άλλες τυπολογίες

kkk Σε συμφωνία με όλες τις εταιρείες telemarkenting προχώρησε ο τηλεοπτικός σταθμός Kontra.
kkk Αγγελιόσημο μόνο για εκείνους που εργάζονται στην τηλεόραση ζητάει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ένωσης των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, Πάνος Κυριακόπουλος, θεωρεί «ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να χρηματοδοτούνται από τους πόρους του αγγελιοσήμου Οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την τηλεόραση και το προσωπικό της και από την άλλη μεριά ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών να μην είναι ενταγμένο σε Ταμείο που χρηματοδοτείται από το αγγελιόσημο (π.χ. τεχνικό προσωπικό)». Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ «είναι να διατηρηθεί πλήρως το τμήμα του αγγελιοσήμου που αφορά τη χρηματοδότηση των Ταμείων των εργαζομένων στην τηλεόραση και να καταργηθεί η υπόλοιπη επιβάρυνση».
kkk Παραμένει το Alter στην Digea. Σύμφωνα με τον Π. Κυριακόπουλο, τo ΔΣ της Digea «έχει αποφασίσει να στηρίζει τον σταθμό μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συνδιαλλαγής που έχει θέσει το δικαστήριο, στο πλαίσιο του άρθρου 99». Σημειώνει επίσης πως «οι μέτοχοι της Digea τον τελευταίο χρόνο επιβαρύνονται με το κόστος ψηφιακής εκπομπής του Alter».
kkk Αλλάζει όψη «Ο κόσμος του Επενδυτή» μετά την ανάληψη της εφημερίδας από τον Κώστα Γιαννίκο. Κόβονται σελίδες από ορισμένα ρεπορτάζ για να αυξηθούν οι σελίδες του οικονομικού.
kkk Σύσσωμη αποχώρησε από την εφημερίδα «Espresso» η ομάδα του «Στοιχήματος». Το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας που έβγαζε η ομάδα των 11 συντακτών τού πρώην «Ελεύθερου Τύπου» αποχώρησε αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει τη διεύθυνση. Το ένθετο του «Στοιχήματος» κυκλοφορεί αυτόνομα στα περίπτερα, αν και έγιναν ήδη συζητήσεις για ένταξή του στη «Δημοκρατία» του Γ. Φιλιππάκη. Στο παρασκήνιο φημολογείται πως είχε ζητηθεί η απόλυση 4 συντακτών από την ομάδα του ενθέτου.
kkk Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου κρίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η αγορά του «Θέματος» από τους Θ. Αναστασιάδη και Τ. Καραμήτσο. Η Επιτροπή παρενέβη αυτεπάγγελτα με έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για παράβαση του άρθρου 4ε, παρ. 1, του ν. 703/77, περί πρόωρης πραγματοποίησης της συγκέντρωσης που αφορά την απόκτηση ελέγχου επί της εταιρείας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης από την εταιρεία Νέο Θέμα των Δημοσιογράφων Εκδόσεις ΑΕ, επί της οποίας έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση (2010) της ΕΑ. Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η μετακόμιση του «Καρφιού» στις εγκαταστάσεις του «Θέματος» και η έκδοσή του υπό τον Τ. Καραμήτσο.
kkk Άδειασμα από την ΠΟΣΠΕΡΤ στον Πάσχο Μανδραβέλη. Ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» στην έκδοση του Σαββάτου (22.10) είχε υποστηρίξει πως μεταξύ των νοικοκυριών που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος περιλαμβάνονται αποθήκες και κοινόχρηστοι χώροι «για να βλέπει την ΕΤ1 το 2,2% των τηλεθεατών». Πληρωμένη ήταν η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ… Σε ανοιχτή της επιστολή επικαλείται το άρθρο 14 του ν. 1730/1987 (ιδρυτικός νόμος ΕΡΤ) με το οποίο απαλλάσσονται του ανταποδοτικού τέλους «οι ηλεκτροδοτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών». «Οι κάτοχοι μετρητών ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος για αρδευτικές, κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες πτηνοτροφίας», «τα ακατοίκητα σπίτια (σπίτια με κατανάλωση ρεύματος έως 3 ευρώ μηνιαίως)» και «οι ηλεκτροδοτούμενοι τάφοι και οι πάσης φύσεως Χριστιανικοί Ιεροί ναοί, καθώς και οι ναοί και οι χώροι λατρείας των γνωστών θρησκειών, όπως ορίζονται στο Σύνταγμα». (Η επιστολή της ΠΟΣΠΕΡΤ και το άρθρο του Π. Μανδραβέλη δημοσιεύονται στο www.typologies.gr)

