Προς έκτακτη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Με το που ψηφίσανε όλοι μαζί, με τη μοναδική εξαίρεση της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, στήσανε πηγαδάκια έξω από την ολομέλεια συζητώντας για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να εκφραστούν οι βουλευτές.
Ακόμα και για έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στην εβδομάδα έκαναν λόγο, αν τελικά το αίτημα γίνει δεκτό…
• Σκληρά αντιπολιτευτική ήταν η ομιλία της Τόνιας Αντωνίου, που ζήτησε από τις πολιτικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και είπε το μεγαλόστομο «ως εδώ και μη παρέκει». Κριτική ασκήθηκε και από τους Δημήτρη Λιντζέρη, Νίκο Σαλαγιάννη, Δ. Κρεμαστινό, Λ. Γρηγοράκο, Ο. Βουδούρη και Μ. Ανδρουλάκη, που ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ αλλαγές περιμένει από Δευτέρα ο Κώστας Καρτάλης, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται…
• Στη διάρκεια της ψηφοφορίας, και αφού η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε εξαντληθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις, όλοι στην ολομέλεια ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο Γ. Παπανδρέου με τον Β. Βενιζέλο παίζανε με το ipad, ο Κ. Καραμανλής έκανε πλάκα με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκη και Α. Ροντούλη, ενώ χαιρετήθηκε με τον Α. Σαμαρά και την Ντόρα, με την οποία ο νυν πρόεδρος της ΝΔ δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα, και η Λ. Κατσέλη τα συζητούσε με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Μετά το ηχηρό «Όχι» που είπε στο άρθρο 37, ο πρωθυπουργός, που είδε τις προσπάθειές του να τη μεταπείσει να πέφτουν στο κενό, απέφυγε να της μιλήσει, ακόμα κι όταν εκείνη στάθηκε δίπλα στα υπουργικά έδρανα. Ύστερα από λίγο έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή της διαγραφής της, επειδή «η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι κάτι περισσότερο, είναι θέμα εθνικής ευθύνης». Έτσι λοιπόν η κ. Κατσέλη βρέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ «για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας και το μέλλον των παιδιών μας»!
«Λυπάμαι γι’ αυτήν την απόφαση», δήλωσε η ίδια. «Ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν φρακάρει από πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα γραφεία που έχει παραχωρήσει η Βουλή στους ανεξάρτητους…
• «Αν δεν ψηφιστεί στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο, δεν χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup και την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος χτυπώντας το χέρι στα έδρανα. Παρομοίασε την ψήφιση του νομοσχεδίου με εισιτήριο αξιοπιστίας, προβλέποντας ότι η οργή του κόσμου θα είναι μεγαλύτερη αν δεν περάσουν τα μέτρα. Και το δίλημμα δούλεψε άλλη μία φορά. Το άρθρο 37 πέρασε με 153 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ άγγιξε τα όριά του. «Με 153 βουλευτές δεν κυβερνώ», έλεγε κάποτε ο Παπανδρέου. Περασμένα ξεχασμένα, καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο…
• Το ψήφισε και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία είπε πως δεν θα ξαναψηφίσει παρά τη θέλησή της. Την έπεισε κι αυτήν για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός.
Έχει τέτοια προσόντα ο Παπανδρέου; Έχει και δεν το ξέρει: να κάνει αναξιόπιστους τους βουλευτές.
«Είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37», είπε η Βάσω. «Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που με διαβεβαίωσε ότι κι ένα άρθρο να μην ψηφιστεί δεν θα δοθεί η 6η δόση. Ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την Κυριακή. Ψηφίζω κι έχω συνειδησιακό πρόβλημα, όπως και πάρα πολλοί βουλευτές, για την πορεία της χώρας. Είναι η τελευταία φορά. Πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν μετά την Κυριακή πολιτικές πρωτοβουλίες».
Για να προλάβει η Β. Παπανδρέου να αποδείξει την αξιοπιστία της θα πρέπει να υπάρξει επόμενη φορά για το ΠΑΣΟΚ. Ενδέχεται λοιπόν να μη μάθουμε αν παραμένει επιρρεπής…
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην αρχή της ομιλίας της, το πολυνομοσχέδιο θα επιτείνει την ύφεση και την ανεργία. «Η κοινωνία είναι σε απόγνωση», παραδέχτηκε, «και η χώρα καταρρέει. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης καταρρέει. Η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο παράδειγμα προς αποφυγή».
Κι άλλοι βουλευτές τα είπαν αυτά. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί. Οι βουλευτές βρίσκονται σε απόγνωση. Προσδοκούν τις περίφημες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα τους βγάλουν από τη γαλέρα των εκβιασμών και των απειλών. Και γελάνε με τις πολιτικές πλατφόρμες πολλών σημείων τύπου Άννας Διαμαντοπούλου…
• Το πολυήμερο «μασάζ» έπιασε τόπο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καταδέχτηκε να ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η Άννα Νταλάρα πείστηκε, ας πούμε, όταν της τηλεφώνησε εκείνος. Σπουδαίος καταφερτζής ο Γιώργος. Στο εσωτερικό. Γιατί στο εξωτερικό…
• Μόνο η Λούκα δεν μάσησε. Τζάμπα πήγε το τρίωρο «μασάζ» στο οποίο επιδόθηκαν, εκτός του πρωθυπουργού, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Δημήτρης Ρέππας. Κανείς απ’ όσους το επιχείρησαν δεν κατάφερε να τη μεταπείσει. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν μέχρι λίγο πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με κάποιες ψιλοτροποποιήσεις θα πειστεί να το ψηφίσει και αποσύρθηκαν για λίγο από την αίθουσα μαζί, συνοδεία του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Εις μάτην όμως.
• «Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους ομερτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και θίχτηκε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ. Τι εκφράσεις είναι αυτές που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέναντι σ’ αυτούς που κάθε τόσο σώζουν την οικονομία; Τι σημαίνει ομερτά;
Εκβιασμένη πειθαρχία, εκβιασμένη συμφωνία, εξήγησε. Δεν αναφέρεται πάντως στη Μαφία…
Γιατί τόσος πόνος στο ΠΑΣΟΚ; Μήπως δεν έχουν ξανακούσει να λέγεται αυτή η λέξη στη Βουλή; Ξέχασαν ότι τη χρησιμοποιούσε ο αρχηγός τους για να χαρακτηρίσει συμπεριφορές του Καραμανλή;