Πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους δήμους

Η υπαγωγή των ΟΤΑ στο ειδικό καθεστώς μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων. Στο ίδιο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και δήμοι οι οποίοι έχουν αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού λόγω ανεπάρκειας εσόδων για την κάλυψη των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει διάσταση αναφορικά με τους ΟΤΑ που πρέπει να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση. Ο τέως υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης είχε παρουσιάσει «λίστα» με περίπου 60 δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ο διάδοχός του Χάρης Καστανίδης εκτιμά ότι στην κατάσταση αυτή έχουν περιέλθει λιγότεροι από δεκαπέντε Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκεί που συμφωνούν είναι ότι το συνολικό ύψος των δανεικών που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ιδιωτικές τράπεζες ανέρχεται στο ποσόν του 1,9 δισ. ευρώ.

Με τις ρυθμίσεις Καστανίδη παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να ρυθμίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις από χορηγηθέντα δάνεια από το ΤΠΚΔ, ενώ προβλέπεται ανάλογος διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς ιδιώτες.

Παράλληλα τους δίνεται πρόσβαση στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης προς κάλυψη του κόστους επιτοκίου και των χρεολυσίων, για συγκεκριμένο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της εξυγίανσης δεν πρόκειται να ξεπερνά την τετραετία.

220.000.000 χρωστάει
ο Δήμος Αθηναίων

Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (2010) οφείλει σε δάνεια 129.492.613, αλλά τα πραγματικά χρέη του ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη νέου δανεισμού, όπως αποκάλυψε η στήλη, με τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ, που επαρκούν μόλις για τη μισθοδοσία ενός μήνα. Ο δήμος, πάντως, ισχυρίζεται ότι του οφείλουν συνολικά 60 εκατ. ευρώ! Μέσα σ’ αυτά όμως δεν βάζει τα 38 εκατ. που οφείλει το υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν μέρος της κρατικής επιχορήγησης για το 2010! Γιατί;


Σχολιάστε εδώ