άλλες τυπολογίες

• Στο Νέο Φάληρο ο Παντελής Καψής. Ο πρώην διευθυντής των «Νέων» και του «Βήματος» έκανε τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ… και μάλλον δεν ήταν μια τυχαία επιλογή.

• Τέλος και ο «Καιρός» από την «Ελευθεροτυπία». Όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή στην ηλεκτρονική μας έκδοση, η Μάνια Τεγοπούλου αποφάσισε να απομακρύνει τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή της διευθύντριας της «Ελευθεροτυπίας».

• Έπειτα από πολύχρονη συνεργασία, ο «Αρκάς» αφήνει την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το «Έψιλον» και μετακινείται στο «Έθνος της Κυριακής» μαζί με την ιστορία «Επικίνδυνα νερά», με πρωταγωνιστή έναν καρχαρία.

• Οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ Star Channel και Αιμίλιου Λιάτσου. Όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.typologies.gr, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν συναινετικά σε διακοπή της πολυετούς συνεργασίας τους. Ο εκδότης και δημοσιογράφος επικαλείται προσωπικούς λόγους για την απόφαση αυτήν.

• Αποχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΣ της «Ευρώπης» οι Φώτης Μπόμπολας και Θέμης Αλαφούζος, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο στον Νίκο Μπακατσά, γενικό διευθυντή της εταιρείας.

• Στη «Δημοκρατία» εντάχθηκε ο Δημήτρης Παπαδοκωστόπουλος, πρώην διευθυντής της «Ισοτιμίας», για να αναλάβει το οικονομικό τμήμα του κυριακάτικου φύλλου, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Το τηλεοπτικό περιοδικό θα σχεδιάσει ο Αντώνης Πρέκας.

• Σαφέστατο εσωτερικό μήνυμα του Θέμου Αναστασιάδη από την εφημερίδα του την περασμένη Κυριακή. Αφού σημείωσε πως δεν του αρέσει να κάνει τον ντετέκτιβ ή το μέντιουμ, υπογράμμισε πως «οιοσδήποτε δημοσιογράφος στο “Πρώτο Θέμα” έχει προσωπικό σάιτ, είτε αφανώς είτε εμφανώς, εκφράζει από εκεί τον εαυτό του και μόνο, και σε καμία περίπτωση το “Πρώτο Θέμα”». Τι έχει συμβεί; Φαίνεται πως κάποιοι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που διαθέτουν σάιτ -σ’ αυτήν τη φάση μάλλον τον Χρήστο Ράπτη φωτογραφίζει ο Θέμος- υπαινίσσονται καλύτερη προβολή στο «Θέμα» εάν οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες.

• Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανέβει στην Αγία Παρασκευή ο Νίκος Φελέκης για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Ο ίδιος διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά φαίνεται πως υπήρξε κρούση.

• Ο Alpha ανέλαβε να παράσχει εικόνα στους τηλεοπτικούς σταθμούς από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της τηλεόρασης, λόγω της απεργίας της ΠΟΣΠΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ασκούνταν ισχυρές πιέσεις στην ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εξέδωσε άδεια λίγη ώρα πριν διεξαχθεί η συνάντηση.

• Νέος μέτοχος στην ΙΜΑΚΟ ο Γ. Πολίτης, με 20%. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε, τα λεφτά μπήκαν στην εταιρεία και σύντομα θα αλλάξει το καταστατικό της και το ΔΣ. Από τη μεριά του ο Π. Κωστόπουλος ενισχύει με χρήματα από την προσωπική του περιουσία την εκδοτική επιχείρηση. Παράλληλα, αρθρογραφεί στο δικό του μπλογκ, www.pkool.gr

• Εκτός της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών βρέθηκε και ο «Ελεύθερος Τύπος», που ζήτησε να αποχωρήσει από την ΕΙΗΕΑ πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα, μεταφέρει την εκτύπωσή του από την «Τυποεκδοτική» στην «Ίριδα» των ΔΟΛ – Πήγασου.