****

Αντίθετος εμφανίζεται ο Θ. Κυριακού στην κατάργηση της διάταξης για την επιστροφή ποσού 9,9% επί των διαφημίσεων. Η άποψή του είναι πως πρέπει να τηρείται ο νόμος, ο οποίος παραβιάζεται από τους μικρούς.

****

Αγωνία στη Χ. Κ. Τεγόπουλος, καθώς το πολυπόθητο δάνειο δεν έρχεται. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τεχνικών, η τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις του οικονομικού διευθυντή της εκδοτικής εταιρείας, Αντώνη Πολυκανδριώτη, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση, αφού το δάνειο έχει κεντρικά συμφωνηθεί. Οι εργαζόμενοι, από τη μεριά τους, που παραμένουν απλήρωτοι επί 3 μήνες, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε απεργία από αυτήν την εβδομάδα.

****

Ευτυχώς που δεν περιμένουν το ΕΣΡ. Με καθυστέρηση που πλησιάζει τον χρόνο εγκρίθηκαν από την ανεξάρτητη αρχή η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού ΚΑΝΑΛΙ 10 από τον Γιώργο Τράγκα στην εταιρεία ΜΥΕΝΠΙ, συμφερόντων Κυριακίδη, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών του Ράδιο ΖΗΤΑ (Θεσσαλονίκη) από τον Λάμψη στις Αττικές Εκδόσεις, τη Star Επενδυτική και τον Κώστα Γραφιαδέλη. Στο μεταξύ οι Αττικές αγόρασαν και τον ραδιοφωνικό σταθμό Λάμψη της Αθήνας, όσο καιρό το ΕΣΡ εξέταζε τα άλλα στοιχεία.

****

• Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ο ΟΤΕ. Έναντι οικονομικού ανταλλάγματος Mega, ANT1, Star, Alter, ΣΚΑΪ, Alpha και Μακεδονία TV θα ανέβουν στην πλατφόρμα του ΟΤΕ TV, η οποία φιλοξενεί δωρεάν, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και τα προγράμματα της ΕΡΤ.

• Στα δικαστήρια για τα στιγμιότυπα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Forthnet εις βάρος του ΣΚΑΪ για τη χρήση αποσπασμάτων από τους αγώνες πρωταθλήματος της SuperLeague σε συγκεκριμένη εκπομπή, χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία.

***

YΘορυβήθηκαν πολλά δημοσιογραφικά στελέχη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με την απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ με την οποία καταδικάστηκε ονομαστικά το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Ηλίας Κανέλλης για τις «ύβρεις και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» δημοσιογράφων από δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και την καταδίκη προϊσταμένου της ΕΡΤ που απείλησε δημοσιογράφο. Τόσο η συνέλευση της ΕΡΤ όσο και του
ΑΠΕ ζητάνε να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής οι βουλευτές της κυβέρνησης που είναι δημοσιογράφοι και ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο.

