Καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και ερωτήματα στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από πεντακόσιοι νέοι και νέες δημιουργοί 18 έως 30 ετών, από 26 διαφορετικές χώρες, εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους με καλλιτεχνικό σκοπό την έννοια της συμβίωσης, την απόρριψη του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες, άτομα με ειδικές δεξιότητες και άλλοι. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει (όσον αφορά τόσο τον σχεδιασμό όσο και τη χρηματοδότηση) η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η ΓΓΝΓ συμβάλλει στη διοργάνωση και συζητήσεων ή εκδηλώσεων με πιο πολιτικό περιεχόμενο, πάντα με άξονα τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ που αποτελεί το βασικό θέμα της φετινής Μπιενάλε. Τέτοιες εκδηλώσεις αφορούν τη βία κατά των γυναικών, το στοίχημα της συμβίωσης με τη δεύτερη γενιά μεταναστών, αλλά και την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας των εφήβων… Η διοργάνωση έχει πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ πολλοί νέοι τής συμπρωτεύουσας έχουν αφιερώσει εθελοντικό χρόνο για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Προβληματισμοί

Η ΓΓΝΓ υπερασπίζεται με πάθος τον σχεδιασμό της αλλά η επιλογή της στα θέματα ενδιαφέροντος έχει προκαλέσει προβληματισμό. Πέρα από αυτό (θα ασχοληθούμε ξανά με το θέμα και παρασκήνιο από τη συμπρωτεύουσα) συζητήσεις προκάλεσε και η επιλογή της ίδιας της διοργάνωσης. Κυρίως διότι η επιλογή της διοργάνωσης ήταν απόφαση της ΓΓΝΓ, χωρίς να έχουμε καμία σχετική διεθνή υποχρέωση. Τι συνέβη; Τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών είχε αναλάβει αρχικά η Τυνησία, όμως λόγω των αναταραχών ακύρωσε τη διοργάνωση. Προκειμένου να μη ματαιωθεί, προσφερθήκαμε εμείς ως χώρα (μέσω της ΓΓΝΓ), μαζί με τη Ρώμη (που συνδιοργανώνει εν μέρει για φέτος). Παρά λοιπόν την κρίση αποφασίσαμε, αφού είμαστε κιμπάρηδες, να «σώσουμε» τη διοργάνωση. Το πολιτικό σκεπτικό είναι ότι αποτελεί διοργάνωση-παιδί της Μελίνας Μερκούρη, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη έπειτα από 25 χρόνια, το βασικό θέμα αφορά τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ (που κατά τη ΓΓΝΓ αποτελεί κομβικό ζήτημα στη σημερινή ελληνική κοινωνία…) και φυσικά ότι θα έδινε ευκαιρίες σε πολλούς νέους καλλιτέχνες (μέσα στην κρίση) και θα αναβάθμιζε τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ενίσχυε την υποψηφιότητά της για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014. Αυτό βέβαια που παρέλειψαν σε όλες τις παρουσιάσεις να πούνε οι αρμόδιοι της ΓΓΝΓ είναι ότι στη Θεσσαλονίκη γίνονται ταυτόχρονα και άλλα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης «ξέχασαν» ότι οι στόχοι της διοργάνωσης είναι εκτός του πολιτικού πλαισίου δράσεων που είχε διακηρύξει στην αρχή της θητείας της η νυν πολιτική ηγεσία. Σημειώνουμε ότι ήδη πολλοί ασκούν κριτική στη ΓΓΝΓ διότι επέλεξε να αφιερώσει μεγάλο ποσοστό των πόρων της στην Μπιενάλε, αντί να ενισχύσει δράσεις νέων που θα αφορούσαν σύγχρονα καθημερινά προβλήματα της νεολαίας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι πουθενά δεν έχει ανακοινωθεί συνολικός προϋπολογισμός της Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών. Στη Διαύγεια αναρτώνται αποσπασματικά δαπάνες και επιχορηγήσεις φορέων για τη διοργάνωση, αλλά, την εποχή της διαφάνειας υποτίθεται, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίσει συνολικά! Πληροφορίες από την Αχαρνών αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος θα υπερβεί το 30% του διαθέσιμου για δράσεις προϋπολογισμού της ΓΓΝΓ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η ΓΓΝΓ ή το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει αναλυτικό απολογισμό (με αναφορά στις δαπάνες που δημοσιεύονται στη Διαύγεια) για το πόσο μας κόστισε. Διότι όλοι δικαιούμαστε να ξέρουμε και να εκτιμήσουμε το κόστος σε σχέση με το όφελος…

