Κάτω στον Πειραιά

Οι γιατροί στοίχιζαν στον δήμο 60.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό δυσβάσταχτο για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό θα εργάζονται πλέον με «μπλοκάκι». Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι οι λαϊκές περιοχές του Πειραιά έχουν ανάγκη από αστικού τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από τότε που καθιερώθηκε το ΕΣΥ. Έκτοτε όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θα οργανώσουμε εμείς δημοτικά ιατρεία σε κάθε Διαμέρισμα, στη λογική του εθελοντισμού και με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού, του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου, αλλά και των φαρμακοποιών της πόλης.

// Μεγάλη εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 5, στην αίθουσα του ΕΒΕΠ, στην πλατεία Λουδοβίκου. Υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Τα παιδιά του Πειραιά δείχνουν και πάλι ότι ξέρουν vα τιμούν την ιστορία του τόπου μας και ειδικά τον Πειραιά, ο οποίος -ας μην ξεχνάμε- «έδωσε» στον πόλεμο του 1940 ένα Σύνταγμα νέων ανθρώπων, το 34ο, που έγραψε ιστορία στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.

// Μια εκλογική διαδικασία που μπορεί να σημαίνει πολλά ή και τίποτα είχαμε την περασμένη Πέμπτη στην Ένωση Γυναικών Μάνης. Συγκεκριμένα, στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέου προεδρείου, πρώτη και μάλιστα με εντυπωσιακή διαφορά (πάνω από 50 ψήφους από τη δεύτερη) εξελέγη η Νόρα Μιχαλολιάκου, κόρη του δημάρχου Πειραιά! Η νικήτρια πήρε 107 ψήφους επί συνόλου 109 ψηφισάντων, ενώ δεύτερη ήρθε η δημοσιογράφος Μ. Βλαχάκου και τρίτη η δικηγόρος Μ. Νικολαράκου. Ακολούθησαν η Δήμητρα Γλεζάκου και η Μ. Τσέγκα. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι δεν εξελέγη η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Αγ. Βασιλείου Καίτη Σαλπέα, που μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει σε καμία εκλογική διαδικασία, εκτός από το ότι δεν εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην Αίγινα, όπου όμως υπήρξε διάσπαση στις ψήφους της ΝΔ. Όσον αφορά τώρα την εκλογή της Νόρας Μιχαλολιάκου, πολλοί στον Πειραιά ισχυρίζονται ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας ενδεχόμενης διαδρομής της στα κοινά, που ίσως μελλοντικά εξελιχθεί στη διεκδίκηση πιο ουσιαστικών θέσεων στον δημόσιο βίο.

// Στα Καμίνια ήταν την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, στο ομώνυμο μαγαζί της οδού Μητσοπούλου, που τείνει να γίνει το περιφερειακό «στέκι» της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής της πόλης, μαζί με παλιούς και νέους φίλους, στους οποίους ανέλυσε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους σκέφτεται να βοηθήσει τον Πειραιά και θυμήθηκε στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε μπάλα στη Βασιλικών, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου ήταν το ιστορικό σχολείο της Κατρανίδου το οποίο είχε πάρει ο πατέρας του, αλλά και στην Υμηττού, όπου ήταν το σιδηρουργείο του παππού του. Όλοι θυμήθηκαν με νοσταλγία τα Καμίνια εκείνης της εποχής και δεσμεύτηκαν να κάνουν το καθετί για να αναβαθμιστεί η περιοχή χωρίς να χάσει το «χρώμα» της, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης της πόλης που επιχειρεί η σημερινή δημοτική αρχή.

