XΡΗΜΑτιστήριο

> Τι δουλειά μπορεί να έχει ένας ακόμη συνταγματολόγος σε νευραλγικό πόστο που σχετίζεται με την εποπτεία της εγχώριας χρηματαγοράς; Εκτός κι αν οι στενές του σχέσεις, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, ως πολιτικό του προϊστάμενο, όσο και με το δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη, που εμπλέκεται με τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, είναι υπεραρκετά ώστε ο κ. Μποτόπουλος να αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

> Τα συμπεράσματα δικά σας! Πληροφορούμαστε ότι μητροπολίτης «πιάστηκε» σε μπλόκο μεικτού κλιμακίου της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, επί της εθνικής οδού, να μεταφέρει με το υπηρεσιακό του αμάξι μια τσάντα γεμάτη χρήματα που δικαιολογήθηκε ότι ανήκαν σε ιδρύματα της περιφέρειάς του. Μαθαίνουμε ότι αν και δεν υπήρχαν τα παραστατικά, εν τούτοις κατόπιν τηλεφωνικής παρέμβασης υπουργού και νομάρχη της ευρύτερης περιοχής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς καν να γίνει κατάσχεση.

> Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η κουστωδία των συμβούλων του ταξιδεύουν προκειμένου να διαφημίσουν την πραμάτεια τους σε Γερμανούς και Γάλλους. Όμως θα έπρεπε να ξέρουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο, αφού οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν καλύτερα τα εγχώρια φιλέτα, καθώς οι εταιρείες τους είναι αυτές που έχουν αναλάβει να ελέγξουν τις επιχειρήσεις μας.

> Καλύπτουν τα νώτα τους, προϊδεάζουν τις εξελίξεις για να μη μας φέρουν προ τετελεσμένων ή κάτι άλλο; Γιατί η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ένιωσε την ανάγκη να αφήσει να διαρρεύσει ότι το εργολαβικό κόστος αποξείδωσης και απομάκρυνσης του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων (στα εργοστάσια που ήταν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαιθανόλης) πιθανόν να καθιστά ασύμφορη την όλη διαδικασία;

> Και οι έχοντες προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται άραγε η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της FBBank από τον μεγαλομέτοχό της κ. Ρέστη; Αν και η παράταση που είχε λάβει τρέχει εδώ και καιρό, εν τούτοις τα περίπου 31 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι πάρα πολλά ακόμα και για τον «πολυδιαφημισμένο» εφοπλιστή.

> Το υπέρογκο χρέος που αλλάζει τη διαπραγματευτική ισχύ ή οι πλάτες του βασικού μετόχου, ο οποίος τυγχάνει πρόεδρος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είναι τελικά αυτό που έσωσε τον όμιλο από βέβαιο λουκέτο; Τι κι αν η τραπεζική χρηματοδότηση για τις περισσότερες εισηγμένες αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, εν τούτοις η εταιρεία Μαΐλλης κατάφερε εν μέσω κρίσης να εξασφαλίσει επιπλέον 74,9 εκατ. ευρώ από τους δανειστές της, με τη μετοχοποίηση των χρεών της να καθιστά βιώσιμη τη λειτουργία της.

> Σαν να μη συνέβη πότε το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, σαν να αφορά άλλη χώρα το σίριαλ Χριστοφοράκου, σαν να εξυγιάνθηκαν οι αμαρτίες μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής! Παρούσα η Siemens Hellas στην 6η Διεθνή Έκθεση Energy – Photovoltaic, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, με προτάσεις για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών. Άντε και καλές δουλειές με το Δημόσιο.

> Παρά τα λόγια τα μεγάλα και τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, η ουσία είναι ότι η ισχύς εν τη ενώσει δεν επετεύχθη! Μπορεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να προχώρησε στην απορρόφηση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, ωστόσο από τη διαδικασία αποχώρησαν ορισμένες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που συστήνουν την Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέων Ναυτιλίας.

