Μείον 20% στους μισθούς των διευθυντών εφημερίδων και περιοδικών του ΔΟΛ

Ήδη η απόφαση ανακοινώθηκε στους διευθυντές.

Δόθηκε εξάλλου η διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί που καταβάλλονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις. Εννοούν για τα κατώτατα όρια… Πάνω απ’ αυτά προφανώς θα υπάρξει μαχαίρι…

Μείον 50% στο διοικητικό προσωπικό

Αν και πέρασαν τέσσερις μήνες από τις αλλαγές στο ΔΣ, ο εφοπλιστής Β. Ρέστης δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στην αύξηση της συμμετοχής του στον Οργανισμό και συνεπώς στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό στον ΔΟΛ απειλείται με νέο «τσουνάμι» απομακρύνσεων, κατά 50%, σύμφωνα με την ενημέρωση του Στ. Ψυχάρη στον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του «Βήματος».

Όπως αναφέρει η εργασιακή επιτροπή των εργαζομένων του ΔΟΛ, υπάρχει «στοχευμένη και μεθοδευμένη επίθεση σ’ όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους (εκπροσώπους εργαζομένων, μελών ΔΣ κ.λπ.) που εκδηλώνεται με ανοικτές απειλές, ύβρεις, και περνάει μέσα από τη μακρόχρονη “εργασιακή εφεδρεία”, επιχειρώντας να αποδομήσουν την προσωπικότητα των συνδικαλιστών που αντιστέκονται στις επιλογές των εργοδοτών, ώστε να παραλύσει κάθε μορφή συλλογικής δράσης».

=Μετά την παραίτηση του Παντελή Καψή, νέο πρόσωπο στον ΔΟΛ ο Γιάννης Τερπίτσας, που αναλαμβάνει τη θέση του εμπορικού διευθυντή και του διευθυντή μάρκετινγκ του ομίλου.

= Οι απολύσεις στο τυπογραφείο των ΔΟΛ – Πήγασου, «Ίριδα», συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι απομακρύνσεις εργαζομένων είναι πια καθημερινές, ενώ εκφράζεται ο φόβος ότι θα μπει λουκέτο στην εκτυπωτική μονάδα των περιοδικών.

Την ίδια ώρα, στο τυπογραφείο των εφημερίδων η εργασία αυξάνεται, αλλά το προσωπικό μειώνεται.

=Επεισόδιο, που κάποιοι επιμελώς απέκρυψαν, έγινε στον ΔΟΛ, μεταξύ των εργαζομένων στον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» (που ανήκει στον ΔΟΛ και από καιρό αποφάσισε το κλείσιμό του) και του επικεφαλής του Ομίλου, Σταύρου Ψυχάρη, πριν από λίγο καιρό. Κόντεψαν να πιαστούν άγρια στα χέρια με τον Ψυχάρη και την ασφάλειά του όταν απαίτησαν να δουν τι θα γίνει με το μέλλον τους και τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, αλλά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Προς το παρόν βέβαια, γιατί οι εργαζόμενοι απείλησαν ότι θα ξαναγυρίσουν.

=Άλλες τρεις απολύσεις στην «Ημερησία». Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, «η επίθεση κατά των εργαζομένων ακολουθεί τις εκβιαστικές πρακτικές για την κατάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, ανεξάρτητα αν οι δημοσιογράφοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση ή όχι».

=Υπό παραίτηση τελεί ο διευθυντής του Αθήνα 9,84 Τάκης Καμπύλης, διαφωνώντας με τη 48ωρη απεργία στον ραδιοφωνικό σταθμό.

=Μείωση μισθών κατά 10% και στη «Real News», με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους. Ο Νίκος Χατζηνικολάου σημείωσε πως, αν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην εφημερίδα, οι μισθοί θα επανέλθουν στα προ της μείωσης επίπεδα.

=Αύριο, Δευτέρα, θα γίνουν οι πληρωμές του δεκαπενθήμερου στο «Έθνος».

=Αναστολή έκδοσης και για το «National Geographic KIDS». Το περιοδικό δεν μπόρεσε ούτε αυτήν τη φορά να επιβιώσει στην αγορά.

=Απολύσεις και στον ΕΔΟΕΑΠ, και μάλιστα συνδικαλιστών. Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Παρέμβασης, από τον Οργανισμό απολύθηκε η υποψήφια στις εκλογές Συμέλα Αθανασιάδου.

=Σε μία εταιρεία τα τρία Μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης: οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί και το TV 100. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο επικρατεί αναστάτωση μετά την ενημέρωση πως επίκειται κλιμακωτή μείωση των μισθών 5% έως 20%, ενώ προωθούνται και νέες απολύσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

=Απολύτως καινοτόμο σχήμα λειτουργίας προτίθεται να προτείνει η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος στους εργαζόμενους. Ο εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με χρήματα που θα παρακρατήσει από τις αμοιβές των εργαζομένων, τους οποίους κατόπιν θα απολύσει. Ο διευθυντής του φύλλου θα προετοιμάζει την έκδοση χωρίς δημοσιογράφους, αποδεχόμενος ως απολύτως λογική τη μοναδική προδιαγραφή που ρητά ομολόγησε η διοίκηση ότι θεωρεί αναγκαία: «Να κρεμιέται κάτι στο περίπτερο».

=Μεγαλώνει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων δημοσιογράφων στον κατάλογο της ΕΣΗΕΑ εν όψει της χορήγησης έκτακτου βοηθήματος για τις γιορτές. Ήδη ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει 420 μέλη της Ένωσης Συντακτών.

=Την εξαίρεση των ανέργων των ΜΜΕ από την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους ακίνητης περιουσίας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών το Διασωματειακό με έγγραφη πρότασή του.


Σχολιάστε εδώ