Ανταλλαγή πυρών στην Ευρωβουλή για την Κύπρο

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, γιατί δεν υπάρχει στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής αναφορά στις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για εξεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι έγινε πολλή συζήτηση για το θέμα των απειλών και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα υπάρξει πρόοδος και αποκλιμάκωση της έντασης.

Καταγγελίες

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους διευκρίνισε ότι ενόσω η Τουρκία κατέχει την Κύπρο, δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ και κατήγγειλε την κακοποίηση νεαρών στα κατεχόμενα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι, κατά τον ισχυρισμό των κατοχικών Αρχών, εμπλέκονται σε σεξουαλικό σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή. Στις θέσεις αυτές αντέδρασε η σουηδή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Άννα Μαρία Κοράτσα Μπιλτ, η οποία τόνισε ότι η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν πρέπει να γίνεται δικαστήριο για την Τουρκία και ζήτησε στοιχεία για τις όποιες κατηγορίες. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι, όταν γίνεται συζήτηση, θα πρέπει «να μιλάμε με εντιμότητα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της κ. Θεοχάρους, η οποία απαντώντας στην κ. Μπιλτ είπε ότι «όταν μιλούμε σε αυτήν την αίθουσα, μιλούμε με ειλικρίνεια» και κάλεσε τη συνάδελφό της να αποσύρει τα περί εντιμότητας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ όσοι έχουν συμφέροντα οικονομικά και άλλα στην Τουρκία ή και στα κατεχόμενα. Σχετικά με τις αποδείξεις, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει το νησί.

Τα συμφέροντα του Μπιλτ

Ο Καρλ Μπιλτ κατηγορείται από καιρού εις καιρόν ότι η φιλοτουρκική του στάση δεν είναι τυχαία, αφού έχει οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία μέσω επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό έχει δεχθεί έντονη κριτική από τον Τύπο της χώρας του. Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν είναι η στάση της συζύγου του.

Ευρωπαϊκή υπόθεση

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι η Τουρκία δηλώνει πως δεν θα συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία όταν θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρόβλημα της Κύπρου αλλά της ίδιας της ΕΕ. Γι’ αυτό, είπε, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ευρωβουλευτών επί διαφόρων θεμάτων, θα ήταν ορθό να διατυπωθεί κοινή θέση, η οποία προφανώς θα τηρηθεί όταν θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου συνεδρίαση με την παρουσία των τούρκων βουλευτών.


Σχολιάστε εδώ