Σενάριο για διπλωματική βραχυκύκλωση στο Κυπριακό

Η Άγκυρα αναδιπλώθηκε από την παρεμπόδιση της γεωτρήσεως και εστράφη προς την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» και την προβολή «ίσων» δικαιωμάτων για έρευνες και αργότερα, ενδεχομένως, δικών της γεωτρήσεων.

Δημοσίευσε επίσης δύο νέους χάρτες, με τους οποίους καταπατά τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου. Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα γιατί συνδέεται νοητά με την ΑΟΖ Καστελλορίζου. Αμφισβητεί επίσης μέρος της κυπριακής ΑΟΖ στα ανατολικά, απέναντι από τον Λίβανο.
Η Κύπρος προετοιμάζεται να προχωρήσει, έως το τέλος του έτους, σε νέες αδειοδοτήσεις προς μεγάλες ξένες εταιρείες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες κολοσσοί της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας κ.ά. Η αδειοδότηση αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση αξιοποιήσεως της ΑΟΖ. Αποσκοπεί επίσης να οχυρώσει την κυπριακή
ΑΟΖ έναντι των επιβουλών της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται η παρουσία στην περιοχή ρωσικής αρμάδας, με επικεφαλής το καμάρι του ρωσικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Κουζνετσώφ. Είναι συμβολική επίσης η παρουσία στην περιοχή γαλλικής κορβέτας. Λογικά, η εμπλοκή πετρελαϊκών εταιρειών μεγάλων δυνάμεων θα λειτουργήσει σαν ασπίδα στην κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας μικρά περιθώρια στην Άγκυρα για δυναμικές αμφισβητήσεις και επεμβάσεις.


Σχολιάστε εδώ