Κροτίδα λάμψης η κίνηση των «3»
Και φαίνεται ότι μάλλον ήταν λάθος αφού ο κρότος –θραύσματα προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπήρξαν…– κράτησε μόλις δύο μέρες, γρήγορα εκτονώθηκαν τα αέρια… Τα γεγονότα που ακολούθησαν καπέλωσαν την πρωτοβουλία-έκπληξη (;) Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση. Και προκαλεί απορίες, αφού ήξεραν, ήταν κοινό μυστικό, ότι η εβδομάδα αυτή θα ήταν δραματική, όπως αποδείχθηκε, τόσο με τις απονενοημένες κινήσεις του πρωθυπουργού όσο και με την κορύφωση των αντιπαραθέσεων και του κλίματος έντασης μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και η «βόμβα» των «3» προκάλεσε αντισυσπειρώσεις στον χώρο των βουλευτών και των υπουργών.
Προβληματισμό προκάλεσε και η σύνθεση της νέας «τρόικας». Και ναι μεν οι «τρεις» έχουν κοινό χαρακτηριστικό, είναι στην ίδια κατεύθυνση, της σκληρότατης εφαρμογής και υλοποίησης μέχρι κεραίας των απαιτήσεων της «τρόικας» των δανειστών, όμως ο Ραγκούσης ήταν η έκπληξη. Που μάλλον απωθεί, παρά ενώνει, φέρνει κόσμο, αφού έχει γίνει το «κόκκινο πανί» με το ύφος του και την ωμότητα των θέσεών του, όχι μόνο για τους «ταξιτζήδες» αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση και μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Βέβαια έχει κατορθώσει να γίνει ο εκλεκτός εκδοτικών συγκροτημάτων, γιατί βρίσκεται στη γραμμή τους για κατεδάφιση (μεταρρύθμιση την ονομάζουν) των πάντων.
Όμως και όσοι διάβασαν το άρθρο-μανιφέστο των τριών επαναστατών έμειναν με μια πικρή γεύση. Ήταν περισσότερο μήνυμα προς τα έξω, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απουσίαζε μια λέξη κοινωνικής ευαισθησίας, δεν έδινε ελπίδα, όραμα στον πολίτη… Αντίθετα, έβγαινε ότι για όλα φταίει ο κόσμος, οι διάφορες τάξεις, οι συντεχνίες…
Κοινωνία, άνθρωποι, δεν είναι αυτοί;
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε το μανιφέστο των «3» διατακτικό χαρακτήρα προς την κοινωνία, προς τον λαό…
Παρομοιάσθηκε η πρωτοβουλία των «3» με εκείνο το δείπνο των «4» στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου (Πάγκαλος, Αυγερινός, Σημίτης και Βάσω), από το οποίο ξεκίνησαν οι διεργασίες για υπονόμευση και ανατροπή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Μάλλον υπερβολική διάσταση δίνεται. Ο καιρός θα δείξει… Οι συνθήκες πάντως δεν είναι όμοιες… Πικρόχολες πάντως ήταν οι αντιδράσεις και οι… ζήλιες που εκδηλώθηκαν. Και η χολή που χύθηκε από ομοϊδεάτες, που προφανώς είδαν να τους παίρνουν οι «3» την… μπουκιά από το στόμα… Ακόμα και στη δήλωση Βενιζέλου, που επιφανειακά έδινε την εντύπωση ότι τους είδε θετικά, πίσω από τις γραμμές ήταν φανερές οι αιχμές. Ασφαλώς τον ενόχλησε γιατί ο άλλοτε υπαρχηγός του στη ρήξη με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Λοβέρδος, έβγαλε δική του περπατησιά… Βέβαια ο Ανδρέας μετά από εκείνο το επεισόδιο με τον καφέ που πέταξε ο Ρέλλος στον Βαγγέλη, αλλά και τις επιλογές του, που προκαλούσαν μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει αποστάσεις και ήταν βέβαιο ότι κάποια κακιά στιγμή θα προχωρούσε μπαίνοντας ο ίδιος μπροστά… Όπως και συνέβη.
Όμως και στον χώρο των βουλευτών, μετά το πρώτο μούδιασμα, άρχισαν οι βολές και τα ερωτήματα, πού το πάνε, ποιοι κρύβονται από πίσω, ότι διχάζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διασπούν την ενότητα, τις ώρες αυτές που είναι οι βουλευτές στα κάγκελα και έχουν συνειδησιακό πρόβλημα για την ψηφοφορία της Πέμπτης, έχουν απέναντι τον κόσμο και το μαχαίρι που τους βάζει στον λαιμό ο πρωθυπουργός ή ψηφίζετε ή η χώρα τελειώνει, και αρχίζει η μακριά νύχτα, κατά τον Βενιζέλο, που πήρε στα χέρια του την επιχείρηση τρόμου, και τους «3» το μόνο που τους απασχολεί είναι η επόμενη μέρα, που κακά τα ψέματα, με τη συμφορά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, στην οποία συμμετέχουν και οι «3» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης), δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενη μέρα για όλους τους. Κι αυτό είναι διάχυτο, όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.
