Πάγωμα συνομιλιών στο Κυπριακό εν όψει Προεδρίας

Τα Ηνωμένα Έθνη προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση αφού διαγιγνώσκουν ότι εάν μέχρι την 1η Ιουλίου του 2012, όταν δηλαδή θα αρχίζει η Κυπριακή Προεδρία, δεν έχει εξευρεθεί λύση, η Τουρκία θα παγώσει τις ενταξιακές της διαδικασίες μερικώς, δηλαδή δεν θα συνομιλεί με την προεδρεύουσα χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία και δεν αναγνωρίζει.

Εκ περιτροπής
και σταθμισμένη ψήφος

Σήμερα, 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η τέταρτη τριμερής μεταξύ του Προέδρου Δ. Χριστόφια, του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν να κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή αφού, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις για πρόοδο, τα καυτά ζητήματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των ξένων εγγυήσεων παραμένουν ανοικτά. Μάλιστα συνέβη και το εξής εντυπωσιακό: Η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Δ. Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο, μια πρόταση που έχει τουρκικό χαρακτήρα, αφού για την εκλογή του τουρκοκύπριου συμπροέδρου ή αντιπροέδρου κάθε ψήφος των Ελληνοκυπρίων θα μετρά πέντε ψήφους Τουρκοκυπρίων.

Έτσι λοιπόν στενοί συνεργάτες του Προέδρου Δ. Χριστόφια διοχετεύουν προς τα ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος αποσύρει την άλλη τουρκική πρόταση την οποία ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι, δηλαδή της εκ περιτροπής Προεδρίας, μέχρι η τουρκική πλευρά να δεχθεί τη σταθμισμένη ψήφο!

Κατά τα άλλα, η Άγκυρα και ο Έρογλου επιμένουν στις ξένες εγγυήσεις, στο ότι τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό θα έχει ο νυν παράνομος τουρκοκύπριος ή έποικος και όχι ο νόμιμος ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, καθώς και ότι το νέο πολιτειακό σύστημα θα είναι παρθενογένεση, πράγμα που σημαίνει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμη επιμένουν στο θέμα των εποίκων, υπό την έννοια ότι ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν έποικοι, παρά μόνο πολίτες της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρειας Κύπρου».

Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο ρητορικές μπορεί να είναι οι αναφορές ότι οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, καθότι, ούτως ή άλλως, η τελική λύση ενδέχεται να είναι χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν. Αυτό το οποίο θα επιδιωχθεί είναι η εντατικοποίηση των συνομιλιών και το θαύμα. Το πρόβλημα είναι ότι στην παρούσα φάση ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας εσωτερικά βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού κανείς άλλος πλην του ΑΚΕΛ δεν τον στηρίζει. Η αντιπολίτευση σύμπασα αναφέρεται σε έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης των ενεργειών του. Συνεπώς θα είναι δύσκολο, ακόμη και αν καταλήξει σε συμφωνία, να την περάσει στον λαό, εκτός και αν τότε θα έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ, τον οποίο γενικώς οι Αγγλοαμερικανοί θεωρούν ως δεδομένο. Στο πρόσφατο πάντως Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ουδέν νεώτερο προέκυψε. Μάλιστα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια ότι από την ενημέρωση που της παρέσχε ο Πρόεδρος δεν έμαθε τίποτε περισσότερο από ό,τι διάβαζε το προηγούμενο διάστημα στις εφημερίδες.


Σχολιάστε εδώ