Ή παίρνεις πρωτοβουλίες ή σε ανατρέπουμε…

Και μετά το πολυνομοσχέδιο, τι;

Το ερώτημα πλανάται, τίθεται εκ των πραγμάτων, με κεντρικό σημείο το τι θα γίνει βέβαια σήμερα και ιδίως την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Το βασικό δεδομένο είναι ότι οι περισσότεροι πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαιτούν πολιτικές πρωτοβουλίες απʼ τον πρωθυπουργό αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μάλιστα πολλοί εξ αυτών (Δημ. Κρεμαστινός, Β. Παπανδρέου, Δημ. Λιντζέρης, Ν. Σαλαγιάννης, Τ. Αντωνίου, Μ. Ανδρουλάκης κ.ά.) συνέδεσαν άμεσα την ψήφο τους στο πολυνομοσχέδιο με την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου.

Η κοινή συνισταμένη του όρου «ανάληψη πρωτοβουλιών» εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον την εννοούν οι περισσότεροι βουλευτές που ζητούν κάτι τέτοιο, είναι:

Κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ή εν πάση περιπτώσει ευρύτερης αποδοχής και σε κάθε περίπτωση συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα.

Απʼ το σημείο αυτό αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις. Άλλοι βλέπουν τη συγκυβέρνηση μέσα απʼ την παρούσα Βουλή, άλλοι τη βλέπουν μέσα από εκλογές, εκτιμώντας ότι όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα (και πιθανότατα η ΝΔ), δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Άλλοι θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή της ΝΔ, που όμως συνεχίζει να αρνείται κάθε ιδέα συγκυβέρνησης, άλλοι όχι. Και άλλοι (π.χ. ο Δημ. Κρεμαστινός) θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή τουλάχιστον και ενός τμήματος της Αριστεράς.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν αυτό δεν ομολογείται από όλους, προϋπόθεση είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αφού ακόμα κι αυτοί οι οποίοι δέχονται τη συγκυβέρνηση (Καρατζαφέρης, Ντόρα) την εννοούν με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο, κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου φοβούνται και δεν αποκλείουν ακόμα και ανατροπή του πρωθυπουργού, εφόσον μετά την επιστροφή του απʼ τις Βρυξέλλες δεν αναλάβει αμέσως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες! Ακόμη κι αν φέρει καλή λύση, θα προχωρήσουν σε κινήσεις…

Είναι πάντως τόσο ρευστό και συνάμα εκρηκτικό το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ώστε ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τις εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα, είναι πιθανό αμέσως μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού να προκηρυχθούν εκλογές. Αυτό το υπαινίχθηκε ο Γ. Παπανδρέου και κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, την Τετάρτη. Στις επίμονες ερωτήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν πάει σε εκλογές και πότε προτίθεται να πάει, απάντησε:

– Δεν σκέφτομαι εκλογές, πριν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του χρέους…

Δηλαδή άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μετά.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια δίνουν και παίρνουν εντός της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, οι ομάδες έχουν λάβει θέση, ο καθένας κάνει το παιχνίδι του για την «επόμενη μέρα», οι συμμαχίες σχηματοποιούνται, ενώ και το κείμενο των «τριών» δημιούργησε νέα δεδομένα (σχετικά πλήρη ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).

Και χαρακτηριστικό του κλίματος ρευστότητας και χάους είναι το γεγονός ότι τα κείμενα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ… δίνουν και παίρνουν.

Ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αποκλείονται ακόμα και αύριο ή μεθαύριο και νέες παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ…

Κυβέρνηση προσωπικοτήτων;

Ένα σενάριο που «παίζεται» τις τελευταίες ώρες είναι η ανάληψη εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου της εξής πρωτοβουλίας, μετά την επιστροφή του απʼ τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτρέψει ένα εσωκομματικό προνουντσιαμέντο:

• Πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων.

Με αυτήν την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μπορεί:

– Να σύρει και τη ΝΔ στη στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης.

– Να αποφύγει τις εκλογές, στον βαθμό που μια εκλογική αναμέτρηση τώρα θα ήταν κυριολεκτικά καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ.

– Να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μεθοδεύσει τις επόμενες κινήσεις του.

Βέβαια η επιτυχία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προϋποθέτει επίσης τη στήριξη της ΝΔ. Αλλά μπορεί να εκτονώσει, ως έναν βαθμό, την εσωκομματική αμφισβήτηση, έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, τότε κυριολεκτικά η κυβέρνηση μετρά μέρες. Είναι σίγουρο ότι όποιο νέο νομοσχέδιο έρθει όχι μόνο θα αμφισβητηθεί, αλλά δεν θα ψηφιστεί από βουλευτές οι οποίοι έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν αντέχουν πια τον χλευασμό και τους προπηλακισμούς απʼ την κοινωνία, τους ψηφοφόρους τους.

Είναι γύρω στους 15 αυτοί οι βουλευτές.

Και με βάση αυτό το κλίμα, ποιος υπουργός θα τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που θα περιέχει έστω και ίχνος νέου βάρους ενάντια στον λαό;

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάς έλεγε ότι… «ακόμα και νομοσχέδιο για την… καταπολέμηση της κατσαρίδας να φέρουν, θα πέσει η κυβέρνηση, διότι θα καταψηφιστεί»!

Πόσω μάλλον, αν μιλάμε για το περιβόητο νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση για την απελευθέρωση των ταξί, που ήδη τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει!

Ήδη απʼ την Παρασκευή το απόγευμα 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με κείμενό τους ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο, αλλαγές που ο Ραγκούσης αρνείται να κάνει.

Οπότε και σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες το πιθανότερο είναι να «θαφτεί» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να «παγώσει» η είσοδός του στη Βουλή προς ψήφιση!


Σχολιάστε εδώ