> Κάποιος κάπου κάποτε θα πρέπει να απαντήσει γιατί χρειάζονται αλλοδαποί μεσάζοντες προκειμένου να υλοποιηθούν οι ντόπιες συμφωνίες! Αληθεύει ότι το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας έχει εκχωρήσει τη διαχείριση της κάλυψης των ασφαλισμένων του σε ελβετική εταιρεία; Ισχύει ότι αυτή με τη σειρά της έχει αναθέσει σε ελληνική επιχείρηση να κάνει τις προσφορές συνεργασίας σε ιδιώτες ιατρούς;

> Για τις μίζες μάλλον θα μάθουμε όταν θα φύγουν, αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια! Ποια από τις διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών φαίνεται να μεθοδεύει τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της από τα νεοκλασικά κτίρια του κέντρου σε περιφερειακούς χώρους, προκειμένου να προχωρήσει ανενόχλητη στην εκποίησή τους έναντι πινακίου φακής;

> Αν σε αυτό το σταυροδρόμι που βρίσκεται η οικονομία μας δεν ξεδιαλύνουν οι κάθε είδους σκιές και δεν αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, τότε το αδιέξοδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο! Ποιες από τις κρατικά κυρίως εποπτευόμενες τράπεζες, είτε είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου είτε Ιδιωτικού Δικαίου, διατηρούν κωδικό στη Διεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων; Πόσες από αυτές έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές αγοραπωλησιών σε CDS;

> Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των θεσμικών φορέων διαχείρισης περιουσίας να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, αναδεικνύοντας το πρόβλημα! Μείωση του ύψους των υπό διαχείριση κεφαλαίων, αρνητικές αποδόσεις και υψηλό μεσοσταθμικό discount σημείωσαν οι λεγόμενοι επαγγελματίες του χώρου των επενδύσεων.

> Έρχονται τα πάνω κάτω στις κοινοτικές ενισχύσεις! Κλάματα και οδυρμούς αναμένεται να φέρει τόσο στην πράσινη διακυβέρνηση όσο και στην κρατικοδίαιτη αγροτιά το νέο καθεστώς που προωθείται, αφού καταργεί το μοντέλο του «περνάω από το ταμείο ακόμα κι αν δεν παράγω».

> Υπάρχει μια λεπτή οριζόντια γραμμή που χωρίζει τις καλές από τις κακές προθέσεις! Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους είναι ότι οι τραπεζίτες δεν φοβούνται τόσο την κρατικοποίηση, που πιθανόν να τους βοηθούσε αρχικά στην ιδιοποίηση των πλεονασμάτων που παράγουν άλλοι και εν συνεχεία στην επαναγορά των ιδρυμάτων τους απαλλαγμένων από βάρη, όσο την αναγκαστική επανακεφαλαιοποίηση, που θα οδηγήσει είτε στην οριστική τους εκκαθάριση είτε στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

> Τα απανταχού λαμόγια τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να τους ανοίγει διάπλατα τα παράθυρα συνδιαλλαγής με το κάθε παραδικαστικό κύκλωμα! Αληθεύει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά να καταργήσει την υποχρέωση του εισαγγελέα να αιτιολογεί τις μηνύσεις που αρχειοθετούνται;

> Είτε εμπλακούν εγγράφοντας ζημίες είτε όχι, εμφανίζοντας διαφυγόντα κέρδη, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για κακοδιαχείρηση! Από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στην αναδιάταξη του χρέους με κούρεμα των ομολόγων τους, ποιος θα συμβουλέψει τις διοικήσεις τους για το τι θα πρέπει να πράξουν;

> Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι γνωματεύσεις τους μπορούν να βασιστούν σε διαφορετικές μεθοδολογίες, εξάγοντας ξεχωριστά συμπεράσματα! Ποιος ο ρόλος των ανεξάρτητων εκτιμητών στους ελέγχους των χαρτοφυλακίων των στεγαστικών δανείων; Ισχύει ότι από τη διαφορά μεταξύ των τρεχουσών τιμών και αυτών με τις οποίες συνήφθησαν τα δάνεια εξαρτάται και το ύψος των προβλέψεών τους;

> Ένας απλός λογιστικός υπολογισμός αλλάζει άρδην τα οικονομικά μεγέθη! Η αλλαγή κατηγορίας των ομολογιακών δανείων από κοινά σε μετατρέψιμα επί μετοχών βοηθά τους κατόχους τους να μην εγγράψουν τις όποιες ζημίες στα αποτελέσματα χρήσης, αλλά να τις αναγάγουν απευθείας στην καθαρή τους θέση.

