ψιλά γράμματα

*** Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τα media ούτε τους δημοσιογράφους που επιμένουν να ρωτάνε. Γι’ αυτό και το ένα λουκέτο θα φέρει το άλλο αν συνεχιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

*** Πόσο θα στοίχιζε μια κατάρρευση του Λ. Λαυρεντιάδη στα media; Πολύ, γι’ αυτό και έπεσε σιωπή στην υπόθεση, αν και η εκδοτική εταιρεία στην οποία μετέχει ο όμιλός του, η «Ελευθεροτυπία», ήταν αυτή που αποκάλυψε την ιστορία, εκθέτοντας την κυβέρνηση.

*** Η αίσθηση πάντως είναι πως οι επιχειρηματίες των media ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση, χωρίς να έχουν εκτιμήσει τις απώλειες και τους νέους παίκτες της αγοράς.

*** Αβασάνιστα! Αυτή είναι η αίσθηση που δίνουν διάφοροι αρθρογράφοι, ακόμη και σε σοβαρές εφημερίδες, που γράφουν τις απόψεις τους είτε αγνοώντας είτε παραποιώντας συστηματικά την αλήθεια, εκθέτοντας τους εκδότες, με τα κείμενά τους να αναπαράγονται και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, κάποιοι αναφέρονται στη συντεχνία που διαχειρίζεται το αγγελιόσημο, ξεχνώντας να γράψουν (προς την «τρόικα» πάντοτε) την άλλη μισή αλήθεια: Πως οι εκδότες είναι η μοναδική τάξη επιχειρηματιών στη χώρα, ή και στην Ευρώπη, που δεν πληρώνουν για την ασφάλιση των εργαζομένων τους.

*** Πριν από χρόνια όταν γράφαμε για τη «φούσκα» των ελληνικών παραγωγών η απάντηση των διευθυντικών στελεχών της τηλεόρασης ήταν πως ο κόσμος δεν παρακολουθεί ξένες σειρές. Τώρα που γέμισε η οθόνη με τουρκικές και αμερικανικές σειρές, μας μιλάνε για την απήχηση που έχουν στο κοινό. Τα λεφτά όμως έβγαιναν με τις ελληνικές παραγωγές…

*** Σκέψεις για μειώσεις στην τιμή των κυριακάτικων εφημερίδων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια κεντρική συζήτηση μεταξύ των εκδοτών. Όσων, δηλαδή, μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

*** Τη συρρίκνωση του ΑΠΕ κοιτούν οι μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ, μήπως και πάρουν ένα μερίδιο από τη λειτουργία ειδησεογραφικού πρακτορείου. Στο μεταξύ, οι διάφοροι ανώνυμοι «δημοσιογράφοι» του internet συνεχίζουν και να κλέβουν ύλη από τις εφημερίδες και να τις βρίζουν!

*** Το νέο, ενδέκατο τεύχος του περιοδικού «Ζητήματα Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εκδόσεις Καστανιώτη) είναι αφιερωμένο στα Μέσα Επικοινωνίας, την πορνογραφία και την παγκοσμιοποίηση.


Σχολιάστε εδώ