ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ

νΜε το θέμα των αυθαιρέτων συνεχίζεται το μπάχαλο που επικρατεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κατηγορούν όλοι (μηχανικοί και πολίτες) το ΤΕΕ και τη διοίκησή του, καθώς ευελπιστούσαν και πίστευαν ότι το ΤΕΕ θα αναβαθμιζόταν, αναλαμβάνοντας «δημόσιο έργο και εξουσία». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αντιδρώντας και προσπαθώντας να διασώσει την κατάσταση, δημιούργησε, εκτός του call center, μια επιτροπή από έμπειρους μηχανικούς που θα απαντά γραπτά σε ερωτήματα που θα υποβάλλουν οι μηχανικοί. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

νΗ ΔΚΜ και η ΕΛΕΜ είναι προς το παρόν οι μόνες παρατάξεις που κάνουν σεμινάρια για να βοηθήσουν τους μηχανικούς. Σύμφωνα με μηχανικούς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια και των δύο, η ΔΚΜ είναι καλύτερα προετοιμασμένη, έχει καλύτερη προσέγγιση και οι ομιλητές της είναι πιο ενημερωμένοι για το θέμα, ενώ η ΕΛΕΜ μαζεύει πολύ περισσότερο κόσμο, που όμως δεν φεύγει ικανοποιημένος. Ταυτόχρονα, ενημερωτικές εκδηλώσεις οργανώνει το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, που προσπαθεί να πάρει την ενημέρωση από το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να «φουντώνει» η (υποβόσκουσα) κόντρα Σπίρτζη – Αλαβάνου.

νΠαρέμβαση με πρόταση για παράταση του νόμου έκανε ο ΣΠΜΕ (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος) έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Νίκου Ζυγούρη, όπου αναφέρεται ότι έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου) και επικρατεί ένα πραγματικό χάος. Η κατάσταση όπου βρίσκονται οι μηχανικοί είναι θλιβερή αφού κανείς δε τους δίνει υπεύθυνα διευκρινίσεις και αναγκάζονται να ερμηνεύουν τον νόμο κατά το δοκούν. Ο ΣΠΜΕ ζητά επίσης τετράμηνη παράταση στις προθεσμίες, προκειμένου να λυθούν οι εκκρεμότητες και να γίνει εφικτή η τακτοποίηση.

νΕπειδή κάποιοι εκτός του χώρου πιστεύουν ότι η κριτική περί «χάους» στο θέμα των αυθαιρέτων είναι υπερβολική, σημειώνουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο είναι η άποψη του προέδρου του ΣΠΜΕ, που δικαιολογημένα αναφέρει ότι κάθε περίπτωση αυθαιρέτου είναι εντελώς ξεχωριστή και χρειάζεται ξεχωριστή δουλειά από τον κάθε μηχανικό, ενώ το σκεπτικό του νόμου θεωρεί ότι τα περισσότερα μπορούν να γίνουν «σχεδόν αυτόματα». Το δεύτερο είναι ότι το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, παραδέχεται τις προχειρότητες και τις ελλείψεις του νόμου, αφού έβγαλε διευκρινιστική εγκύκλιο για την τακτοποίηση των αυθαίρετων «μπάρμπεκιου» και των μαντρών που έχουν ύψος μεγαλύτερο του νόμιμου – αδειοδοτημένου. Τέτοιες προβλέψεις δεν είχε ο νόμος, ενώ οι περιπτώσεις αφορούν χιλιάδες πολίτες, που δεν θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους καθώς οι μηχανικοί δεν θα υπέγραφαν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις.

νΣχετικά με τις βεβαιώσεις που θα δίνουν οι μηχανικοί για τα συμβόλαια, το ΤΕΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πρότυπες βεβαιώσεις, για να προστατεύσει τα μέλη του. Μάλιστα από την Τετάρτη υποβάλλονται και μέσω της ιστοσελίδας. Για τον τρόπο προσδιορισμού της αμοιβής, όμως, ούτε κουβέντα…

νΟ εκπρόσωπος της ΕΛΕΜ στη διοικούσα του ΤΕΕ Θόδωρος Σεραφίδης πρότεινε για αναπληρωματικό στο ΔΣ του ΕΤΑΑ το ίδιο άτομο που πρότεινε η παράταξη για αναπληρωματικό στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, τον Μιχάλη Πουλάκη. Η «καζούρα» των υπολοίπων «δεν έχει άλλον η ΕΛΕΜ» και τα σχετικά σχόλια έπεφταν βροχή… Το θέμα είναι ποιος θα γλιτώσει τους Σεραφίδη και Πουλάκη από την κριτική του «rock star» (λόγω παρουσιαστικού) της ΕΛΕΜ Θανάση Γρηγορόπουλου, που τους κατηγορούσε και για τα σεμινάρια, όπως σας γράφαμε.