****

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η ΔΑΠ αλλάζει!

Είναι γνωστό σε όλους ότι η ΔΑΠ κατηγορείται, όχι άδικα με βάση το παρελθόν της, ως η «παράταξη των πάρτι και των εκδρομών», παράλληλα φυσικά με την άλλη «μεγάλη» φοιτητική παράταξη. Οι γαλάζιοι έχουν προσπαθήσει πολύ να αλλάξουν την εικόνα και με σύνθημα το «αλλάζουμε νοοτροπία» έχουν επενδύσει σε προτάσεις και παρεμβάσεις.
Ήδη σας γράψαμε για τη στρατηγική τους, τόσο για την προβολή του ΕΣΥΦ και του ΕΣΥΣ, όσο και για τις «κλαδικές»-»συντεχνιακές» εκδηλώσεις σε σχολές. Σήμερα σας αποκαλύπτουμε μία ακόμη εξέλιξη που μας εξέπληξε, γιατί την ακούγαμε και δεν την πιστεύαμε: υπάρχει κεντρική εσωτερική οδηγία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ζητά από τις γραμματείες πόλεων να αποφασίσουν αμέσως περιορισμό των πάρτι και των εκδρομών! Και όχι μόνο… Συγκεκριμένα, η κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ ζητά, βάσει του καταστατικού, από τις Γραμματείες Πόλης της φοιτητικής παράταξης να αποφασίσουν ότι κάθε σχολή θα έχει δικαίωμα να διοργανώνει μόνο δύο πάρτι και δύο εκδρομές ανά έτος!
Ήδη η συγκεκριμένη οδηγία έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από «συνδικαλιστές» που ζουν από αυτά, αλλά η Μεσογείων λέει ότι δεν καταλαβαίνει από τέτοιες δραστηριότητες. Στην εσωτερική οδηγία της ΔΑΠ (που καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας, παρά το γνωστό εμπάργκο) ζητείται ακόμη από τις επί μέρους ΔΑΠ να μην προβαίνουν σε κανενός είδους έκδοση αφίσας (για οποιαδήποτε εκδήλωση) αν δεν υπάρχει η έγκριση της κεντρικής διοίκησης, ώστε να αποφεύγουν φαινόμενα που τους εξέθεσαν στο παρελθόν (πχ αφίσες με γυμνά μοντέλα ή παρεξηγήσιμες ατάκες). Στην οδηγία ζητείται επίσης ιδιαίτερη προσοχή της χρήσης του ονόματος και των σημάτων της ΔΑΠ στα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου, ενώ ζητείται με έμφαση η λήψη απόφασης για την καθιέρωση θητείας μέχρι δύο ετών σε οποιοδήποτε όργανο διοίκησης των πανεπιστημίων για τα μέλη (εκπροσώπους) της γαλάζιας παράταξης. Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί πράγματι αλλαγή στροφής της μέχρι σήμερα πορείας της ΔΑΠ, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η οδηγία αποτελεί εσωτερικό οργανωτικό έγγραφο και όχι κάποια δημόσια ανακοίνωση. Αναμένουμε να δούμε πόσες και ποιες κατά τόπους οργανώσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ θα πειθαρχήσουν…

