εξόρυξη μαρμάρων και άλλων υλικών από εκτάσεις της Εκκλησίας και συνεργασία στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.