Λούκα: Δεν ψηφίζω!

Και μπορεί μεν η αίσθηση που υπάρχει να είναι ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκόντες-άκοντες θα το ψηφίσουν, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του πρωθυπουργού «ή ψηφίζετε ή πέφτει η κυβέρνηση και χρεοκοπεί η χώρα», ωστόσο, μέσα στην ατμόσφαιρα βαριάς κρίσης που έχει δυνάμει διαμορφωθεί, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, ότι το «τυχαίο» ή το «απρόβλεπτο» δεν θα προκύψει.

Ορισμένα σημεία δείχνουν το εύρος της αβεβαιότητας:

– Η αποκάλυψη που κάνει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι απ’ το Μαξίμου απευθύνθηκε έκκληση στον ΛΑΟΣ να μη βάλει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο κρίσιμο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση, αν καταψηφιστεί έστω και αυτό το άρθρο!

– Η απειλή της βουλευτού και πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο 37, αν δεν αλλάξει.

– Η προαναγγελία της παραίτησης (αύριο) του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλου και ο φόβος ότι και άλλοι βουλευτές ενδέχεται να ακολουθήσουν παρόμοια τακτική.

– Το απεργιακό τσουνάμι που θα εξελιχθεί όλη αυτήν τη βδομάδα και θα παραλύσει κυριολεκτικά τη χώρα.

– Η επιστροφή των «Αγανακτισμένων», κάτι που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και καταλύτη εξελίξεων.

– Το νέο κίνημα, καταλήψεων υπουργείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, που επίσης δημιουργεί εξελίξεις και δυναμική.

Η έκκληση στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη να μη ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου έγινε τις προηγούμενες ημέρες από στέλεχος του Μαξίμου, με το επιχείρημα «αν καταψηφιστεί, θα πέσει η κυβέρνηση»!

Κάτι που δείχνει τον πανικό αλλά -κυρίως- το έλλειμμα στρατηγικής απ’ το πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού ακόμα κι αν ο ΛΑΟΣ συναινούσε σ’ αυτήν την έκκληση, θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας θα έθετε σίγουρα το ΚΚΕ και πιθανότατα η ΝΔ.

Πάντως ο ΛΑΟΣ αρνήθηκε…

Μέχρι στιγμής η Λ. Κατσέλη επιμένει κατηγορηματικά στη θέση που ήδη έχει εκφράσει δημόσια, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο 37 αν δεν αλλάξει. Επιμένει μάλιστα ότι δεν θα το ψηφίσει, ακόμα κι αν μείνει μόνη της σ’ αυτήν τη θέση, αφού και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει παρόμοιες τοποθετήσεις (π.χ. η Σ. Γιαννακά), χωρίς όμως να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιμείνουν ως το τέλος. Άλλωστε αυτό το «έργο», να προβαίνουν δηλαδή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε λεονταρισμούς και στο τέλος να ψηφίζουν, το έχουμε ξαναδεί!

Η Λ. Κατσέλη έχει μάλιστα μια απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη για το επίμαχο ζήτημα. Και μάλιστα την κατέθεσε (και γραπτά) και στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, στον Β. Βενιζέλο (σχετικό ρεπορτάζ στη βάση της σελίδας). Σύμφωνα με αυτήν, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, που θα κάνει το χρέος ανεξέλεγκτο.

Μάλιστα η πρώην υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά σε συνεργάτες της, ότι:

– Αν δεν αλλάξει το άρθρο 37 δεν θα το ψηφίσω, ακόμα και αν μου τηλεφωνήσει ο Γιώργος!

Απ’ τη μεριά του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι αύριο θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Αν το τηρήσει, δεδομένου ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις, αλλά στο τέλος υπέκυπτε στους εκβιασμούς απ’ το Μαξίμου, τότε αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα στοιχείο που θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύτατο κλίμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι εκτός της Λ. Κατσέλη είναι και άλλοι 2-3 βουλευτές «ύποπτοι» για καταψήφιση του άρθρου 37. Και ήδη δέχονται ισχυρότατες εκβιαστικές πιέσεις τόσο απ’ το Μαξίμου όσο και απ’ τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο!