****

ΟΝΝΕΔ: Αναδόμηση ή ανασχηματισμός;

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας, ανακοινώνεται σύντομα ο (εδώ και καιρό αναμενόμενος) «ανασχηματισμός» του Πολιτικού Συμβουλίου της
ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στην πολιτική δραστηριοποίηση της οργάνωσης. Οι αλλαγές ακούμε ότι λαμβάνουν τον χαρακτήρα «αναδόμησης», καθώς θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι ισορροπιών. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ φαίνεται να έχει καταλήξει ότι το ΠΣ χρειάζεται στελέχη με γνώσεις, νέους ανθρώπους με επαγγελματική νοοτροπία, χωρίς να είναι «ομαδάρχες» ή «συνδικαλισταράδες».
Μάλιστα μαθαίνουμε ότι η Μεσογείων στοχεύει να δώσει έμφαση στην περιφέρεια, δίνοντας θέσεις σε στελέχη από την περιφερειακή οργάνωση, κυρίως, όμως δημιουργώντας περιφερειακές δομές αναφοράς για τις Γραμματείες του Πολιτικού Συμβουλίου.
Όσον αφορά τις Γραμματείες, είναι (πολύ) πιθανό να ξεχωρίσουν οι αρμοδιότητες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, καθώς οι γαλάζιοι θέλουν να δώσουν έμφαση στα θέματα αυτά το επόμενο διάστημα. Μία ακόμη, πρωτότυπη όμως, εξέλιξη θα αφορά τη δημιουργία μιας ξεχωριστής Γραμματείας Εθελοντισμού, που θα αποτελείται από εργατικά και αφοσιωμένα στελέχη που θα διοργανώνουν δράσεις ακτιβισμού για κοινωνικά και άλλα ζητήματα!
Όσον αφορά τα πρόσωπα, θα υπάρξουν και εκπλήξεις, καθώς είναι πιθανόν να δούμε σε θέσεις ευθύνης και σημασίας άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ κεντρικά στελέχη.
Για παράδειγμα, στη νεοσύστατη Γραμματεία Εθελοντισμού πιθανόν να αναλάβει την ευθύνη στέλεχος με διεθνή δράση και σχέση με ΜΚΟ, αλλά μόνο περιφερειακή ενασχόληση με τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, σε σημείο που να μην είναι άγνωστος ως πρόσωπο και όνομα σε πολλά γαλάζια στελέχη! Επίσης είναι πολύ πιθανό να υπάρξει «ανταμοιβή» τομεαρχών του ΠΣ που δούλεψαν αρκετά και θεωρούνται επιτυχημένοι, όπως για παράδειγμα ο υπεύθυνος της ΟΝΝΕΔ για τα θέματα Τουρισμού (που είναι στέλεχος της αγοράς, με ένσημα), ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει τα θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, που θεωρούνται «καλύτερη» αρμοδιότητα.

****

Σκληρή απάντηση

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τη φετινή έναρξη λειτουργίας του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ για τη διανομή συγγραμμάτων, κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ανταλλαγή ή επιστροφή των παλαιών συγγραμμάτων που έχουν στα χέρια τους, με κίνητρο μία κλήρωση δώρων. Για το θέμα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση το ΜΑΣ, στην οποία σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας ξεπέρασε κάθε όριο γελοιότητας και θρασύτητας με την τελευταία του απόφαση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να διαθέτουν «τα συγγράμματα παλαιότερων ετών που δεν τα χρειάζονται πλέον» σε άλλους συμφοιτητές τους, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε μια λοταρία! Το ΜΑΣ μάλιστα αναρωτιέται αν «τρελάθηκε» η «υπουργός φωτοτυπίας», αν γνωρίζει ότι «το σύγγραμμα δεν παύει να είναι άχρηστο ποτέ, ακόμα και αν περάσει κάποιος το μάθημα», αν όραμα του υπουργείου είναι εξεταστικά κέντρα, αν γνωρίζει το υπουργείο ότι δεν νοείται επιστήμονας χωρίς βιβλιοθήκη και αν έχει ακούσει η υπουργός και το επιτελείο της ότι οι φοιτητές σημειώνουν πάνω στα βιβλία τους!

