Βρετανική ραδιουργία στο Κυπριακό με φόντο τριμερή και Προεδρικές

Κύριος δράστης σε αυτήν την πολιτική πρακτική είναι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η τριμερής

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης, δηλαδή η τριμερής μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στις 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της διπλωματίας των κανονιοφόρων, καθότι τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου λόγω των ερευνών για το φυσικό αέριο. Ταυτοχρόνως, η συνάντηση:

= Αποτελεί σταθμό για τις παραπέρα εξελίξεις για την επιβολή ενός σχεδίου στη βάση του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν.

= Θα πραγματοποιηθεί με δεδομένη την τουρκική θέση ότι η λύση συνιστά παρθενογένεση, δηλαδή δημιουργία νέου κράτους, που σημαίνει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προτεραιότητα, ως προς το θέμα της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, του υφιστάμενου παράνομου κατόχου αντί του νόμιμου ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη. Αυτά προκύπτουν από τις τελευταίες συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Ντερβίς Έρογλου.

Παρθενογένεση
και ξένες εγγυήσεις

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκουν όπως οδηγηθεί η κατάσταση σε αδιέξοδο, προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης, για να επιβάλει επιδιαιτησία και να οδηγήσει με τη βοήθεια των Βρετανών είτε σε μια λύση ανάλογη και χειρότερη του Σχεδίου Ανάν είτε να φορτώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη στο αδιέξοδο και να περάσει στο σχέδιο Β, δηλαδή στις μονομερείς αναγνωρίσεις από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη που έχουν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Βεβαίως, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή. Εξ ου και η τακτική του Αλεξάντερ Ντάουνερ να ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία και ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να κλείσουν κεφάλαια, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Το ψητό όμως βρίσκεται στο Περιουσιακό και στην κατανομή των εξουσιών. Εκεί η τουρκική πλευρά είναι αμετακίνητη και θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτύχει την αναγνώριση του υφιστάμενου «ψευδοκράτους» ως συνιστώντος κράτους συνεταιρικού της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υποβαθμιστεί σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Ακόμη, προβλήματα υπάρχουν και στο ζήτημα της ασφάλειας, στο πλαίσιο του οποίου προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ποια όμως ουσιαστική πρόοδος θα μπορούσε να έχει σημειωθεί όταν η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των ξένων εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, όταν λίαν προσφάτως, πριν από τρεις βδομάδες, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ψήφισμα που στηρίζεται σε σχετική με το θέμα έκθεση που τονίζει ρητώς ότι οι ξένες εγγυήσεις στην Κύπρο, όπως και οι βάσεις, δεν συνάδουν προς το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο και ότι οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόστηκαν έχουν εκλείψει;

Δεσμεύσεις
και Προεδρία

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν να κρατήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών ζωντανή, προφανώς να την επιταχύνουν και να δεσμεύσουν όσο περισσότερο μπορούν κυρίως τον Πρόεδρο Χριστόφια επί θεμάτων πέραν της εκ περιτροπής Προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου και της παραμονής τουλάχιστον 50.000 εποίκων. Το πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών είναι διπλό. Αφενός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη στο εσωτερικό, αφετέρου ότι εάν εισηγηθεί επί θητείας του λύση, θα είναι πολύ πιθανό ότι θα καταψηφιστεί. Γι’ αυτό, ο στόχος των Βρετανών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια τώρα, ώστε ακόμη κι αν τον Φεβρουάριο του 2013 γίνει αλλαγή στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις Χριστόφια.


Σχολιάστε εδώ