***

YΑίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση περί της αποχώρησης από την εταιρεία τηλεοπτικών μετρήσεων Nielsen Audience Measurement (πρώην AGB Hellas) του Γιάννη Αναστασάκου, ο οποίος κατείχε τη θέση του προέδρου. Οι λόγοι της αποχώρησης του ιδρυτικού στελέχους της AGB δεν ανακοινώθηκαν, ο ίδιος όμως σε συνέντευξή του στο «Marketing Week» δηλώνει πως ήταν «το κεντρικό πρόσωπο, το τοτέμ της AGB για πολλά χρόνια» και πως το επόμενό του βήμα θα είναι στο διαδίκτυο «με τη μορφή της ενεργού συμμετοχής σε ιστότοπους», «από την πλευρά των Μέσων αυτήν τη φορά».
sΜε 70.000 ευρώ «τιμώρησε» το Kontra Channel το ΕΣΡ για την εκπομπή «Μακελειό» του Στέφανου Χίου, κάνοντας λόγο «για προσβολή της έννομης τάξης, προτροπή σε πράξεις βίας, μετάδοση γεγονότων χωρίς αίσθημα ευθύνης και χρήση τεχνικών μέσων που απευθύνονται στο υποσυνείδητο».

****

ξΤην ποινή της επίπληξης επέβαλε τους δημοσιογράφους Δημ. Ευαγγελοδήμο, Αναστασία Φραγκούλη και Κρινιώ Σπυροπούλου το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, για αποδοχή «χορηγίας» από την Τράπεζα Πειραιώς.
ξΤην έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης για την απομάκρυνση από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης κάποιων δημοσιογράφων με την αιτιολογία ότι απασχολούνται και σε άλλα ΜΜΕ που είναι ανταγωνιστικά προς αυτό! Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΜΘ έχει αναπτύξει στη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ τη νομική επιχειρηματολογία η οποία καθιστά άκυρους τους ισχυρισμούς της περί ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον έχει επισημάνει και στον ίδιο τον κ. Μπουτάρη ότι η απομάκρυνση δημοσιογράφων και ο περιορισμός του ενημερωτικού χαρακτήρα των δημοτικών ΜΜΕ είναι ενέργειες απολύτως αναντίστοιχες με την προσπάθεια που καταβάλλεται για να εδραιωθεί η θέση τους και να προστατευτεί το δικαίωμα των Θεσσαλονικέων σε αξιόπιστη τοπική ενημέρωση. Με λίγα λόγια η Ένωση θέλει να πει ότι ο Γ. Μπουτάρης έχει βρει μια δικαιολογία για να διώξει όσους δημοσιογράφους δεν του… αρέσουν.
YΠαγκόσμια έρευνα για τις αμοιβές των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο διεξάγεται αυτό το διάστημα και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις ενώσεις μέλη της να λάβουν μέρος σ’ αυτήν. Η έρευνα έχει σκοπό να αποτιμήσει τον μέσο όρο των μισθών που λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι και τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τη ΔΟΔ, μπορούν να αξιοποιηθούν για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.
ξΣτις 8 Νοεμβρίου διοργανώνει η ΠΟΕΣΥ διεθνή ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης. Μετά τα λουκέτα στην ΕΡΤ και τη μετατροπή των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ σε κρατικούς υπαλλήλους, η ομοσπονδία προτίθεται να βγάλει το ζήτημα στη διεθνή επικαιρότητα. Στην ημερίδα έχουν κληθεί και θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι του BBC, της γαλλικής τηλεόρασης και της ιταλικής RAI.
YΜε την ευγενική χορηγία του κράτους θα γίνει η ψηφιακή μετάβαση στη Δυτική Ελλάδα. Η μόνη συμμετοχή του είναι ότι τυπώνει δωρεάν τα ενημερωτικά φυλλάδια στο Εθνικό Τυπογραφείο και η διανομή γίνεται στα σπίτια των πολιτών μέσω των ΕΛΤΑ που επίσης παρέχουν δωρεάν την υπηρεσία.
ξΣτο φετινό συνέδριο της Infocom δεν υπήρξε παρουσία από κανένα παραδοσιακό ΜΜΕ, τηλεόραση, ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Το μοναδικό Μέσο που συμμετείχε στο συνέδριο διανέμοντας διαφημιστικά φυλλάδια ήταν ο «Αθήνα 9,84»!


Σχολιάστε εδώ