• Το Onsports.gr, συμφερόντων Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είναι ο επίσημος υποστηρικτής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2011-2012. Οι επισκέπτες του Onsports.gr θα έχουν τη δυνατότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, να παρακολουθούν τους κρισιμότερους αγώνες της ομάδας.

• «Όσο και να προσπαθούν να μας απαξιώσουν, όσο και να προσπαθούν να μας δείξουν όλους ως άχρηστους και “παπαγαλάκια”, εμείς οι δημοσιογράφοι, οι φωτορεπόρτερ, οι τεχνικοί, τους αποδείξαμε, όπως και στο παρελθόν, πως πολεμάμε για την αλήθεια, άοπλοι, άμαχοι, με μόνα “όπλα” τη φωτογραφική μας μηχανή, την κάμερα, το στυλό και το μπλοκάκι μας», γράφει σε επιστολή του ο Μανώλης Κυπραίος προς τους εργαζομένους στα ΜΜΕ (αναλυτικά στο www.typologies.gr).

Έκπληκτους άφησε τους δημοσιογράφους κυβερνητικό στέλεχος. Αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να υπάρχουν ανταποκριτές του ΑΠΕ στις πόλεις του εξωτερικού, όταν αυτήν τη δουλειά μπορούν να την κάνουν οι πρεσβείες! Αυτή κι αν είναι ρηξικέλευθη ιδέα… Σε λίγο θα πουν και τι χρειάζονται οι δημοσιογράφοι και μετά οι εφημερίδες… Πολύ… δημοκρατικοί έχουν γίνει οι υπουργοί μας…

****

• Αιφνιδιαστική εμπλοκή σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην εκταμίευση του δανείου της «Ελευθεροτυπίας» από την Alpha Bank. Κατά πληροφορίες, δεν δεχόταν να βάλει την υπογραφή του ένας διευθυντής τμήματος της τράπεζας, γεγονός που δημιούργησε αναταραχή. Η εκτίμηση της διοίκησης της εφημερίδας, ωστόσο, είναι ότι το δάνειο θα ληφθεί και σε λίγες ημέρες θα έχουν λήξει όλες οι εκκρεμότητες. Πρόβλημα όμως φέρεται να υπάρχει και με τη δόση των 500.000 ευρώ, που σύμφωνα με την εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή έναντι μισθών στους εργαζομένους της εφημερίδας.

****

• Συμπληρώνονται 23 ημέρες χωρίς να έχει κατορθώσει η κυβέρνηση να διορίσει το νέο, επταμελές ΔΣ στην ΕΡΤ. Τα μέλη του έλαβαν την περασμένη Τρίτη την έγκριση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

• Θα επέστρεφε στην ΕΡΤ υπό προϋποθέσεις, δηλώνει στο www.zougla.gr ο Τζώνυ Καλημέρης, σημειώνοντας πως η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει στα πρότυπα του BBC.

• Η ΕΡΤ πληρώνει για διημερίδα του υπουργείου Παιδείας! Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η ΕΡΤ θα πληρώσει 3.700 ευρώ στο εθνικό δίκτυο τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια επιμορφωτικής διημερίδας στην Αθήνα.

• Τέσσερις ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη προμηθεύτηκε η ΕΡΤ3 από την εταιρεία «Kαραγιάννης», που έχει τα δικαιώματα, έναντι 28.000 ευρώ για δύο προβολές.

• Τις τελευταίες εξελίξεις στη μέτρηση τηλεθέασης και τον άμεσο και μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο τόσο για τα κανάλια όσο και για τους διαφημιστές και τους διαφημιζομένους θα παρουσιάσει ο Jorge Papanicolau, επικεφαλής του Cross-Platform TV Audience Measurement της Nielsen, στο «2nd TV Conference» (www.tvconference.gr) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Caravel».

• Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πηγαίνει η υπόθεση της ΕΡΤ, ύστερα από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μεταξύ άλλων ρωτάει αν «έχει ζητήσει τη συρρίκνωση λειτουργιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και αν υπάρχει περιθώριο για τους δημόσιους φορείς «να εισάγουν κι αυτοί καινοτόμες υπηρεσίες, απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό τους και την επιβίωσή τους στον ανταγωνισμό».

• Σε συμβάσεις με τα υπουργεία για την παροχή ενημερωτικού υλικού προχωράει το ΑΠΕ. Η σύμβαση του Πρακτορείου με το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 1.440 ευρώ τον μήνα.

****

• Σοκ προκαλεί στα media η αλλαγή στάσης του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Publicis Group, που αποφάσισε να οδηγήσει σε πτώχευση τη Leo Burnett και να μην τηρήσει τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι. Η απόφαση της Publicis ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των γάλλων εκπροσώπων με τις Ενώσεις τηλεοπτικών σταθμών και περιοδικών, όπου απορρίφθηκε το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» των οφειλών, πέρα από αυτό που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο (-21%). Ως αντίδραση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται όλα τα ΜΜΕ που ζημιώνονται από την τακτική του διεθνούς Publicis Group να σταματήσουν ολοκληρωτικά την προβολή προϊόντων πολυεθνικών πελατών του (μεταξύ των οποίων, π.χ., και η Procter and Gamble), ώστε να δοθεί λύση σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, η ελληνική πλευρά διαμήνυσε πως θα προσφύγει στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και στη χρηματιστηριακή αγορά όπου μετέχει η εταιρεία. Η συνολική οφειλή της Leo Burnett προς τα ΜΜΕ υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

• Επιτροπή ελέγχου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την απόφαση του Ηλ. Μόσιαλου, την επιτροπή απαρτίζουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άγγελος Τόλκας, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης, ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Δημήτρης Στεφάνου και ο Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και θέση διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ηλ. Μόσιαλου. Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας ορίζεται και ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση των δύο Γραμματειών, με τους Γιάννη Παπαγιαννόπουλο, Μαρίνα Ζακυνθινάκη, Βασίλη Καραβασίλη και Μαρία – Κατερίνα Πολυχρονάκη.

****

• Εκπομπές Web TV με τις τρέχουσες αθλητικές εξελίξεις βγάζει στο internet το σάιτ του NovaΣπορ FM, στο www.sport-fm.gr.

• Στις 27 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Forthnet. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν οι σημαντικές συμφωνίες στο μέτωπο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στις τηλεπικοινωνίες.

• Τα δύο χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το www.protagon.gr, που διαφοροποιήθηκε στον χώρο του διαδικτύου με την παράθεση απόψεων. Ξεχωρίζουν, βέβαια, τα κείμενα του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη.

• Η εφημερίδα «Μαγνησία» και το magnesianews.gr τώρα και στο κινητό σας. Το magnesianews.gr έχοντας συμπληρώσει 2 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο και κρατώντας τα σκήπτρα στην τοπική ενημέρωση στον Ν. Μαγνησίας, από χθες διαθέτει και ηλεκτρονική έκδοση για κινητά τηλέφωνα.

****

• Τα δικαιώματα του τρίτου κύκλου της «Ζωής της άλλης» εξασφάλισε το «TV Zapping», διανέμοντας τα επεισόδια πριν βγουν στον αέρα.

****

• Με τηλεφωνικές παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ αρκετά σάιτ σταμάτησαν την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της απεργίας, να μεταδίδουν ειδήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία για όσους αγνόησαν την απόφαση του σωματείου. Από την άλλη, το ενημερωτικό σάιτ www.briefingnews.gr «κατέβασε ρολά» κατά τη διάρκεια της απεργίας.

• Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 13ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών InfoCom World στο ξενοδοχείο «Divani Caravel». Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο «πάγωσε» μετά την απομάκρυνση του Τ. Χυτήρη, και το «μοντέλο επιβίωσης» για την τηλεόραση.


Σχολιάστε εδώ