> Και τώρα τι; Θα αναζητηθούν ευθύνες; Τι μέλει γενέσθαι με τα επισφαλή δάνεια των ημικρατικών τραπεζών που μεταφέρθηκαν σε offshore εταιρείες συμφερόντων του ίδιου ομίλου, προκειμένου να μην εμφανίζονται στα οικονομικά τους αποτελέσματα;

> Οι τελευταίες αρπαχτές λίγο πριν από την οριστική αποχώρηση; Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί άμεσα την πενταμελή Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία θα αποδέχεται αιτήσεις συμβιβασμού για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

> Όπως στην Κατοχή, έτσι και σήμερα, κάποιοι αποφασίζουν και ορισμένοι άλλοι υπακούουν! Μεταξύ πολλών άλλων κακόβουλων ενεργειών, η «τρόικα» θέλει να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, όχι προς όφελος της εγχώριας ανάπτυξης, αλλά υπέρ των πολυεθνικών ομίλων, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης μετακίνησης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

> Ανάγκες που ίσως φτάσουν ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ! Οι κεφαλαιακές ζημίες στις ελληνικές τράπεζες α) από ένα haircut στα ομόλογα της τάξης του 50% θα φθάσουν τα 16-20 δισ. ευρώ και β) από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock περίπου τα 10 δισ. ευρώ. Και το κακό είναι ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας μόνο υπόψη τις θέσεις των αλλοδαπών τεχνοκρατών.

> Όσο πιο χαµηλό είναι το spread, τόσο µικρότερο είναι το κίνητρο αλλαγής µιας τέτοιας σύµβασης! Οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την αλλαγή των δανείων από σταθερά σε κυµαινόµενου επιτοκίου θα πρέπει να λαμβάνονται µε βάση το ύψος του περιθωρίου που προστίθεται στο ευρωπαϊκό κόστος.

> Με ασπιρίνες δεν γιατρεύονται οι βαριές ασθένειες! Τι κι αν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περίπου 40 δισ. ευρώ για τις αγορές καλυμμένων ομολόγων από τις τράπεζες, εν τούτοις τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση ή την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους.

> Και σε όποιον αρέσει! Αληθεύει ότι οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνται να πουλήσουν την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία σε αμερικανικό distress fund, καθώς το discount που ζητά είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών να καταγράφουν ζημίες;

> Λίγο η ολιγοπωλιακή συμπεριφορά των θεσμικών, λίγο η λανθασμένη αντίληψη ότι οι θυγατρικές των τραπεζών παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, λίγο η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει τον δρόμο τους! Η πρόσφατη κατάταξη των ΑΧΕΠΕΥ σε ΧΑ – ΧΠΑ, σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση του τζίρου συναλλαγών και την εντυπωσιακή δυναμική των ξένων ΑΧΕ που δραστηριοποιούνται εξ αποστάσεως, καταδεικνύουν το «δράμα» των μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου, που βλέπουν τις προμήθειες να μειώνονται και τα λουκέτα να έρχονται πιο κοντά.

> Ακυρώνουν την ίδια τους την προσπάθεια! Από τη μια έχουν βάλει στόχο την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και από την άλλη έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή τόσων φόρων όσων ακριβώς χρειάζονταν για να ρίξουν τις τιμές και να αποτρέψουν τις επενδύσεις. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, επίκεινται σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να συμπαρασύρουν εκ νέου φόρους και τέλη.


Σχολιάστε εδώ