Ένα ακόμα καρφί στον «σταυρό του μαρτυρίου» του ελληνικού λαού το «κούρεμα»!
Τονίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν παντελώς απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και προσπαθεί τώρα προκλητικά να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα επί δύο χρόνια ξόρκιζε ως κόλαση.
Δυστυχώς, λένε, αποδείχτηκε ότι όλες της οι επιλογές ήταν εγκληματικές και μας οδήγησαν τελικά στην ουσιαστική χρεοκοπία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας:
«Το 2010 αποφάσισαν να μας βάλουν στο Μνημόνιο και να προσφέρουν ως αντίδοτο στην κρίση χρέους τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση. Μας είπαν ότι το Μνημόνιο της λιτότητας θα μας σώσει από τη χρεοκοπία. Αποδείχτηκε τελικά ότι μας βύθισε βαθιά μέσα σε αυτήν. Μας είπαν ότι θα είναι πρόσκαιρη η επιτροπεία και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αποδείχτηκε ότι θα είναι μόνιμη και μακράς διάρκειας. Μας έβαλαν σε αυτήν την εθνική περιπέτεια με χρέος περίπου στο 115% του ΑΕΠ. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, και μετά 10 χρόνια θα μας βγάλουν φτωχούς, ταπεινωμένους, διαλυμένους και με χρέος 120% του ΑΕΠ».
Όμως, τονίζουν, δεν μπορεί κανένας να τους εμπιστευθεί ότι και σε αυτές τους τις προβλέψεις θα πέσουν μέσα, αφού μόνο μέσα σε ενάμησι χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου έχουν πέσει έξω πάνω από πέντε φορές στις προβλέψεις τους για την ύφεση. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, λένε στον ΣΥΝ, δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο δρόμο την ελληνική οικονομία γιατί βασίζεται στη λάθος συνταγή, στη συνταγή της λιτότητας που γεννά την ύφεση και πολλαπλασιάζει το χρέος.
Υπογραμμίζουν μεν ότι η διαγραφή του χρέους είναι αναγκαία, αλλά μόνο ως μέσον για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, μιας πολιτικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς είναι δώρον άδωρον αν πρόκειται να συνεχιστεί μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής κατεδάφισης.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, καταγγέλλουν, όχι μόνο δεν έσωσε κανέναν, αλλά έδωσε πολύτιμο χρόνο στους δανειστές και στις τράπεζες για να σώσουν αυτοί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους και τώρα αφήνει εκτεθειμένα τα ασφαλιστικά ταμεία και μας εγκαθιστά μια μόνιμη επιτροπεία, που θα οδηγήσει τη χώρα, μέσα από μέτρα σκληρής λιτότητας, στην κοινωνική ερήμωση, στην έκρηξη της ανεργίας και στη μαζική μετανάστευση της νέας γενιάς.
Αυτή η απόφαση, αυτή η συμφωνία δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό, τονίζουν, και καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό ότι προκαλεί τον ελληνικό λαό όταν δηλώνει ότι δεν του αρέσει να έρχεται η «τρόικα» κάθε τρεις μήνες στη χώρα μας και προτιμάει αυτή να βρίσκεται μόνιμα εδώ! Μήπως να σκεφτόταν τελικά να ρωτήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το τι προτιμούν και τι επιλέγουν, αναρωτιούνται, και ξεκαθαρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να καταργεί την εθνική μας κυριαρχία.
Δεν έχει, λένε, καμία νομιμοποίηση να παρακάμπτει τη δημοκρατία και να καταλύει τη λαϊκή κυριαρχία και ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός, στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης, να πει ένα μεγάλο όχι στην εξόντωση της Ελλάδας και στη διάλυση της Ευρώπης.
Ένα όχι στη λιτότητα, ένα όχι στην επιτροπεία, ένα όχι στη μεγάλη απειλή της εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη λύση αυτήν τη στιγμή είναι οι προσφυγή στις κάλπες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα ο ίδιος ο λαός μας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιβάλει την κυριαρχία του, να επιβάλει τη μόνη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, να επιβάλει την προσφυγή τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία».
Παράλληλα με τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις επαφές με στελέχη που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ σε όλο το διάστημα της «μνημονιακής του πορείας» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή πιθανότητα συνεργασίας στις επόμενες εκλογές. Ενθαρρυντικό, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το άρθρο της Σοφίας Σακοράφα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με το οποίο πρότεινε τη συνεργασία της Αριστεράς με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου μέσα από τη δημιουργία ενός «νέου ΕΑΜ», θέση που αρχικά είχε παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας.
Έτσι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να δούμε εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο με τη Σ. Σακοράφα, αλλά και με άλλα στελέχη όπως ο Γ. Δημαράς, ο Π. Κουρουμπλής, ο Β. Παπαχρήστος, ο Ν. Κοτζιάς, ενώ κατά τα φαινόμενα ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου οδεύει προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποτελεί χώρο ο οποίος υποδέχεται αρκετούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.