νΠολύ χαρούμενος είναι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ στον ΣΑΔΑΣ επειδή δεν σχηματίστηκε τελικά το ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων που προωθούσε ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων Λυρούδιας. Ο λόγος είναι γιατί έμειναν εκτός παιχνιδιού στελέχη της παράταξής του, όπως ο Δούμας, για τον οποίο εκφράζεται με τον χειρότερο τρόπο. Σίγουροι παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΜ για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του ΣΑΔΑΣ. Είναι βέβαιοι για την υποστήριξη της ΠΑΣΚ, ενώ ελπίζουν και στη στήριξη της ΔΚΜ.

νΈντονα δυσαρεστημένοι για τη στάση του ΤΕΕ και του προέδρου του είναι οι μηχανικοί του Δημοσίου (δημόσιοι υπάλληλοι). Θεωρούν ότι είναι οι μοναδικοί από τους επιστημονικούς κλάδους που δεν κατάφεραν να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο. Κάτι κατάφεραν για την εξαίρεσή τους δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι, και πιστεύουν ότι μόνον αυτοί «έπεσαν βορά» στο ενιαίο μισθολόγιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ, λόγω της έλλειψης εκτίμησης προς τους δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς, τους άφησε στη μοίρα τους. Αυτές οι κατηγορίες οδήγησαν τον πρόεδρο του ΤΕΕ να στείλει, την τελευταία στιγμή, επιστολή στην κυβέρνηση και στη Βουλή, με την οποία ζητά εξαίρεση ή ειδικές ρυθμίσεις για τους μηχανικούς του Δημοσίου.

νΝέο, και μάλιστα «πράσινο», ΓΟΚ (Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό) ακούγαμε για καιρό, αλλά δεν βλέπαμε. Οπότε μάθαμε ότι οδεύει προς «αναβολή», για την περίοδο προς το τέλος της άνοιξης του 2012, ίσως και για το καλοκαίρι. Η, σχεδόν ετήσια, μετακίνηση οφείλεται στον φόρτο εργασίας του υπουργείου για τα αυθαίρετα, τους ημιυπαίθριους και τα Ρυθμιστικά Σχέδια, μας λένε. Και για να έχουν οι φορείς χρόνο για διαβούλευση… Γιατί δεν τους πιστεύουμε;

νΑκούμε ότι το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα επιδότησης για την εξοικονόμηση νερού στα σπίτια, στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την ενέργεια. Μη βιαστείτε να χαρείτε. Διότι η παγίδα βρίσκεται στο ότι «πακέτο» θέλουν να φέρουν και το πιστοποιητικό εξοικονόμησης νερού για τα σπίτια, αντίστοιχο με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή ακόμη ένα, νέο, χαράτσι! Και ενώ το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά κάποιους, το χαράτσι του πιστοποιητικού θα αφορά τους πάντες!

νΝα ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας… Γράφαμε συνεχώς, από το καλοκαίρι, ότι το ΤΕΕ δεν παρεμβαίνει δημοσίως και ότι χωλαίνει στην ενημέρωση και στην επικοινωνία. Μόνο εδώ διαβάζατε τέτοια κριτική. Ξαφνικά μέσα σ’ έναν μήνα (παρά κάτι) το ΤΕΕ (κυρίως ο πρόεδρός του) έχει κάνει μπαράζ συνεντεύξεων, δηλώσεων και συνεντεύξεων Τύπου, εκσυγχρόνισαν την ιστοσελίδα τους και έκαναν την ηλεκτρονική ενημέρωση των μηχανικών ημερήσια. Είδατε που όλοι βελτιώνονται όταν βλέπουν την κριτική;

***

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος φαίνεται ότι ψάχνει συμμαχίες για να ξαναδιεκδικήσει τη θέση του προέδρου στις επόμενες εκλογές. Θεωρεί ότι ο Σπίρτζης τον έριξε στις συμφωνίες που έκαναν και θέλει να πάρει «εκδίκηση».


Σχολιάστε εδώ