ΠΑΡΕ… ΔΩΣΕ…

Big business… λαθρεμπορίου!
FΓνωστός παλαιόθεν αστέρας της τοκογλυφίας, με εκτεταμένες δραστηριότητες στη Δ. Αττική, αφήνει την παλιά, καλή δουλειά του, όπως πληροφορείται η στήλη, γιατί είναι πολύ αποδοτικότερη πλέον η… big business του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ήδη λειτουργεί καμιά δεκαριά πρατήρια στην Αττική, δύο εκ των οποίων ήταν από τα πρώτα που «τσίμπησαν» οι ελεγκτικές αρχές με «μηχανάκια» κλοπής των καταναλωτών, αλλά δεν τα έκλεισαν, ούτε επιβλήθηκε πρόστιμο – λίγο αργότερα και μετά το πάθημα αυτό εισήχθη ο νόμος, με τον οποίο μπαίνει «λουκέτο» σε πρατήρια, όταν εντοπίζονται τέτοιοι μηχανισμοί.
FΤο τελευταίο απόκτημα για το οποίο είναι υπερήφανος ο… υγιής επιχειρηματίας της ιστορίας είναι μεγάλο πρατήριο σε κεντρική λεωφόρο της Δ. Αττικής, στο οποίο υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Εκεί βρίσκει κανείς πετρέλαιο κίνησης σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή του διυλιστηρίου, αλλά και βενζίνη οριακά ακριβότερη από την τιμή του διυλιστηρίου. Θυμίζουμε, παρεμπιπτόντως, ότι η μεθανόλη, με την οποία νοθεύονται θαυμάσια τα καύσιμα και δεν ανιχνεύεται από τους φασματογράφους των ελεγκτών των ΚΕΔΑΚ, κοστίζει μόνο 150 ευρώ το κυβικό.
FΔύο είναι τα συμπεράσματα από αυτήν την ιστορία: Στην Ελλάδα δεν πρέπει να τολμάς να παραβιάζεις τους νόμους, γιατί κινδυνεύεις να γίνεις τόσο πλούσιος, που δεν θα ξέρεις τι να κάνεις με τα λεφτά σου. Και αν συνεχισθεί έτσι ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων, σε λίγο θα έχουν μείνει στην αγορά μόνο λαθρέμποροι, αφού έντιμος βενζινάς θα είναι αδύνατο να επιβιώσει.
Big business… από γύπες
FΜια άλλη κατηγορία… υγιών επενδυτών που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά είναι τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια-γύπες (vulture funds), που τρέφονται από… οικονομικά κουφάρια (αγοράζουν χρεοκοπημένες εταιρείες κοψοχρονιά και τις πωλούν σε πολλαπλάσιες τιμές κομμάτι-κομμάτι). Γνωστός αμερικανός μεγαλοεπενδυτής αυτής της συμπαθούς κατηγορίας επενδυτών βρέθηκε στην Αθήνα, με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα συναντήσεων, που περιελάμβανε και ραντεβού με τραπεζικά στελέχη, τα οποία έχουν αναλάβει την εργολαβία εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Τα ίδια στελέχη, δηλαδή, που σε πυρετώδεις συσκέψεις «ξεψαχνίζουν» χαρτοφυλάκια ακινήτων ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων, για να βγουν στο σφυρί σε τιμές (πεθαμένης) αγοράς. Λίγο μακάβρια όλα αυτά, αλλά ασφαλώς γίνονται για το καλό της πατρίδας. Οπότε καλό θα είναι να μάθουμε να ζούμε με τους γύπες και τους εγχώριους συμπαραστάτες τους. Και οι γύπες, άλλωστε, είναι φίλοι μας (κάπως σαν τους Γερμανούς)…
Τζόγος με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ
FΒγάζουν τα μάτια τους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με τις νέες περιπτώσεις «τυχερών» φοροφυγάδων, που δήλωναν μυθικά ποσά κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» στη διάρκεια φορολογικών ελέγχων. Μάλιστα, έκπληκτοι οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν κερδισμένα δελτία από παιχνίδια που παίχτηκαν περίπου την ίδια ώρα, αλλά σε… διαφορετικές πόλεις. Μάλλον οι συγκεκριμένοι φοροφυγάδες είχαν βρει τρόπο να… διακτινίζονται και να εμφανίζονται με διαφορά λίγων λεπτών σε περισσότερα του ενός πρακτορεία του ΟΠΑΠ, με σημαντική χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.
FΕν πάση περιπτώσει, το κόλπο με το ιδιότυπο λαθρεμπόριο κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Όλοι θυμούνται τις κραυγαλέες περιπτώσεις του μεγαλέμπορου κοκαΐνης από τη Β. Ελλάδα και του μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου, που δήλωναν τεράστια κέρδη από τυχερά παιχνίδια, για να δικαιολογήσουν χρήμα από άλλες πηγές. Αντί να συνεχίζεται στο διηνεκές αυτή η ιστορία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κάθε φορά να ψάχνονται οι ελεγκτές με τα κερδισμένα δελτία, δεν θα ήταν απλούστερο να καταγράφεται υποχρεωτικά το όνομα και το ΑΦΜ κάθε παίκτη τυχερών παιχνιδιών, ώστε να είναι αδύνατο το «λαθρεμπόριο» κερδισμένων δελτίων; Η λύση είναι τόσο απλή, που θα τη σκεφτόταν και ένα εξάχρονο παιδί. Τι, εμποδίζει άραγε, την εφαρμογή της;


Σχολιάστε εδώ