****

Αιxμηρή ανακοiνωση

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση με πραγματικά πρωτότυπο εικαστικό (αφίσα που κυκλοφόρησε πολύ στο διαδίκτυο), η οποία συζητήθηκε αρκετά. Στην ανακοίνωση με τίτλο «Οι Έλληνες λέμε ΟΧΙ» η ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι η αυταπάρνηση και η μαχητικότητα που έχουμε ως Έλληνες πρέπει να αποτελέσουν χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλει η Ελλάδα να προτάξει σήμερα απέναντι σε όλους εκείνους που θεώρησαν πως με τις πολιτικές τους μπορούν να υποδουλώσουν το ελληνικό πνεύμα.
Η γαλάζια νεολαία τονίζει ότι λέει ΟΧΙ (με κεφαλαία) σε κάθε παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και στις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Αντιθέτως λέει ΝΑΙ (πάλι με κεφαλαία) σε μια νέα, δημιουργική Ελλάδα, όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος, προκειμένου να την ξαναχτίσουμε. Και ολοκληρώνει με την ευχή «οι Έλληνες μπορούμε και θα τα καταφέρουμε ξανά». Αυτό που κυρίως όμως έγινε συζήτηση ήταν η «αφίσα» που συνόδευε την ανακοίνωση.
Στο εικαστικό απεικονίζεται μπροστά το σύνθημα «Οι Έλληνες λέμε ΟΧΙ» με μαύρα γράμματα (το Ο αποτελείται από το λογότυπο της ΟΝΝΕΔ), πίσω από αυτό μια αχνή γαλανόλευκη σημαία και πιο πίσω, σε γκρι χρώμα, ένας σκεπτικός και συνοφρυωμένος Γιώργος Παπανδρέου!
Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι ο συμβολισμός είναι ευανάγνωστος και σημειώνουν τη μεγάλη διαδικτυακή επιτυχία της «αφίσας».

****

Ριζοσπαστική Αριστερά

Η Νεολαία του Συνασπισμού έχει χαράξει έναν δρόμο ριζοσπαστικής αντίθεσης με την κυβέρνηση. Πέρα από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κυρίως με τις δυνάμεις της ΑΡΕΝ, εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό των προθέσεών της είναι το αναλυτικό κείμενο που εξέδωσε για τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας (έστω με καθυστέρηση), με τις απεργίες, την καταστολή και τον θάνατο του διαδηλωτή. Στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ καταγράφεται η ριζοσπαστικοποίησή της, η συνολική αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική, η χαρά της για τη μαζικότητα των αντιδράσεων του λαού. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ένοχη για τον θάνατο του διαδηλωτή και ταυτόχρονα καταφέρεται όχι εναντίον του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αναρχικών, αλλά εναντίον των πρακτικών τους που αποδυναμώνουν το λαϊκό κίνημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση, ενώ αναγνωρίζει κάποια θετικά στη στάση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, σημειώνει ως αρνητική τη στάση του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αλλά και κατά την παρουσία του στην Πλατεία Συντάγματος συνολικά, αναπαράγοντας και στον χώρο της νεολαίας τη σχετική κόντρα των κομμάτων.

