Έγραψε ιστορία…

Ήταν η Μπέττυ που έγινε γνωστή σʼ όλον τον κόσμο όταν εξευτέλισε την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη (που ουσιαστικά εκείνα τα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα), κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο το 1963. Εκείνη, επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης Ελλήνων και Κυπρίων, επιχείρησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια μέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου «Κλάριτζ», βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς τη να φύγει.

Θυμίζουμε ότι μʼ εκείνο το βασιλικό ταξίδι είχε διαφωνήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής –προφανώς γιατί είχε τις πληροφορίες του– τα Ανάκτορα όμως επέμειναν και έγινε η επίσκεψη.

Εκείνη η διαφωνία ήταν η αρχή της σύγκρουσης του Καραμανλή μαζί τους και οδήγησε στις εκλογές, τον Νοέμβρη, όπου ο Κωνσταντίνος έτρεχε στα στρατόπεδα κι έκανε ψήφους της Ένωσης Κέντρου! Και η κατάληξη ήταν να κερδίσει τις εκλογές ο Γεώργιος Παπανδρέου, με τον Καραμανλή να τα βροντάει και να φεύγει για το Παρίσι, με διαβατήριο στο όνομα «Τριανταφυλλίδης»…

Την εκδίκησή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την πήρε με την επιστροφή του, έπειτα από 11 χρόνια αυτοεξορίας, κατά τα οποία (πρέπει να επισημανθεί για να γνωρίζουν οι γενιές που δεν έζησαν εκείνα τα δραματικά γεγονότα) ΠΟΤΕ δεν ενδιαφέρθηκε για τη χώρα του. Με το δημοψήφισμα που προκήρυξε τότε καταργήθηκε η βασιλεία και με την αλλαγή του πολιτεύματος καθιερώθηκε η Προεδρευομένη Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