Ντόμινο χειραγώγησης και στην ενημέρωση

Επιμένουν για λουκέτο στην ΕΤ1 και βγάζουν στο σφυρί ακίνητα-«φιλέτα» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το σχέδιο αυτό Βενιζέλου – Μόσιαλου, καθώς και συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ευθύνες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με την εφαρμογή του άρθρου 37, σε συνδυασμό με ειδική τροπολογία στο άρθρο 32, που έχει για μαγιά πρόταση-διάταξη που συντάχθηκε και διακινήθηκε από τους προέδρους της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΠΗΤ, καταργείται ακόμη και το συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Στις θυελλώδεις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η ΚΕΔ, τονίζεται, επισήμανε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά η πλειοψηφία των προθύμων έπαιρνε αποφάσεις, στο Διασωματειακό ή διά περιφοράς με το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, για τυφλές κινητοποιήσεις και προκλητικές εξαιρέσεις για μεταδόσεις (π.χ. Mega κ.λπ.).

Η θέση της ΚΕΔ από την πρώτη στιγμή ήταν ότι η ενημέρωση και οι δημοσιογράφοι έχουν διακριτό ρόλο, που πρέπει να αναδειχθεί και να διεκδικηθεί.

Σε επιστολή τους από τις 12-10-11, που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΠΑΡΟΝ», οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τσαλαπάτης και Μαρία Γκίκα ανέφεραν, χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί της πλειοψηφίας:

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας, που συγκρότησε το σημερινό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο με τη στάση του έβαλε πλάτη στη μετατροπή της ενημέρωσης σε ΔΕΚΟ (ΕΡΤ – ΑΠΕ) αλλά και στην απόπειρα μετατροπής σε κρατικούς ή δημοτικούς υπαλλήλους των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο, τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τα γραφεία Τύπου.

Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

– Καταργούνται οι κλαδικές ΣΣΕ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

– Οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στο Δημόσιο μετατρέπονται σε κρατικούς υπαλλήλους.

– Καταργείται το συνδικαλιστικό δικαίωμα, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες.

– Οι συντάκτες στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στα δημοτικά ραδιόφωνα, στα γραφεία Τύπου, στη ΓΓΕΕ χάνουν την ασφάλισή τους στα Ταμεία Τύπου και την περίθαλψη στον ΕΔΟΕΑΠ.

– Χάνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

– Κόβονται κατά 40% με 60% οι μισθοί με το ενιαίο μισθολόγιο.

– Έρχονται απολύσεις χωρίς καμία αποζημίωση με την εφεδρεία».

Έλεγχος στις τράπεζες

Την άμεση παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα ελέγχου στις τράπεζες αναφορικά με τις χορηγήσεις τους και τα δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις ενημέρωσης, τα οικονομικά των επιχειρήσεων αυτών και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ζήτησε από το προεδρείο της την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Τσαλαπάτης, ώστε το θέμα να συμπεριληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και άλλων μελών του Κοινοβουλίου.

Οι σχετικοί φάκελοι μπορούν να κατατεθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η συνεδρίασή της να μεταδοθεί ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