****

Αντίθετες θέσεις για τις κινητοποιήσεις

Για το θέμα των απεργιών και τον τραγικό θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν περιλαμβάνει τα συνήθη συλλυπητήρια, όχι όμως μόνο στην οικογένεια αλλά και στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ. Υπογραμμίζει με νόημα ότι ο λαός έστειλε το δικό του μήνυμα με τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν προσπαθεί να το ερμηνεύσει ούτε να το καταγράψει… Μιλάει για «αυτούς, που αναγνωρίζουν μόνο στον εαυτό τους το δικαίωμα να διαδηλώνουν.
Από αυτούς που συνειδητά αμαυρώνουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις», ενώ καλεί τον ελληνικό λαό να απομονώσει αυτούς που αμαυρώνουν τους αγώνες του.
Πάντως άλλες φορές η πράσινη Νεολαία έβγαζε ανακοινώσεις πριν από τις απεργίες… Καμία σχετική ανακοίνωση δεν είδαμε από την ΟΝΝΕΔ, η οποία ίσως θεωρεί ότι τα γεγονότα δεν αφορούν τους νέους, παρά το ότι δηλώνουν ότι θα τοποθετούνται για όλα τα θέματα. Από την πλευρά της ΚΝΕ είχαμε (δικαιωματικά…) ψηφίσματα του ΜΑΣ αλλά και του ΣΑΣΑ, τα οποία με τις κατάλληλες προσαρμογές θα αποτελέσουν τις βάσεις για ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων σχολών και σχολείων σε όλη τη χώρα, καθώς η ΚΝΕ θα κλιμακώνει τον αγώνα της. Φυσικά αντίστοιχες «βαριές» πολιτικές ανακοινώσεις εξέδωσε και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κινητικότητα
Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις έμπειρων συνδικαλιστών των πολιτικών νεολαιών και των φοιτητικών παρατάξεων, εμείς επιμένουμε. Υπάρχει κινητικότητα για το θέμα της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Υπάρχουν στο τραπέζι επίσημες σχετικές θέσεις: η πάγια του ΜΑΣ αλλά και οι νέες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Εκπρόσωποι (όλων) των παρατάξεων κάνουν συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά δεν τις διοχετεύουν και τις διαψεύδουν. Εμείς επιμένουμε στις πληροφορίες μας ότι υπάρχει καπνός στο θέμα από την πλευρά του υπουργείου. Απλώς δεν έχουμε δει ακόμη τη φωτιά. Οψόμεθα, όμως…
Ατάκες
Ξέρετε πώς λένε το υπουργείο Παιδείας οι σύντροφοι διαφόρων κομμάτων; «Υπουργείο Φωτοτυπίας και Διά Βίου Πάθησης»! Πετυχημένο…
Παραίτηση
Την παραίτησή του από την Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο Χάρης Καραπάνος, που ήταν από τα πιο «φρέσκα» μέλη του οργάνου. Όπως ανέφερε, ήταν ιδεολογική, ηθική και αξιακή του υποχρέωση λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Ο παραιτηθείς, εκτός από τη θητεία του στο κεντρικό όργανο, είχε διατελέσει γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο και υπεύθυνος Τύπου της ΠΑΣΠ σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υποστήριξη
Ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν έχει και πολλούς «επίσημους» ή «θεσμικούς» υπερασπιστές στο ΠΑΣΟΚ. Ένας από τους λίγους είναι ο Κώστας Πανταζής, που δηλώνει δημόσια ότι ο συνδικαλιστής «αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές και αξιόλογες φωνές του συνδικαλιστικού κινήματος». Σημειώνει ότι αν κάποιος αμφισβητεί το ηθικό ανάστημά του Φωτόπουλου πρέπει να κοιταχτεί πρώτα στον καθρέφτη και προσθέτει ότι «μακάρι οι εργαζόμενοι να έχουν Φωτόπουλους στα όργανα εκπροσώπησής τους»