// Το μέλλον της πόλης μετά τα εξοντωτικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχει κάνει πολλούς επιφανείς παράγοντες να ανησυχούν, καθώς βλέπουν ότι ο Πειραιάς συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Την περασμένη Πέμπτη το θέμα αναλύθηκε μεταξύ… τυρού και αχλαδίου σε ταβέρνα του Χατζηκυριάκειου, σε συγκέντρωση δημοτικών και οικονομικών παραγόντων της πόλης (μεταξύ των οποίων αντιδήμαρχοι, κάποιοι πρώην αξιωματικοί του Λιμενικού, πλοίαρχοι με επικεφαλής τον γνωστό καπετάν Γιώργη Κατσιμπίρη και πλοιοκτήτες). Όλοι συμφώνησαν πως για να αλλάξει η μοίρα του Πειραιά πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση. Ο οικονομικός μαρασμός, η ανεργία και η αβεβαιότητα δημιουργούν τεράστια πλήγματα στην πόλη, γι’ αυτό και απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προς την κατεύθυνση αυτή στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις…

// Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην πλατεία Κοραή οι εκδηλώσεις για την πρώτη Αμφικτυονία που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά. Στην τελετή λήξης δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, τη Μάνη, την Ήπειρο κ.α. Όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και το πλήθος του κόσμου που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις εξέφρασαν με κάθε τρόπο την ικανοποίησή τους και τόνισαν πως η επιτυχία της Αμφικτυονίας την καθιερώνει πλέον ως θεσμό στον Πειραιά.

// Επίσκεψη στην αυτόνομη επαρχία της Μογγολίας Ιμάρ, προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της Liu Xinle, ως αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Σύγχρονη πόλη Νίκαια – Ρέντης» Γιάννης Μαρωνίτης. Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού η αυτόνομη επαρχία της Μογγολίας Ιμάρ έχει αρκετά μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες πολιτιστικής και περιβαλλοντικής επένδυσης. Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων έχει πραγματοποιήσει αρκετές τέτοιες σημαντικές δράσεις στο παρελθόν, αφού η πολιτιστική διπλωματία είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύει πολλά.

// Τι γίνεται τελικά στο Νεκροταφείο Σχιστού; Ενώ αρχικά ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος είχε ακυρώσει τις εκλογές (όπου είχε εκλεγεί ο Γ. Χάσκας) και είχε πάρει την προεδρία ο Στ. Ψαρράς (που πρόσκειται στη ΝΔ), τελικά κατόπιν πιέσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Πειραιά φάνηκε ότι θα προχωρούσε και πάλι στην ακύρωσή τους. Τελικά, όπως μάθαμε, υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει, να μην πάρει πίσω την απόφαση ακύρωσης των εκλογών και να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ο κ. Ψαρράς. Όλο αυτό το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις που γίνονται δείχνουν πως η διαφάνεια έχει πάει… περίπατο στο Νεκροταφείο. Επειδή όμως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι εκλογές κάθε τρεις και λίγο, ποιος θα πάρει την ευθύνη να σταματήσει αυτό το… καρναβάλι και να πει στον κόσμο με ειλικρίνεια τι συμβαίνει; Δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι πως με αυτές τις πρακτικές γελοιοποιούνται οι θεσμοί, αλλά και οι ίδιοι;

// Συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση και αυτήν την εβδομάδα οι προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά για την πάταξη του παρεμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν έλεγχοι και στον χώρο του παζαριού όσο και εκτός αυτού, αλλά και στις συνοικίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασχέθηκαν 70 ανθοδέσμες από αλλοδαπούς στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Δωδεκανήσου στα Καμίνια. Επίσης κατασχέθηκαν περίπου 1.000 λαθραία αντικείμενα (οικιακά είδη, ομπρέλες, αρώματα κ.λπ.) και επιβλήθηκε πρόστιμο σε αυτοκινούμενη καντίνα, επειδή είχε σταθμεύσει σε άλλο σημείο από εκεί όπου προέβλεπε η άδειά της. Τέλος, συνελήφθησαν κάποιοι αλλοδαποί με τρίκυκλα οι οποίοι μάζευαν χαρτόνια από τους κάδους ανακύκλωσης του δήμου. Να σημειώσουμε ότι από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκης έχει ενισχύσει τις περιπολίες στο κέντρο της πόλης, ώστε να παρεμποδίζεται η παράνομη στάθμευση οχημάτων και να διευκολύνεται η κυκλοφορία.

***
Κουίζ:
Ποιος αιρετός του Πειραιά (σ.σ. όλου του Πειραιά, Α΄ και Β΄ Περιφέρεια) έχει βγάλει 3 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό;


Σχολιάστε εδώ