Το περιβάλλον… του Περιβάλλοντος

Μας συγχωρείτε… διακοπή!

Εντός 40 ημερών θα διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα δεν θα μπορεί να κατατεθεί αίτηση επανασύνδεσης αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το Ειδικό Τέλος. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, παρόμοια είναι η διαδικασία και στην περίπτωση που έχει επιβληθεί κατά λάθος μεγαλύτερος συντελεστής. Σε ό,τι αφορά τον μειωμένο συντελεστή, εφαρμόζεται σε πολύτεκνους, άνεργους και ανάπηρους ή οικογένειες που βαραίνουν ανάπηροι, οι οποίες όμως έχουν κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

ΡυθμιστΙΚΑτε;

Μια πρόσφατη εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει ότι όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές ή εκκρεμούν έλεγχοι της πολεοδομίας, τότε ο φάκελος μπαίνει σε εκκρεμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων μέσω του διαδικτύου και να καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη το παράβολο. Στην περίπτωση ακούσιας ή εκούσιας μη υπαγωγής στην εν λόγω ρύθμιση, ο έλεγχος θα συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαπίστωση του χρόνου κατασκευής και τον καταλογισμό ή όχι των εισφορών. Αν, όμως, δεν υπάρχει ένταξη στον νόμο, αναβιώνει το δικαίωμα του ΙΚΑ για καταλογισμό αναδρομικών εισφορών.

Χρυσές…
δουλειές

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, στους οποίους έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, αργύρου, καθώς και άλλων μετάλλων. Οι τρεις αυτοί χώροι βρίσκονται στο Καλλυντήρι του Νομού Ροδόπης, στο Γερακάρι Βάθης και στο Πολύκαστρο – Σκρα του Νομού Κιλκίς. Η συνολική αξία των δυναμικών αποθεμάτων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ. Το τραγικό τής υπόθεσης είναι πως όλη η προκήρυξη βασίζεται σε μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το οποίο η κυβέρνηση διέλυσε. Κατά τα άλλα… ανοίγουν χρυσές δουλειές…

Τσιμέντο…
εισαγωγής

Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να καταθέσει υπουργική απόφαση με την οποία θέτει ως όριο ένταξης στην αντίστοιχη κατηγορία των κέντρων διανομής τσιμέντου, παραγωγική δυναμικότητα μεγαλύτερη των 300 τόνων ημερησίως. Το περίεργο είναι πως κανένα ελληνικό κέντρο διανομής δεν διαθέτει τέτοια δυναμικότητα -πολύ περισσότερο εν μέσω κρίσης- άρα αυτόματα όλα τα κέντρα διανομής θα υπαχθούν στη «χαμηλότερη» κατηγορία αδειοδότησης. Αυτό προκαλεί ήδη την αντίδραση των τσιμεντοβιομηχανιών, που θεωρούν ότι μέσω της ρύθμισης ανοίγει… ο δρόμος σε όσους σχεδιάζουν να λειτουργήσουν κέντρα παράνομης εισαγωγής και διανομής τσιμέντου λόγω της χαλαρής αδειοδοτικής διαδικασίας.

Το (Πράσινο)
Ταμείο είναι… μείον

Δικαίως διαμαρτύρονται οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι αποδεικνύονται ανειλικρινείς οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου περί του Πράσινου Ταμείου. Και αυτό διότι πρόσφατη τροπολογία ορίζει ότι το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου, από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Η νέα ρύθμιση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητά της, αφού σχετική απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως τα χρήματα που εισπράττονται από τους ημιυπαίθριους πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για αστικές αναπλάσεις και τη διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Έτσι λοιπόν, ακόμα ένα Ταμείο, το Πράσινο, είναι… μείον.


Σχολιάστε εδώ