Σχόλιο Ι
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν εξέδωσε, όπως συνήθως, ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου. Όμως κεντρικό στέλεχος σχολίασε τους γαλάζιους αντιπάλους λέγοντας ότι «οι ΟΝΝΕΔίτες έχουν αυτογνωσία όταν μιλάνε για δύσκολο δρόμο, διότι τους αφορά…».
Σχόλιο ΙΙ
Το ίδιο στέλεχος σχολίασε ότι η ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση με λόγια του Νίκου Ζαχαριάδη, αναρωτώμενος «πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να θυμηθεί η ΚΝΕ τα λόγια του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ» και σημείωσε την πρόσφατη απόφαση δικαίωσης-αποκατάστασης Ζαχαριάδη από το σύγχρονο ΚΚΕ…
Δύσκολη επέτειος
Το ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου που έρχεται θα είναι «δύσκολη», είναι οφθαλμοφανές. Μεγαλύτερη δυσκολία όμως θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα η ΠΑΣΠ. Κυρίως γιατί έχει μείνει, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς «συμμάχους» και «συνομιλητές». Τι θα κάνει άραγε; Πάντως πράσινα στελέχη σημειώνουν ότι «χωρίς την ΠΑΣΠ δεν υπάρχει πορεία του Πολυτεχνείου», σημειώνοντας ότι ακόμη διαφυλάσσουν οι ίδιοι την ιστορική σημαία…
Ενημέρωση
Η ΟΝΝΕΔ έχει επενδύσει στην ενημερωτική δράση epixeiro.info και ενημερώνει διαρκώς τη σχετική ιστοσελίδα, όχι μόνο με βοητικό για τους νέους περιεχόμενο, αλλά ακόμη και με προκηρύξεις θέσεων εργασίας, αγγελίες κλπ. Παράλληλα μάθαμε ότι όλες οι οργανώσεις της γαλάζιας νεολαίας ενημερώνονται μία φορά την εβδομάδα αποκλειστικά για αυτά τα θέματα…
Σκληρή δουλειά
Ο Σάκης Ιωαννίδης και ο Γρηγόρης Αντωνάκης γυρνάνε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε πόλεις όλης της Ελλάδας, και ενημερώνουν αναλυτικά, συζητάνε και «ντοπάρουν» τους ΔΑΠίτες και τις ΔΑΠίτισσες για την πρόταση ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Σε ορισμένες περιοδείες τους συνοδεύει και ο Παπαμιμίκος. Πώς και πώς περίμεναν το τριήμερο κάποιοι από αυτούς….
Άρθρο
Θυμάστε που σας γράφαμε για «αλλαγή στάσης» της «Καθημερινής» απέναντι στην ΟΝΝΕΔ; Και ότι αυτό έχει ενθουσιάσει κάποιους γαλάζιους, αφού δούλεψαν σχετικά; Ε, λοιπόν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, η ναυαρχίδα του συγκροτήματος του Φαλήρου δημοσίευσε άρθρο του γραμματέα της ΔΑΠ ΑΕΙ Σάκη Ιωαννίδη, τον οποίο, λίγες εβδομάδες πριν, είχαν σχεδόν «επικηρύξει». Πώς αλλάζουν οι εποχές… Άντε, και εις ανώτερα γραμματέα!
Εντυπώσεις
Πάντως το ανωτέρω άρθρο Ιωαννίδη «έγραψε», καθώς ήταν μεστό, πλήρες και περιέγραφε αναλυτικά τους στόχους, τη στρατηγική και τα αιτήματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τους τελευταίους μήνες. Εντυπωσίασε φίλους και «φίλους» ο γραμματέας. Δεν έχουν άδικο κάποιοι που λένε ότι βελτιώνεται προοδευτικά και φτιάχνει προφίλ…
Χαλαρές συζητήσεις
Αν συζητούν γαλάζια στελέχη, σε χώρο άσχετης κοινωνικής εθελοντικής οργάνωσης, για το αν και ποιοι θα συμμετάσχουν στο τουρνουά πινγκ πονγκ της ΟΝΝΕΔ και αν όντως ο Παπαμιμίκος κέρδισε τον Σαμαρά ή το αντίθετο στο (γνωστό στους αναγνώστες της στήλης) ντέρμπυ επιτραπέζιας αντισφαίρισης, μάλλον κάτι όντως διαφορετικό κάνουν στη Μεσογείων…
