ΕΔΟΕΑΠ: Απολύσεις στα τυφλά

Πρώτη περίπτωση, ιατρού στην οποία η πρόεδρος προ ημερών είπε ορθά κοφτά: «Ή παραιτείσαι ή σε απολύω». Και όταν η γιατρός τη ρώτησε για ποιον λόγο προτίθεται να την απολύσει, πήρε την απάντηση: «Πρέπει να υπάρχει λόγος;».

Δεύτερη περίπτωση, φυσιοθεραπεύτριας, η οποία επίσης αναζητεί τους λόγους της απόλυσής της. Αρνούνται να της γνωστοποιήσουν ακόμη και το περιεχόμενο των «καταθέσεων» δύο συνεργατών του ΕΔΟΕΑΠ σχετικά με την αντίδραση της φυσιοθεραπεύτριας σε κάποιες αλλαγές των εργασιακών της συνθηκών. Έτσι, δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει ο «φάκελός» της ώστε να υποστηρίξει την υπόθεσή της. Για την απόλυση της -χαμηλόμισθης μεταξύ άλλων- ιατρού μπορεί να προβληθεί η δικαιολογία ότι γίνεται για μείωση των δαπανών. Η μείωση όμως δεν επιτυγχάνεται με την απόλυση ενός γιατρού. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν περιθώρια για μείωση των αποδοχών ορισμένων υψηλόμισθων συνεργατών, σε λογικά πλαίσια και υπό το βάρος της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο ΕΔΟΕΑΠ χρειάζεται έναν ακόμη παθολόγο, τον οποίο το ΔΣ έχει αποφασίσει να προσλάβει με διαγωνισμό, μετά την επικείμενη αποχώρηση του αρχιάτρου κ. Π. Πετράκου. Θα δούμε εάν στη θέση της ιατρού που απειλείται με απόλυση θα προσληφθεί άλλος γιατρός με την ίδια ειδικότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις υποψίες ότι οι απολύσεις δεν αποφασίζονται για το καλό του Οργανισμού, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων, προσωπικών στόχων. Ελπίζουμε ότι η νέα αρχίατρος Βασιλική Σιατερλή, στηριζόμενη στην πείρα και στις αξιοκρατικές επιλογές της, θα υλοποιήσει την αναδιάταξη των ιατρικών υπηρεσιών του Ταμείου, με ορθολογική διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς εξωεπιστημονικούς προσανατολισμούς και δεσμεύσεις.

Όπως είναι γνωστό, από τις 17.10.2011 όλες οι οικονομικές συναλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ με τους ασφαλισμένους διενεργούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για ποσά κάτω των 300 ευρώ. Το Ταμείο καταβάλλει καθημερινά στις τράπεζες τα απαραίτητα ποσά και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα εισπράττουν δυο τρεις ημέρες μετά την έγκριση οποιασδήποτε παροχής. Αυτά επειδή κάποιοι συνάδελφοι μας καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες καθυστερούν ακόμα και μία εβδομάδα για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