Κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι προκαλεί στο θέμα του φυσικού αερίου
Την περασμένη Τετάρτη, είκοσι τέσσερις ώρες μετά την κυκλοφορία της Έκθεσης Αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και του στρατηγικού εγγράφου για τη διεύρυνση, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκδήλωση που διοργάνωσαν φίλοι της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου γίνεται μόνο προς όφελος της «νότιας Κύπρου».
Ο τούρκος υπουργός έκανε λόγο για μια προκλητική ενέργεια, που συνοδεύεται από το βέτο της «νότιας Κύπρου» στο κεφάλαιο της ενέργειας, μια στάση που προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προκλητικός
Ο κ. Γιλντίζ ισχυρίστηκε ότι η «νότια Κύπρος» συμπεριφέρεται έτσι επειδή δεν θέλει λύση και κάλεσε την ΕΕ να στραφεί προς την κυπριακή κυβέρνηση για να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, καλώντας την ΕΕ να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και των ευρωπαίων εταίρων.
Άνοιγμα του κεφαλαίου
της ενέργειας
Το ζήτημα της ενέργειας, και ιδιαίτερα η υπόθεση του φυσικού αερίου της Κύπρου σε σχέση με το κυπριακό βέτο για το κεφάλαιο της ενέργειας μέχρι να αναγνωρίσει η Άγκυρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τερματίσει τις απειλές εις βάρος της, θα απασχολήσει την ΕΕ σε επίπεδο Συμβουλίου το ερχόμενο διάστημα, ενώ είναι πιθανό να ενταχθεί και στην ατζέντα της Συνόδου του Δεκεμβρίου. Πάντως η Τουρκία, εφόσον την έχει «βγάλει καθαρή» με την Έκθεση Αξιολόγησης, περνάει τώρα στην αντεπίθεση.
Από τη στιγμή που δεν της καταλογίζονται ευθύνες για την κατοχή και τη μη λύση του Κυπριακού, επιδιώκει να περάσει την αντίληψη ότι είναι η κυπριακή κυβέρνηση αυτή που θα πρέπει να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή δεν θέλει λύση.
Μάλιστα, τούρκοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι η Λευκωσία τορπιλίζει όλες τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, καθώς και εκείνες του κ. Έρογλου, για διευθέτηση του προβλήματος.
Τονίζουν δε ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο αποδεικνύουν ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πάρουν τον πλούτο του νησιού και να αφήσουν τους Τουρκοκυπρίους στην απομόνωση.