Αποφασισμένος να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την «εξέγερση» που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του, προκαλώντας ουσιαστικά τους βουλευτές του να τον ανατρέψουν, αν τολμούν.
«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει ακόμα και με 151 βουλευτές», υπογράμμιζε με έμφαση στενός συνεργάτης του Παπανδρέου. Σημείωνε δε πως ο κανόνας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι απλός: «Όταν έχεις τη δεδηλωμένη, ακόμα και με έναν βουλευτή κυβερνάς». Πόσω μάλλον τώρα, που κατά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών ο Παπανδρέου έχει αγοράσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο για τουλάχιστον τρεις μήνες και μπορεί να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του.
«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τη συμφωνία για το χρέος. Συνεπώς ούτε θα παραιτηθεί ούτε θα στήσει τώρα κάλπες», δηλώνουν οι συνομιλητές του. Με αυτήν τη γραμμή απαντούν πλέον στις πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα από βουλευτές και υπουργούς για «πολιτικές πρωτοβουλίες» (πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση συνεργασίας κ.ά.) Άλλωστε η γραμμή αυτή αποτελεί και ανάχωμα στην πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές, η οποία εκδηλώνεται εμμέσως με την ανακίνηση κάθε τόσο της «ευκταίας», όπως λέει, εξέλιξης να κυρωθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές.
Πάντως, παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου (ήδη από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας), η ομάδα των βενιζελικών επιμένει ότι το θέμα των 180 δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά θα παραμείνει στο τραπέζι μέχρι να έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή. Όσο για το αν θα υπάρξουν κινήσεις που θα πιέσουν τον Γ. Παπανδρέου να κάνει κάτι, βουλευτές που φέρονταν έτοιμοι ακόμα και να παραιτηθούν τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «πρώτα θα διαβάσουμε γραμμή γραμμή τη συμφωνία για να δούμε τους τυχόν αστερίσκους και μετά θα αποφασίσουμε αν θα προκαλέσουμε τώρα εξελίξεις ή θα περιμένουμε».
Ασχέτως όμως του τι θα πράξει κάθε βουλευτής ξεχωριστά, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος σηματοδοτεί το πέρας της κοινής πορείας Παπανδρέου – Βενιζέλου και την απόκλιση των περαιτέρω στοχεύσεων του καθενός, ειδικά αν ο Βενιζέλος επιμείνει στην ψήφιση από αυξημένη πλειοψηφία. Φίλα προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές επεσήμαιναν πως όταν δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το έκανε στη βάση μιας συναντίληψης ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη αναδιάρθρωση του χρέους η κύρωση της συμφωνίας θα γινόταν από 180 βουλευτές, ώστε να επιμεριστεί το πολιτικό κόστος και στα άλλα κόμματα, και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ή αλλιώς να προκριθεί η λύση των εκλογών. Σύμφωνα με τους ίδιους, αν αυτό δεν συμβεί, ο Βενιζέλος δεν θα θελήσει να παραμείνει στο υπουργείο-«λαιμητόμο», γιατί κάτι τέτοιο θα τον καταστρέψει, αφού γνωρίζει ότι η λήψη νέων μέτρων θα κάνει το κλίμα ακόμα πιο εκρηκτικό.
Σκεφτόμενος όλα αυτά, ο Παπανδρέου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του μια «εισήγηση-βόμβα», να τεθούν η συμφωνία για την αναδιάρθρωση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο σε δημοψήφισμα. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να μεταφερθεί το βάρος της νομιμοποίησης του συνολικού πακέτου στον λαό και να μην αποφασίσει μόνο η Βουλή. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να περιληφθεί στο δημοψήφισμα κι ένα ερώτημα για τις αλλαγές στην ΕΕ και την αναθεώρηση των συνθηκών, ώστε να έχει η κοινή γνώμη την αίσθηση ότι καλείται να διατυπώσει άποψη και για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.


Σχολιάστε εδώ