«Θα κλείσουν κανάλια αν δεν βάλουν λεφτά οι μέτοχοι»

νώ ο τηλεοπτικός κλάδος είναι ζημιογόνος, με τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα διπλασιαστεί, αν και η διαφημιστική δαπάνη θα συρρικνωθεί». Μάλιστα, εκτίμησε πως το 2011 η δαπάνη θα μειωθεί κατά 25%, προσθέτοντας πως θα κλείσουν διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής. Το κυριότερο όμως είναι πως θα κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί. Ποιοι θα είναι αυτοί; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ομίλου, «εκείνοι στους οποίους οι μέτοχοι θα αρνηθούν να βάλουν χρήματα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους», «δείχνοντας» έτσι και τον βασικό ανταγωνιστή τους, το Mega. Τα στελέχη του ΑΝΤ1 θεωρούν πως είναι πιθανόν να κλείσουν έως και 3 τηλεοπτικοί σταθμοί.
«Δεν υπάρχει κάτι με Alpha»
Πιο σαφής ο Θοδωρής Κυριακού, απαντά στην ερώτηση περί επαφών με τον Alpha, πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι» και πως στο τέλος της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα γίνει η καταμέτρηση των δυνάμεων του κάθε παίχτη. Προφανώς οι αποτιμήσεις των τηλεοπτικών εταιρειών είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ενώ το RTL, μέτοχος του Alpha, εξακολουθεί να διαθέτει κεφάλαια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 παρομοίασε την κατάσταση στην τηλεόραση με αυτήν στις τράπεζες, όπου αρχικά υπερισχύει ο εγωισμός, αλλά κάποια η στιγμή η κατάσταση αναγκάζει τους πάντες να καθίσουν στο τραπέζι.
Τα εμπόδια στις συγχωνεύσεις
Στο σκέλος των συγχωνεύσεων η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει δραματικά και τα λουκέτα στην τηλεόραση είναι προ των πυλών. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει την από κοινού αγορά προγράμματος από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς ή τη λειτουργία του εμπορικού τομέα, με αποτέλεσμα οι συγχωνεύσεις (που σημαίνουν κι άλλες απολύσεις) να μην έχουν νόημα. Η αγορά θέλει να δημιουργήσει ομίλους: κάτω από μια εταιρεία θα «κρέμονται» διάφορα brand name τηλεοπτικών σταθμών και λοιπών δραστηριοτήτων. Όμως αυτό που ζητάει η αγορά και δεν δηλώνεται δημοσίως είναι να διατηρεί το δικαίωμα χρήσης της συχνότητας η προς απορρόφηση εταιρεία, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται αφού όταν παύει να λειτουργεί η επιχείρηση ανακαλείται και η άδεια.


Σχολιάστε εδώ