Η Δημοκρατία υπό διωγμόν

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει στήσει τη δημοκρατία στον τοίχο και την «πυροβολεί» με δόσεις. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές και τελείως αντίθετα πράττει. Σήμερα ζούμε το λογικά παράδοξο, αλλά νεοφιλελεύθερα λογικό, ο κ. Βενιζέλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, να έχει βάλει το Μνημόνιο υπεράνω του Συντάγματος και το Μεσοπρόθεσμο υπεράνω οιασδήποτε κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ήδη η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού. Οι πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις και τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από τη Μεταπολίτευση ως τώρα απαιτούν: «Όχι στο Μνημόνιο, όχι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, Πραγματική Δημοκρατία τώρα». Να τους σταματήσουμε, να τους διώξουμε.

Η χώρα χρειάζεται ως μέσο και στόχο ανάπτυξης μια νέα περίοδο δημοκρατίας που κεντρικό ζήτημα της είναι: Το κατʼ ανάθεση τελείωσε, οι λευκές επιταγές αποσύρθηκαν.

Χρειαζόμαστε μια νέα δημοκρατική οργάνωση της συλλογικής, της δημόσιας ζωής που βασικά στοιχεία της θα είναι η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε τομέα της ζωής, της παραγωγής, της κοινωνίας με:

– Δημόσια λογοδοσία των πολιτικά υπευθύνων.
– Κοινωνικό και δημοκρατικό προγραμματισμό και έλεγχο.
– Ανάκτηση του δημοσίου χώρου σε όλες του τις διαστάσεις, από την εργασία και την παραγωγή ως την παιδεία, την πρόνοια, τη διοίκηση σʼ όλες τις μορφές της.

Μια προοδευτική διακυβέρνηση έχει ως καθήκον:

«Να προχωρά
ρωτώντας τον λαό
Να διοικεί υπακούοντας
τον λαό»

Μερικά βασικά άμεσα μέτρα μιας τέτοιας δημοκρατίας είναι:

– Να αναπτυχθούν θεσμοί άμεσης και τοπικής δημοκρατίας

– Να θεσπιστεί η απλή αναλογική και διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής για μια ουσιαστική δημοκρατική αντιπροσώπευση.

– Να υποβιβαστεί ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τους αντιπροσωπευτικούς και αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς.

– Να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής.

– Να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Να υπάρχει πλήρης έλεγχος του πολιτικού χρήματος με πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου, με πρόνοιες και αυστηρές ποινές για δωροδοκία (δήμευση της περιουσίας), με αλλαγή και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

– Να εκδημοκρατισθούν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

– Να γίνει επιτέλους διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας.

– Να μπει η δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη.

Μπροστά μας βρίσκεται αγώνας παρατεταμένης ταχύτητας για να αλλάξει η κατάσταση. Πολλά χρειάζεται να γίνουν σε σύντομο χρόνο. Είναι το βαρύ καθήκον ενός νέου προοδευτικού συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά.


Σχολιάστε εδώ