Μας παίρνουν τα μισά λεφτά

Κάτι είχαν ψελλίσει στην αρχή περί αποζημιώσεως των Ταμείων μαζί με τις τράπεζες, αλλά τις τελευταίες ημέρες ανακάλεσαν και αυτήν την υπόσχεση. Ο κλάδος είναι αποφασισμένος μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών και εφόσον επισημοποιηθούν οι μέχρι σήμερα πληροφορίες περί κουρέματος και των αποθεματικών των Ταμείων, να ξεκινήσει αγώνα με κύριο σύνθημα: ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ… Καλά τώρα. Να λέμε και κανένα αστειάκι να περνάει η ώρα.

Ακόμα ένα εσωτερικό κούρεμα είχαμε με τον νόμο που ψηφίστηκε και προβλέπει περικοπές στις συντάξεις.

Σε τι ποσοστό; Κανένα στόμα δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα. Αυτά, ενώ η ανεργία φουντώνει –είκοσι συνάδελφοι απολύθηκαν από τον «Πήγασο»– τα μπλοκάκια πληθαίνουν και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται. Θα αντέξουμε βέβαια λίγο ακόμα, αλλά μόνο αν επεκταθεί το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο και αν ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Ταμείων μας, προσπάθεια που από κοινού ανέλαβαν η ΕΣΗΕΑ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων Συντακτών θα συναντηθούν εντός των ημερών με τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα του ενιαίου μισθολογίου.

Ο σχετικός νόμος είναι ασαφής, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι –κάπου χίλιοι– που ασχολούνται σε κρατικές υπηρεσίες –ΑΠΕ, τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου– να μη ξέρουν αν θα τους μείνει το πατρικό τους όνομα –δημοσιογράφοι– ή θα αποκτήσουν παρατσούκλι: δημόσιοι υπάλληλοι.

Στην τελευταία περίπτωση θα υποστούν όλα τα δεινά που συνεπάγεται νέα βουτιά στην κολυμβήθρα: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση αμοιβών, απολύσεις, με αποτέλεσμα τριγμούς και στα Ταμεία μας.

Τα σωματεία μας περιμένουν την ερμηνευτική εγκύκλιο που θα ρίχνει υποτίθεται φως στις ασάφειες του νόμου, αλλά πολύ φοβόμαστε πως στον εγκέφαλο των υπουργών μας ο όρος σαφήνεια έχει διαγραφεί προ πολλού.

Αιματηρές οικονομίες

Στην κυριολεξία. Για να καταλάβουμε πού έχουμε φτάσει να σας πούμε, έτσι σαν ανέκδοτο, αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στον ΕΔΟΕΑΠ.

Όπου δεν βρήκαμε θέση στο πάρκινγκ λόγω της αθρόας συμμετοχής των ασφαλισμένων την ημέρα της αιμοδοσίας του Ταμείου μας. Και μπράβο τους.

Αθρόα η προσέλευση. Με μια μικρή διαφορά. Πέρυσι οι αιμοδότες μόλις έδιναν το αιματάκι τους κατέβαιναν στο καφενείο και έπιναν έναν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Ο συμπαθής Παναγιώτης, ο καφετζής μας, είχε βγάλει 4 μεροκάματα εκείνη τη μέρα της αιμοδοσίας. Φέτος έπιναν οι εθελοντές μας τη φτηνή πορτοκαλαδίτσα που τους πρόσφερε ο ΕΔΟΕΑΠ και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια χωρίς να περάσουν από το καφενείο. Για να γλιτώσουν μια πορτοκαλάδα.

Δεν είχαν να πληρώσουν μια πορτοκαλάδα; Είχαν οι περισσότεροι, αλλά έχουν φοβηθεί τόσο πολύ οι άνθρωποι ώστε κάνουν το σκ… τους παξιμάδι στη σκέψη πως ίσως πάνω στο κούρεμα τους πάρουν κατά λάθος και το κεφάλι, αφήνοντάς τους άφραγκους.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