στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Σκεφτείτε διαφορετικά: Υπάρχει περίπτωση να αγοράσετε σήμερα στο… «απόλυτο limit down» μια τραπεζική μετοχή σε τιμή που δεν φτάνει ούτε για μια καλή μετοχή της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

δ Προφανώς, το ερώτημα είναι κατά πόσον συμφέρει να επιλέξει κανείς, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, να κλείσει τα λεφτά του σε τραπεζικά χαρτιά, με δεδομένο πως δίνουν και παίρνουν τα σενάρια περί μεγαλύτερου «κουρέματος» και ουσιαστικής, αναγκαστικής κρατικοποίησης των τραπεζών. Η απάντηση είναι εξίσου προφανής: Σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρεθεί μια οικονομία, μια κοινωνία, ένα κράτος, το μόνο σίγουρο είναι πως βασικός πυλώνας θα είναι πάντα οι τράπεζες. Έστω «θρυμματισμένες», όπως είναι σήμερα ΟΛΕΣ οι ελληνικές τράπεζες. Απλώς μια επιλογή επένδυσης σε τραπεζικούς τίτλους σήμερα προϋποθέτει μακρά περίοδο αναμονής…

δ Κατά τα λοιπά, τι είδαμε αυτήν την εβδομάδα; Είδαμε τη μετοχή -πάλαι ποτέ σηματωρό- της Εθνικής να καταρρέει μέχρι και το 1,60 ευρώ. Είδαμε συνολικά μια κατάρρευση του κλάδου των τραπεζών, τη στιγμή που ενδοσυνεδριακά παρακολουθούσαμε ποσοστιαίες πτώσεις της τάξεως του 20%, του 25%, του 28%, με πρωταγωνιστές τίτλους πάλαι ποτέ «καταφύγια» των επενδυτών, όπως η Alpha Bank ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

δ Είδαμε σε πολλές περιπτώσεις και αντιδράσεις από κει που δεν το περιμέναμε. Για παράδειγμα, από αρκετές μετοχές του 40άρη, με τον δείκτη μάλιστα να κλείνει με κέρδη σε πτωτική συνεδρίαση!

δ Είδαμε και το σύνηθες… «τρενάκι του τρόμου», με το ΧΑ να υποχωρεί επί διήμερο στο ξεκίνημα της εβδομάδας και κατόπιν να προχωράει στη συνηθισμένη του υπερβολή (+4,75%) την Τετάρτη.

δ Εκείνο που πλέον έχει σημασία είναι το πώς θα διαμορφωθεί η επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Οι περισσότεροι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον ανοικτά στο ενδεχόμενο να έχει οριστικοποιηθεί η λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους μέχρι τα τέλη του μήνα. Με «κούρεμα», με νέες απομειώσεις για τις τράπεζες, αλλά και με μια προοπτική ενίσχυσης, στήριξης, περαιτέρω χρηματοδότησης της οικονομίας μας.

δ Αυτό θα είναι το «καύσιμο» των επόμενων ημερών. Κι ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη φορά η όποια «λύση» θα είναι -όπως μας υποσχέθηκαν εξάλλου οι εταίροι μας σε ανώτατο επίπεδο (Μέρκελ, Σαρκοζί)- και «συνολική» και «βιώσιμη»…

ΥΓ.: Αλήθεια, ποιος μπορεί να παρακολουθήσει τι συμβαίνει με τις κεφαλαιοποιήσεις στην αγορά; Για όσους έχουν χάσει τον… λογαριασμό, να σας πληροφορήσουμε πως, εάν έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας, για παράδειγμα, Εθνική, ίσως να πρέπει να ξανασκεφτείτε την έννοια «βαρύ χαρτί». Γιατί η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση να είναι σήμερα μόλις το… πέμπτο (!) χαρτί στο ΧΑ, πίσω από την 3Ε Coca-Cola, τον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και τον ΟΤΕ. Παρά κάτι… χιλιάρικα -αλλά έτσι όπως πάει θα την περάσει οσονούπω- πίσω της είναι η ΔΕΗ. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι ξένοι -που ουσιαστικά ελέγχουν και μεγάλο μέρος των κεφαλαιοποιήσεων- δεν «κολλάνε» σε ιστορικά στοιχεία ούτε «ριγούν» στο θέαμα της πλήρους απαξίωσης της πρώτης τράπεζας της χώρας…


Σχολιάστε εδώ