Η «ντε φάκτο» ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ

Το «πακέτο» μείωσης της απήχησης της ΕΡΤ περιλαμβάνει το λουκέτο σε δραστηριότητες (ΕΤ1, «Ραδιοτηλεόραση» κ.ά.), την απομάκρυνση προσωπικού με την εργασιακή εφεδρεία, την ανάθεση εργασιών της σε τρίτες εταιρείες και την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με το ενιαίο μισθολόγιο.

Το ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος δημιουργεί την αίσθηση πως η κυβέρνηση δρα υπό την καθοδήγηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δημοσιογράφων της ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα, η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ραδιόφωνο Βασιλεία Ζερβού επισήμανε πως η κυβέρνηση «από ανώνυμη εταιρεία μετέτρεψε την ΕΡΤ σε ΔΕΚΟ μέσα σε μια νύχτα».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, όπως είπε, έχουν υποστεί τέσσερις περικοπές, με συνολικές απώλειες κατά 35%. Κάποιοι «ήρθαν, είδαν, άρπαξαν και έφυγαν», είπε χαρακτηριστικά για όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Η Σταυρούλα Χριστοφιλέα επισήμανε πως «μπερδεύουν την αποστολή της ΕΡΤ, που είναι η ενημέρωση, η οποία αποτελεί δημόσιο αγαθό», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε προνομιούχοι. Είμαστε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια, και αυτό θέλουν να μας κόψουν».

Η Ντένια Σαρακίνη σημείωσε πως, αν οι δημοσιογράφοι ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα Ταμεία, θέτοντας το ερώτημα αν στις προθέσεις περιλαμβάνεται «η υφαρπαγή του Ταμείου».

Σημείωσε ακόμη πως είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία η ένταξη των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο», τονίζοντας ότι «έτσι επιχειρούν να καταργήσουν τον ρόλο των δημοσιογράφων, μετατρέποντάς τους σε κρατικούς υπαλλήλους».

Αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία, οι δημοσιογράφοι θα πάψουν να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, σημείωσε η Λένα Αργύρη. Η Πηνελόπη Γαβρά, τέλος, επισήμανε πως είναι «θολό το τοπίο για τους συμβασιούχους».


Σχολιάστε εδώ