Καταλόγισαν ευθύνες στον Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί

Ο γιος του αδικοχαμένου αρχηγού του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλας, κατηγόρησε την Κυπριακή Αστυνομία ότι είναι χειραγωγημένη και παραλείπει στοιχεία, προφανώς από το πόρισμα Πολυβίου, για να σώσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έχει προ καιρού χάσει τη στήριξή του από τον λαό. Τόσο ο Νικόλας Ιωαννίδης όσο και ο Μιχάλης Θεοφίλου, πατέρας του αδικοχαμένου πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, εκτός τον καταλογισμό ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια και στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, θα ασκήσουν και ιδιωτική ποινική δίωξη σε βάρος παντός υπευθύνου.

Υπό την αιγίδα της
Επιτρόπου Γκεοργκίεβα
Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης. Επρόκειτο για μια εκδήλωση μνήμης των δεκατριών θυμάτων στη ναυτική βάση στο Μαρί από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και Γιαννάκη Κασουλίδη. Η τελετή ήταν υπό την υψηλή αιγίδα της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος καθʼ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Την Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκπροσώπησε ο κ. Ντένις Τσάιβι.

Δάκρυσε ο Ντολ
Ο κ. Ντολ και ο κ. Τσάιβι έδωσαν στους συγγενείς των θυμάτων αναμνηστικές πλακέτες με τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ελλαδίτες, κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ είπε ότι «συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη γενναιότητα των δεκατριών ανδρών που μέσα στη δίνη της φωτιάς έδωσαν τη ζωή τους για την εκτέλεση του καθήκοντος» και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ σήμερα κοντά σας όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ως πρώην εθελοντής πυροσβέστης. Ξέρω», τόνισε ο κ. Ντολ, «ότι η λέξη ευτυχία φαντάζει εξωπραγματική για σας. Όμως η θυσία των δικών σας ανθρώπων είναι παραδειγματική». Είμαι σίγουρος ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, θα τα καταφέρετε. Φίλοι μου, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον χρόνο και οι άνδρες σας θα αναγεννηθούν με την ανατολή του ηλίου. Είμαι δίπλα σας με όλη μου την καρδιά».
Ο κ. Τσάιβι, από την πλευρά του, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο, μεταφέροντας το μήνυμα της Επιτρόπου Γκεοργκίεβα είπε: «Σε τέτοιες στιγμές, σε στιγμές ανθρώπινης δυστυχίας, οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και προσπαθεί να απαλύνει τις επιπτώσεις της καταστροφής, ειδικότερα με την παροχή βοήθειας μέσω του Πολιτικού Μηχανισμού Προστασίας της ΕΕ».

Ηρωικές πράξεις
σε αντιηρωική εποχή
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους επισήμανε ότι σε μια αντιηρωική εποχή η Κύπρος απέκτησε ήρωες. Και πρόσθεσε: «Όπως έγραψε ο Μπρεχτ, οι λαοί που χρειάζονται ήρωες είναι δυστυχισμένοι. Αυτό είναι αλήθεια. Είμαστε ένας δύσμοιρος λαός, αλλά έχουμε την πανάκριβη ανταμοιβή να είμαστε περήφανοι για τους γενναίους μας». Η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι οι νεκροί μάς δίδαξαν την ετοιμότητα μπροστά στο θάνατο και τους εκφράζουμε την αιώνια αγάπη και ευγνωμοσύνη. «Οι δεκατρείς νεκροί αποτελούν παραδείγματα αυτοθυσίας και αλτρουισμού». Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης εξήγησε ότι αξιωματικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες, καθώς και απλοί ναύτες έπεσαν σε ώρα καθήκοντος. Και ειδικότερα, αναφερόμενος στον Διοικητή Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Διοικητή Ναυτικής Βάσης Λάμπρο Λάμπρου, τόνισε ότι παρέμειναν ως την τελευταία στιγμή για να σώσουν τη μονάδα τους, όπως θα το έπρατταν και για το πλοίο τους. Όλοι τους είπε έκαναν συνειδητή επιλογή αυτοθυσίας. Το ίδιο έπραξαν και οι πυροσβέστες, καθώς και οι ναύτες της βάσης.

Στα δικαστήρια

Εκ μέρους των συγγενών μίλησε ο Μιχάλης Θεοφίλου ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στο ιστορικό της τραγωδίας και ταυτοχρόνως αναφέρθηκε στις αμέλειες και τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας οι οποίοι, όπως είπε, παραιτήθηκαν. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι οι συγγενείς θα προσφύγουν ενώπιον των δικαστηρίων για αστική ευθύνη κατά παντός υπευθύνου και κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει κοινοτική οδηγία για την ασφάλεια της φύλαξης των πυρομαχικών.


Σχολιάστε εδώ