Κάποιοι μάλιστα το τράβηξαν ακόμα παραπέρα. Μίλησαν για «άκρατο καιροσκοπισμό». Ότι θέλησαν οι «3» να δώσουν διαπιστευτήρια προς τα έξω, παρά προς τα μέσα, ότι εμείς έχουμε αποδείξει με έργο ότι είμαστε πιο αποφασιστικοί… και πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι ζητήσετε…
Προς το παρόν, το άρθρο-μανιφέστο των «3» το μόνο που προσέφερε είναι η επιβεβαίωση ότι στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ισχυρή ηγεσία, αντίθετα, είναι όλα μπάχαλο, κατάσταση διάλυσης επικρατεί, ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει, και ο ένας υπουργός υπονομεύει τον άλλον, και η κίνηση των «3» αποκαλύπτει ότι άρχισε το ξήλωμα από μέσα και πλέον έχει ξεκινήσει ο αγώνας διάσωσης…
Βαρύ το κλίμα για τους «3»
Αρνητικό ήταν το κλίμα για την «επανάσταση» των «3» στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας.
Με σαφέστατες αιχμές εναντίον τους μίλησαν επτά υπουργοί. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Πάνος Μπεγλίτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Ξυνίδης.
Τόνισαν ότι αυτήν τη στιγμή η κοινωνία έχει πραγματικό πρόβλημα, δεν βοηθά να χωρίζουμε τον κόσμο σε συντεχνίες, και δεν μπορεί να ορθώνουμε τείχη απομόνωσης στον κόσμο.
Κι εσύ, Βρούτε;
Ο πρωθυπουργός δεν μετείχε στη συζήτηση, απέφυγε να παρέμβει, σύμφωνα όμως με υπουργούς, ενοχλήθηκε πολύ, όχι τόσο από την πρωτοβουλία-άρθρο, αλλά κυρίως από τη συμμετοχή του Γιάννη Ραγκούση:
– «Δεν το περίμενα αυτό από τον Γιάννη», φέρεται να είπε…
Και σίγουρα εννοούσε ότι εγώ σε πήρα από την Πάρο, δημαρχάκο, και από το πουθενά σε έκανα αφεντικό, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, γραμματέα, βουλευτή Επικρατείας, υπαρχηγό, αντʼ αυτού, και έρχεσαι και καρφώνεις το μαχαίρι στην πλάτη μου… επειδή σʼ έστειλα σε άλλο υπουργείο… Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι την ίδια μέρα στην ίδια εφημερίδα, το «Έθνος», δημοσιεύτηκε άρθρο του έμπιστου αυτήν την εποχή του πρωθυπουργού, του Μόσιαλου, που είναι στην ίδια γραμμή με τους «3» και πολλοί διερωτήθηκαν αν αυτό σημαίνει ότι έμμεσα εγκρίνει την κίνηση ο Γιώργος ή αυτονομήθηκε και ο διορισμένος Ηλίας, α λα Ραγκούση…
Επαφές με άλλους;
Η ερμηνεία που δίνουν κυβερνητικοί κύκλοι στην κίνηση των «3» είναι ότι διαβλέπουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και θέλησαν να εγγραφούν στην… εφεδρεία για την επόμενη μέρα… Δεν είναι, λένε, τυχαία η στιγμή που διάλεξαν να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους…
Ως προς τις συμμαχίες, διαδίδουν κυβερνητικοί παράγοντες ότι έχουν υπʼ όψιν τους επαφές με στελέχη από διάφορους άλλους χώρους, σημειώνουν δε ότι δεν θα είναι έκπληξη αν πάει μαζί τους και η Ντόρα!
Θα υπάρξουν
και άλλες κινήσεις…
Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα εκδηλωθούν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και άλλες… πρωτοβουλίες που θα είναι ανταγωνιστικές της κίνησης των «3».
Ζημιά τούς έκανε…
Κατά σύμπτωση (;), την Κυριακή που… έσκασε η βόμβα των «3», το «Βήμα» είχε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με τίτλο «Οι πρεσβείες ψάχνουν τους νέους πολιτικούς ηγέτες – Ποιους εμπιστεύονται από το ΠΑΣΟΚ και ποιοι “παρακολουθούνται” από τη ΝΔ», και από το ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Λοβέρδο σημειωνόταν ότι σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες ένα πρόσωπο που κάνει πολύ καλή εντύπωση πέραν του Ατλαντικού αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ο κ. Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας, αν και οι ξένοι συνομιλητές του μαρτυρούν ότι προσέχει ιδιαίτερα τον τρόπο που εκτίθεται και οικοδομεί το ηγετικό του προφίλ, κινείται στοχευμένα και προσεκτικά. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν εκτιμήσει τον εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό λόγο του ήδη από την περίοδο όπου ήταν υπουργός Εργασίας στις αρχές της «εποχής του Μνημονίου».
Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται πολιτικό στέλεχος που μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.
Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό. Ο Λοβέρδος πάντως διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχουν επαφές και τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με… ξένες δυνάμεις, που διαχρονικά καθορίζουν ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με κάποιους να ξεφεύγουν, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Για την Άννα Διαμαντοπούλου σημειώνει το δημοσίευμα του «Β» ότι έχει «πολύ καλές επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο» και ότι η «τρόικα» εμφανίζεται ενθουσιασμένη από την πυγμή που έχει επιδείξει η «ωραία Άννα» στην προώθηση των αλλαγών, καθώς και από τις απόψεις της ότι έχει έρθει η ώρα της συναίνεσης και της συνεννόησης –άρα και των κυβερνήσεων συνεργασίας– για την υπέρβαση της κρίσης, δηλαδή «κουμπώνει» πλήρως με τα αναφερόμενα στο μανιφέστο τους.
Για τον Ραγκούση ούτε λέξη. Φαίνεται ότι ακόμα οι πρεσβείες τον… γραδάρουν… Και προφανώς ζητούν έμπρακτες αποδείξεις.
Από εκεί και πέρα καλά λόγια έχουν οι ξένες πρεσβείες για τον Παπακωνσταντίνου και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι «αποτελεί ενδιαφέρουσα περίπτωση».