Με κομμένη την ανάσα…

Λύσεις τέτοιες που θα αποτρέψουν μια ενδεχόμενη χρεοκοπία που θα λειτουργούσε ως «ντόμινο» για όλη την Ευρώπη. Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν δεσμευτεί ότι θα τις ανακοινώσουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι συζητήσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Βερολίνο και Παρίσι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ύψος (40% ή 60%), ενώ αντίθετες στην προοπτική αυτή εμφανίζονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς είναι αυτές που θα «πληγούν» περισσότερο από το «κούρεμα». Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ στην Ελλάδα ανησυχία επικρατεί και για τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα έχουν σημαντικές απώλειες. Φυσικά συνεχίζεται, αν και με μειωμένη ένταση, το… ανάγνωσμα των τελευταίων μηνών περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, εξόδου από το ευρώ και τα συναφή. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την πρώτη τράπεζα, την Proton, που κρατικοποιήθηκε εντασσόμενη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επιφυλάξεις
ΣΕ αναμονή της έκθεσης της «τρόικας» που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης βρίσκεται η κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Στην ανακοίνωσή τους μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα οι ελεγκτές είχαν θετικές αναφορές στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, επισήμαναν ωστόσο καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά. Παράλληλα άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα (πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί) για τη διετία 2013-14. Οι Ευρωπαίοι, και κυρίως το Βερολίνο, έχουν καταστήσει σαφές ότι αν η έκθεση της «τρόικας» δεν είναι θετική, η Ελλάδα δεν θα πάρει την 6η δόση. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων ή ανακοινώνει νεώτερα εξίσου επώδυνα με τα προηγούμενα. Εκτιμάται ότι, έστω και με σοβαρές επιφυλάξεις, η δόση θα εκταμιευθεί τελικά, σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

«Τσουνάμι»
«ΣΑΡΩΝΕΙ» τη χώρα το απεργιακό κύμα, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι κλάδοι εργαζομένων μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές μισθών-συντάξεων, τα «χαράτσια», την εφεδρεία, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.ά. Την προσεχή Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε 48ωρη. Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, με αποτέλεσμα σε κάθε απεργία να παραλύει το Λεκανοπέδιο. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι κ.ά. ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το μπλόκο από τη ΓΕΝΟΠ της διαδικασίας έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ με το «χαράτσι» στα ακίνητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Σκληρή εξελίσσεται και η κόντρα του Γ. Ραγκούση με τους ιδιοκτήτες ταξί. Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει ωστόσο να ψηφισθεί από τη Βουλή με αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες.

Στα άκρα…
ΟΡΙΑΚΗ είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών διαφωνεί κατηγορηματικά με ρυθμίσεις και μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο. Όπως με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την εφεδρεία, τους νέους φόρους, ενώ ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα καταψηφίσουν στη Βουλή. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ, αντιδρώντας στη σκληρή κριτική των βουλευτών, ο Β. Βενιζέλος τους προκάλεσε, αν νομίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή ανήθικη, να την ανατρέψουν! Στην πρώτη γραμμή των… επικρίσεων η Β. Παπανδρέου, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου της σημείωσε ότι τη χώρα την κυβερνάει η «τρόικα». Στο Μαξίμου πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία και ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη να γίνουν κινήσεις ώστε να αλλάξει η ψυχολογία των βουλευτών. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξακολουθούν να συζητούνται σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά και για πρόωρες εκλογές, με το επιχείρημα ότι από μόνη της η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα που έχει επιβάλει η «τρόικα».

«Τελεσίγραφα»
ΕΝ μέσω πιέσεων και σεναρίων για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να επαναλάβει για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε κάτι τέτοιο. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση να μην επιδιώξει την ψήφιση από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών) μέτρα ή ρυθμίσεις (πολυνομοσχέδιο), διότι η ΝΔ θα καταψηφίσει. Επανέλαβε την απόφασή του, ερχόμενος στην εξουσία, να επαναδιαπραγματευτεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με στόχο να αλλάξει τους βασικούς όρους του και το μείγμα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε επιτακτικά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι «μπορεί στην κυβέρνηση να μην τις θέλουν, αλλά το θέμα είναι τι θέλει ο ελληνικός λαός». Αίσθηση προκάλεσε το «τελεσίγραφο» που έστειλε προς τις συντεχνίες ότι θα συγκρουστεί με όσους ταλαιπωρούν τους πολίτες για να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους, ζητώντας μάλιστα από τους συγκεκριμένους να μην… ψηφίσουν ΝΔ, διότι δεν πρόκειται να έχουν την παραμικρή στήριξη.


Σχολιάστε εδώ