Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Mεταβλητότητα και περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, προβληματισμός στα όρια της ανησυχίας για τα αποτελέσματα των περιβόητων -και συνεχών, σε ρυθμό καταιγιστικό- διαπραγματεύσεων μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αναφορικά με το τι θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς και, τέλος, μια γενικότερη απαξίωση ακόμα και εταιρειών που κάθε άλλο παρά… αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση είναι οι άξονες που συνθέτουν πλέον την καθημερινότητα στο ΧΑ.

• Μια εικόνα που τώρα πια δεν ξενίζει κανέναν, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πλήγμα, ακόμα ένα πλήγμα, στην ταλανιζόμενη ελληνική οικονομία και αγορά. Αγορά με την ευρεία έννοια, που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα μοιάζει στη… χρηματιστηριακή αγορά μας!

• Είναι προφανές πως οι εξελίξεις στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής αποτελούν βαρόμετρο για τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου μας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όσο προφανές είναι και το ότι αποτελούν και θα αποτελούν μόνον αφορμές για την εκάστοτε εικόνα της αγοράς μας έως ότου επιλυθούν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Επειδή όμως αυτό αργεί, εάν επιτευχθεί τελικώς, το ερώτημα είναι τι πράττει στο ενδιάμεσο έκαστος εξ ημών, που παραμένουμε θιασώτες αυτού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε την καλύτερη δυνατή εναλλακτική στις προσφερόμενες «παραδοσιακές» επενδυτικές λύσεις και εργαλεία.

• Απάντηση σε τέτοια «φιλοσοφικά» ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει κανείς. Kι ο μόνος που ξέρει τις αντοχές του είναι ο καθένας από εμάς. Απ’ όσους απομείναμε τέλος πάντων…

• Επί του πρακτέου τώρα και με δεδομένο πως η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου είναι μηδενική αυτήν την περίοδο, οι «εκλάμψεις» θετικού προσήμου -γιατί ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται- του Γενικού Δείκτη καλό είναι να μας βρίσκουν τουλάχιστον… υποψιασμένους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πολύ εύκολο να εγκλωβισθεί κανείς έχοντας παρασυρθεί από μια εξαιρετικά βραχυχρόνια αντίδραση του δείκτη. Κι επειδή οι περισσότεροι την «πατάνε» εκεί όπου νιώθουν περισσότερο σίγουροι, μην ξεχνάτε πως μπορεί όντως αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες να τίθενται σε διαπραγμάτευση σε πραγματικά γελοίες τιμές, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται στην καρδιά του πιο «σκληρού» trading και των πιο αδυσώπητων κερδοσκοπικών κινήσεων. Σίγουρα δεν αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης για τον απλό ιδιώτη επενδυτή, εκτός πια κι αν επικρατήσει η λογική της επένδυσης σήμερα και του… ελέγχου των όποιων αποτιμήσεων μετά την παρέλευση μηνών. Μπορεί και ετών!

• Με δυο λόγια, υπομονή…

ΥΓ.: Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, όπως και το Eurogroup που προηγήθηκε την Παρασκευή, αν μη τι άλλο θα μας δώσουν κάποιες απαντήσεις ή, έστω, ενδείξεις τού τι μέλλει γενέσθαι με το τραπεζικό σύστημα. Οπότε δέον όπως προσέξουμε τις κινήσεις των τραπεζών από Δευτέρα…


Σχολιάστε εδώ