Το περιβάλλον… του Περιβάλλοντος

• «Μπλοκαρισμένοι» είναι οι πολίτες που έχουν υποθηκευμένα ακίνητα χωρίς να έχουν δηλωμένους ημιυπαίθριους, καθώς δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση, εάν δεν ληφθεί πρώτα η βεβαίωση από μηχανικό ότι το κτίσμα δεν έχει αυθαιρεσίες. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά για τις δόσεις σχετικά με τις οφειλές για την «τακτοποίηση» είτε των ημιυπαίθριων χώρων είτε των αυθαίρετων κτισμάτων. Η προθεσμία για τους ημιυπαίθριους λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ για τα αυθαίρετα στο τέλος Νοεμβρίου. Υπάρχει έντονη κοινωνική πίεση να δοθεί παράταση και για τα δύο θέματα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, κάτι που θα ήταν καλό και για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

• Εφιαλτικό το τοπίο στην ακίνητη περιουσία, με χιλιάδες ξενοίκιαστα και απούλητα ακίνητα και με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να αδυνατεί να πληρώσει ΚΑΙ το ετήσιο ειδικό «τέλος» ΚΑΙ τον ετήσιο ΦΑΠ 2010-2011 ΚΑΙ το ΕΤΑΚ 2009 ΚΑΙ το ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ΚΑΙ τον φόρο εισοδήματος ΚΑΙ την «εισφορά αλληλεγγύης» ΚΑΙ τα πρόστιμα για αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους ΚΑΙ τις αμοιβές των μηχανικών για τις τακτοποιήσεις ΚΑΙ τις υποχρεωτικές επιθεωρήσεις ΚΑΙ τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο στην αγορά ακινήτων, οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες περί αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακούγονται ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της ελληνικής ακίνητης περιουσίας.

• Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η προσέγγισή τους με τις εμπορικές αξίες θα σημαίνει επιβαρύνσεις στα τέλη μεταγραφής και στη σύνταξη συμβολαίων. Συν τοις άλλοις θα αυξηθεί και το αναλογικό τέλος του Κτηματολογίου που «βεβαιώνεται» τα προσεχή έτη, για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν το 2008, δηλαδή όλη την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες νομών. Θυμίζουμε πως το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης είναι το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφού αφαιρέσουμε 20.000 ευρώ. Ήταν λίγες οι φορολογικές επιβαρύνσεις, βλέπετε, για τα ακίνητα, οπότε έπρεπε να προστεθεί και του Κτηματολογίου, μη μείνει και κανένα ευρώ στην τσέπη…

• Το οποίο Κτηματολόγιο, μετά τα όσα πέρασε τα δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυσή του, το τελευταίο διάστημα δέχεται ασφυκτικές… πιέσεις από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Από τη μια η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε, στη συνέντευξή της στη ΝΕΤ, πως «το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα θέλαμε» και ο Ράιχενμπαχ με την περίφημη… Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να το ενισχύσουν, και από την άλλη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν πρόλαβε να καθήσει καλά καλά στη νέα του υπουργική καρέκλα πριν από λίγους μήνες και έτρεξε να δηλώσει πως το Κτηματολόγιο πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί αμέσως…

• Αντιλαμβάνονται όμως όλοι πόσες επικίνδυνες πτυχές έχει αυτό που ευγενικά αποκαλείται ιδιωτικοποίηση ή ουσιαστικά… ξεπούλημα; Κατ’ αρχάς αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι ένας Γερμανός ή Ολλανδός να γνωρίζει με ακρίβεια όλη την ιδιωτική και δημόσια περιουσία των Ελλήνων; Κάθε σπιθαμή γης που κατέχουν όλοι οι έλληνες πολίτες αλλά και το ελληνικό κράτος; Για ποια προσωπικά δεδομένα συζητάμε – όλα θυσία στον βωμό του Μνημονίου. Έπειτα, αντιλαμβάνονται τι θέματα Εθνικής Ασφάλειας προκύπτουν, όταν θα γνωρίζει ο ξένος επενδυτής-μέτοχος πού βρίσκεται και η πιο απομακρυσμένη στρατιωτική βάση της χώρας; Μήπως (και) γι’ αυτό «λιγουρεύονται» το Κτηματολόγιο πολλοί εντός και εκτός Ελλάδος;


Ηλιακά μάρκα!

Ποσό έως και 30 δισ. ευρώ φιλοδοξεί η κυβέρνηση να διατεθεί για την απόσβεση του δημόσιου χρέους μέσω των εσόδων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «Ήλιος». Το εν λόγω φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία. Η χώρα μας επιδιώκει την προείσπραξη μέρους των εσόδων της επένδυσης, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής (30% έως 50%). Τα παραπάνω προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Φίλιπ Ρέσλερ. Εμείς να προσθέσουμε ότι αυτά δεν θα είναι ηλιακά πάρκα, αλλά ηλιακά… μάρκα!

Κτηματολόγος


Σχολιάστε εδώ