Βραδινές δραστηριότητες
Εκτός από Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ τα γαλάζια παιδιά κάνουν στα «δροσερά» νέα τους γραφεία και πρωτάθλημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επίσης ξεκίνησαν και τις προβολές ταινιών (σχεδόν) Α’ προβολής, με πρώτη τον «Κάπτεν Αμέρικα»! Ξέρετε ποια είναι η επόμενη; Μα, το «Hangover2» που επιλέχθηκε ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία! Οι άσπονδοι φίλοι της γαλάζια διοίκησης βέβαια λένε ότι με τις προβολές βολεύονται τα (λίγα) στελέχη που δεν προλαβαίνουν να πάνε στον κινηματογράφο. Οι της Μεσογείων απαντούν ότι το κάνουν για τους ΟΝΝΕΔίτες που σκέφτονται πλέον και το ευρώ… Αφήστε που καλλιεργείται και καλό κλίμα στα γραφεία…
Παρεμπόριο
Η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Αττικής για το παρεμπόριο διοργανώνεται τελικά τη Δευτέρα το απόγευμα στο ΕΒΕΑ. Ομιλητές θα είναι οι Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (βουλευτής Β’ Αθηνών – αν. τομεάρχης Εμπορίου ΝΔ), Βασίλης Κικίλιας (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής – αν. γραμματέας προγράμματος ΝΔ) και Γιώργος Κύρτσος (δημοσιογράφος – εκδότης «CITY PRESS», «FREE SUNDAY»), ενώ μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Η ΟΝΝΕΔ μάλιστα θα παρουσιάσει και συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.
Παρεξήγηση
Παρεξηγήθηκαν τα «κοπέλια», οπότε πρέπει να διορθώσουμε… Στυλοβάτες της γαλάζιας Νεολαίας στα Χανιά (άρα και της ΝΔ, στο κάστρο της Ντόρας) είναι εκτός του Άρη Μελιόπουλου, τόσο ο γενικός γραμματέας ΟΝΝΕΔ Δήμου Χανίων Μάρκος Κληματσάκης, όσο και ο υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΤΕΙ Χανίων Άγγελος Ρεμιγιάκης…
Επέτειος
Επίσημη δήλωση της ΟΝΝΕΔ για την 37η επέτειο της ίδρυσής της δεν είδαμε, αλλά ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έγραψε στην προσωπική του σελίδα: «Πάθος, μαχητικότητα, ιδέες. Τρεις λέξεις στις οποίες συνοψίζονται 37 χρόνια νίκης και πρωτοπορίας. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει να είναι η δύναμη εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, βασισμένη σε κάθε ένα ΟΝΝΕΔίτη και σε κάθε μία ΟΝΝΕΔίτισσα που θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια να χτίσουμε μία άλλη, διαφορετική Ελλάδα. 37 χρόνια η ΟΝΝΕΔ ενώνει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο».
Επιστολή
Μας έκανε εντύπωση η πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΕΟΣ Γιάννη Παναγιωτακόπουλου να στείλει επιστολή στην ΕΡΤ με την οποία ζητά την προβολή τής (αποκλεισμένης τα τελευταία χρόνια, όπως λέει) ταινίας «Παύλος Μελάς» από τη δημόσια τηλεόραση! Περιμένουμε να δούμε αν η ΕΡΤ θα τους κάνει το χατίρι ή αν θα μπει στον «κόπο» να τους απαντήσει! Βέβαια δεν ξέρουμε αν ο ρόλος μιας νεολαίας είναι να επεμβαίνει στο πρόγραμμα ενός σταθμού, παρά την ευαισθησία για το θέμα που αναγνωρίζουμε ότι δείχνουν τα παιδιά της ΝΕΟΣ, αλλά το ξεπερνάμε…

****


Σχολιάστε εδώ