Μικρά & ενοχλητικά

Ταξίδι – αστραπή
Για να ελέγξουν οι γιατροί πώς εξελίσσεται το πρόβλημα της υγείας του έκανε ένα διήμερο ταξίδι – αστραπή στο εξωτερικό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Το είχαμε γράψει πριν από δύο εβδομάδες πως οι γιατροί που παρακολουθούν το πρόβλημα στον προστάτη είχαν ζητήσει να τον δουν και πάλι έναν μήνα μετά την τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πάντως από το περιβάλλον του διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ως γνωστόν είναι του «προλαμβάνειν» και όχι του «θεραπεύειν».

«Αγανακτισμένος» και ο Αρχιεπίσκοπος
Στην κρίση πάντοτε προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, όμως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «αγανάκτησε» με την ασυμφωνία που φαίνεται σε πολιτικό επίπεδο. Με δήλωσή του ζήτησε συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων και εθνική ομοψυχία. «Απαιτείται ξεκάθαρη συνεννόηση μπροστά στον κοινό στόχο, πέρα από πολιτικές και κομματικές γραμμές», είπε, προειδοποιώντας πως χρειάζεται να αγωνιστούμε γιʼ αυτά που μας ενώνουν γιατί διαφορετικά ο δρόμος θα είναι ολισθηρός και επικίνδυνος.

Εσωτερική κατανάλωση
Ό,τι και να γράψουν, ό,τι και να πει η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ψευδαίσθηση πως θα ιδρώσει το αυτί κανενός; Όχι βέβαια. Το ξέρουν και οι ίδιοι καλά πως το παιχνίδι παίζεται εκτός. Εδώ με δυσκολία λαμβάνουν υπόψη την κυβέρνηση, θα μετρήσουν τη γνώμη της Συνόδου; Περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση βγήκε, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τα εκκλησιαστικά πράγματα, η επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο. Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που έχει ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης για να ξεπεραστεί η κρίση) γίνεται αναφορά σε πολίτες – «αναλώσιμα προϊόντα» και δηλώνουν οι συνοδικοί ως αιτίες της κρίσης μεταξύ των άλλων τη διάβρωση της οικογένειας, τον καταναλωτισμό, τον οικονομικό φιλελευθερισμό και την εισοδηματική ανισότητα. «Το μείζον είναι να οργανωθούμε και να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Να στηρίξουμε όσο γίνεται τον κόσμο που βιώνει πρωτοφανή κρίση. Όχι να περιμένουμε πάλι από έξω ή από την εκάστοτε κυβέρνηση βοήθεια. Γιατί δικαίως θα γυρίσουν και θα μας πουν, εσείς γιατί δεν μιλούσατε τόσα χρόνια, δεν ζούσατε σʼ αυτήν τη χώρα, σʼ αυτήν την Ευρώπη;», έλεγε έμπειρος Μητροπολίτης.

Στραβοτιμονιές
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα διαθέσιμα κεφάλαια της Εκκλησίας και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος ψάχνει από πού να κάνει περικοπές. Τα έξοδα «παράστασης», μετακινήσεων και τα οδοιπορικά έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο εδώ και μήνες. Όμως είναι «ασπιρίνες» μπροστά στο πρόβλημα, γιʼ αυτό και ακούγεται ως πολύ πιθανό σενάριο να κάνει στάση πληρωμών για μερικούς προμηθευτές, όχι όμως και στους μισθούς των υπαλλήλων. «Το καράβι έπεσε σε ξέρα με τις λάθος επενδυτικές επιλογές των παλιών διοικήσεων της ΕΚΥΟ, που πίστεψαν πως το οικονομικό περιβάλλον θα είναι πάντα ευνοϊκό», έλεγε τις προάλλες Μητροπολίτης που έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση. Αν σκεφτεί κανείς πως κάθε μετοχή της Εθνικής Τράπεζας –που δανείστηκε για να αγοράσει η Εκκλησία– αποτιμάται από μερικές δεκάδες μόλις στο 1,70 ευρώ μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος του… βράχου όπου έχει πέσει το καράβι της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