Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Ο Πρόεδρος Ομπάμα επανήλθε στο πάγιο αίτημα των ΗΠΑ για υπερτίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν. Και ανέβασε τους τόνους της επίθεσης εναντίον της Κίνας, την οποία ανοιχτά πλέον την κατηγόρησε ότι χειραγωγεί την ισοτιμία του νομίσματός της διατηρώντας το τεχνητά υποτιμημένο, γεγονός που προκαλεί βλάβη στις αμερικανικές βιομηχανίες και στην αγορά εργασίας. Όμως ο Ομπάμα φαίνεται ότι ξεχνάει ότι η Κϊνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, καθώς κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού χρέους, ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Και με το «όπλο» αυτό μπορεί να συντρίψει το δολάριο εν ριπή οφθαλμού. Και τότε βέβαια θα συντριβούν μαζί με τις ΗΠΑ και όλες οι δυτικές οικονομίες, δηλαδή παγκόσμια οικονομική κρίση. Αφορμή για τη δήλωση αυτήν του Ομπάμα έδωσε η κατάθεση στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή πρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες που χειραγωγούν τα νομίσματά τους, εννοώντας φυσικά την Κίνα. Επίθεση όμως εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι προ εικοσαημέρου λέγοντας ότι η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας παρεμποδίζει μια φυσιολογική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Με την επιδίωξη αυτήν των Δημοκρατικών και του Προέδρου διαφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και κάλεσαν τη Γερουσία να απορρίψει το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να υπαγορεύσει το Κογκρέσο σε μια άλλη χώρα τη συλλαγματική της πολιτική. Έντονα αντέδρασε και το Πεκίνο, με προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η επιβολή πρόσθετων δασμών αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οικονομικός πόλεμος από τις ΗΠΑ ή προεκλογικό πυροτέχνημα; Πιθανότερο το δεύτερο.

2
Στα περισσότερα κράτη-μέλη της «ΕΕ-27» οι κατώτατοι μισθοί, εκπεφρασμένοι σε ευρώ, ξεκινάνε από 123 ευρώ και φτάνουν τα 349. Στην κατηγορία αυτή είναι η Εσθονία, η Λεττονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία κ.λπ. Η ένταξή τους στην ΕΕ δεν φαίνεται να βοήθησε και πολύ τις χώρες αυτές, που έγιναν μέλη ομαδικά στην τελευταία διεύρυνση. Δεν βοήθησε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών αυτών που εξακολουθούν να παράγουν φθηνά προϊόντα, πολλά από τα οποία εξάγονται στις ισχυρές οικονομικά χώρες της ΕΕ και κυρίως της Ευρωζώνης. Είναι οι δουλεύουσες οικονομίες. Και πιθανόν για τον λόγο αυτό (και τον ρόλο) έγιναν δεκτές στην ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολύχρονες διαπραγματεύσεις. Από την ένταξή τους ονειρεύονται βελτίωση της καθημερινότητάς τους, χωρίς όμως αυτή να έρχεται. Και τούτο γιατί η ΕΕ δεν είναι ένωση λαών, αλλά ένας οργανισμός-στήριγμα του «νεοφιλεύθερου καπιταλισμού» που αγωνίζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας. Γι’ αυτό ποτέ δεν θα υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών των κρατών-μελών της. Υπακούει στην εντολή: «Χορτάστε με λόγια τους φτωχούς». Αυτό ακριβώς εφαρμόζουν οι ηγέτες μας. Δυστυχώς!

3
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι περίπλοκο και άδικο. Και εξήγγειλε ότι θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή νέο φορολογικό νόμο για την άρση των αδικιών και την απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος. Ο νέος φορολογικός νόμος κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση και δυστυχώς είναι περισσότερο άδικος από τον μέχρι τώρα ισχύοντα. Και ειδικά στη φορολογία εισοδήματος, με τις κλίμακες που καθιερώνει και με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου οι αδικίες του φορολογικού συστήματος για τα κατώτερα εισοδήματα είναι εντονότατες. Έτσι που το φορολογικό μας σύστημα ξεφεύγει εντελώς από την πάγια αρχή της αναλογικότητας εισοδήματος-φόρου. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι για ποσόν εισοδήματος 13.000 ευρώ ετήσια, έχουμε αύξηση του φόρου κατά 39% για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά (από 180 ευρώ σήμερα, ο φόρος με το νέο νομοσχέδιο φτάνει στα 880). Ενώ όταν το ετήσιο εισόδημα φτάνει στις 40.000 ευρώ το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση κατά 10,3% μόνο, και όταν το εισόδημα φτάνει στις 100.000, η αύξηση του φόρου είναι μόνο 2,6%. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδήματα φορολογούνται αγρίως, μέχρι και τετραπλασιασμό της επιβάρυνσης, ενώ στα υψηλά εισοδήματα με συνεχείς μειώσεις φτάνουμε σε επιβάρυνση 2,6% μόνο. Έτσι λοιπόν ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να κάνει πιο άδικη τη φορολογία εισοδήματος και η υπόσχεσή του είναι από το «τσουβάλι των ψευδολογιών» του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