Με το μαχαίρι στον λαιμό

Την ίδια ώρα που η «τρόικα» έχει βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της Ελλάδας, οι αγορές έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της Ευρωζώνης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελλιπής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς και η πίεση για τα κρατικά χρέη, όχι μόνο των αδύναμων οικονομιών (όπως η Ελλάδα) αλλά και των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, έχουν μεταφερθεί στις κεφαλαιαγορές, δίνοντας στην κρίση διαστάσεις συστημικές – κάτι που απαιτεί άμεσες και τολμηρές αποφάσεις από την ηγεσία της Ευρωζώνης, η οποία όμως κινείται αργά, αβέβαια και υπό την πίεση των αγορών.

• Η γενικευμένη ρευστότητα επιδεινώνει την κρίση στη χώρα μας και απειλεί ευθέως να πάνε χαμένες οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού – καθότι ουδείς γιγνώσκει εάν τελικά θα αποφύγουμε την ασύντακτη ή συντεταγμένη χρεοκοπία. Βέβαια η μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας θα είχε δραματικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, καθώς και στην παγκόσμια ανάπτυξη, αφού θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση.

• Ωστόσο, άλλο πράγμα είναι η μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας κι άλλο πράγμα η λεγόμενη συντεταγμένη χρεοκοπία, με «κούρεμα» του χρέους γύρω στο 50%. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστεί ούτε η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ούτε οι ελληνικές τράπεζες να καταρρεύσουν, με δεδομένο ότι το EFSF θα προσφέρει εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Όμως η πολιτική ρευστότητα της χώρας δεν επιτρέπει να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλωστε είναι φανερό ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει αποσυσπειρωθεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί σε μια κρίσιμη ψηφοφορία να χαθεί η δεδηλωμένη και να γίνει το μεγάλο μπαμ…


Σχολιάστε εδώ