Κάτι άλλο που φοβάται το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου είναι ο κίνδυνος επηρεασμού των βουλευτών απ’ το ογκούμενο κύμα οργής ενάντια στην κυβέρνηση, που θα κυριαρχήσει αυτήν την εβδομάδα, με τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, την επιστροφή των «Αγανακτισμένων», την απαξία και αγανάκτηση με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι βουλευτές και υπουργοί, τις καταλήψεις κ.λπ. Πολύ περισσότερο που ήδη οι βουλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους και ο εξευτελισμός τους έχει γίνει τέλειος…

Γιώργος: Εκβιάζει!

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας της τακτικής του Γ. Παπανδρέου έναντι των βουλευτών.

Απ’ τη μια τους καλεί υποτίθεται για να τους κάνει πολιτικό «μασάζ», να τους ενδυναμώσει πολιτικά, να τους ζητήσει να ψηφίσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας.

Και απ’ την άλλη τους εκβιάζει ανοιχτά, με τις τοποθετήσεις του Βενιζέλου αλλά και επιτελών του Γιώργου, του στυλ «αν τολμάτε ρίξτε την κυβέρνηση» ή «αν δεν ψηφίσετε όλα τα άρθρα η κυβέρνηση πέφτει».

Μάλιστα δεν λείπουν ακόμα και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες όλοι αυτοί οι εκβιασμοί σε βουλευτές οι οποίοι έχουν φτάσει στα έσχατα όρια του εξευτελισμού εντάσσονται στη στρατηγική της «ηρωικής εξόδου» του Γιώργου…

Πανικός και
απʼ τις καταλήψεις

Τον μεγαλύτερο πανικό όμως στην κυβέρνηση προκαλούν οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οι «εκδιωγμοί» -όπως χαρακτηριστικά λένε- κορυφαίων υπουργών από τα γραφεία τους, λόγω του κύματος καταλήψεων στα υπουργεία.

«Μας πολιορκούν μέσα στα ίδια μας τα υπουργεία και τα καταλαμβάνουν. Αυτό είναι χοντρή ήττα. Δείχνει ότι το κράτος είναι διαλυμένο και δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την ίδια του τη λειτουργία», έλεγε υπουργός που είδε το υπουργείο του να περικυκλώνεται και να καταλαμβάνεται από εργαζομένους.

Αυτό που ανησυχεί όμως ακόμα περισσότερο τους επιτελείς του Μαξίμου, είναι το ότι μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συνεχής παρουσία του κόσμου στους δρόμους δεν πιέζει ασφυκτικά μόνο τους βουλευτές και «ενοχλεί» τους υπουργούς, αλλά «αποσυντονίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Μάλιστα ορισμένοι συνεργάτες του Παπανδρέου θυμούνται πολύ καλά πως το καλοκαίρι, όταν ο κόσμος πλημμύριζε τις πλατείες και έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (τις ώρες που ο Γ. Παπανδρέου, παραμονές ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, συναντιόνταν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τηλεφωνούσε στους πολιτικούς αρχηγούς), ο πρωθυπουργός υπέβαλε τηλεφωνικά την παραίτησή του στον Α. Σαμαρά.

Φοβούνται μάλιστα τις επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο που μπορεί να έχει η ισχυρή παρουσία κόσμου στη 48ωρη γενική απεργία, αλλά και την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουν τα πράγματα. Θα πάμε έτσι, το κλίμα είναι βαρύ, η κοινωνία στα κάγκελα και ο κόσμος ζει στην απελπισία και την απόγνωση», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος και επεσήμαινε πως «το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική έκρηξη είναι ο φόβος. Να δημιουργηθεί δηλαδή κλίμα που θα φοβίσει τον κόσμο και θα τον αποτρέψει να βγει στον δρόμο και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις».

Πρώτο αντίμετρο στις δυναμικές κινητοποιήσεις κρίθηκε ότι πρέπει να είναι η περαιτέρω οικονομική πίεση στους εργαζόμενους που μετέχουν πρωτίστως στις καταλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό έπειτα από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη την Παρασκευή το μεσημέρι, όπου εκτιμήθηκε πως «είναι πολύ πιθανό οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων να πάρουν ανεξέλεγκτη έκταση», κρίθηκε πως πρέπει να χαρακτηριστούν οι καταλήψεις καταχρηστικές και παράνομες απεργίες και να υπάρξουν περικοπές αποδοχών, κάτι που ανακοίνωσε δημόσια λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Σχολιάστε εδώ